به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از محققان دانشگاه "گرونینگن" در هلند منشاء شکل گیری پلاکهای دندانها را کشف کردند. علت ایجاد این پلاکها آنزیمی است که قند غذا را به زنجیره های بلند قندی تبدیل می کند.
به گفته این محققان، با شناسایی موادی که عملکرد این آنزیم را مسدود می کنند و افزودن این مواد به خمیردندانها می توان به ایجاد این پلاکها پایان داد.
این محققان بر روی آنزیم گلوکانسوکراز که باکتری Lactobacillus reuteri تولید می کند تحقیقاتی انجام دادند. این باکتری در دهان و در دستگاه هاضمه انسان حضور دارد.
Lactobacillus reuteri از این آنزیم برای تبدیل کردن قند موجود در غذا به زنجیره های قندی که به دندانها حمله می کند استفاده می کند.
باکتری دیگری به نام Streptococcus mutans که مسئول تجزیه قند غذا است از همین مکانیزم استفاده می کند.
به محض اینکه این باکتریها به مینای دندان می چسبند با آزاد کردن اسیدهایی که کلسیم دندان را حل می کند قندها را تبدیل کرده و فرایند تجزیه غذا را آغاز می کنند.
این گروه هلندی موفق شد با بکارگیری دستگاه "بلورگرافی"، ساختار آنزیم پلاکها را به صورت سه بعدی مشاهده کند.
این دانشمندان در این خصوص اظهار داشتند: "تاکنون هیچ تحقیقی در مورد توسعه مواد بازدارنده این آنزیم انجام نشده است. چرا که مطالعات انجام شده نشان می دهد هم آنزیم گلوکانسوکراز و هم آنزیم هضم آمیلاز که در بزاق دهان حضور دارند برای شکستن پیوندهای آمیدها ضروری هستند."
براساس گزارش نانوپرس، با کمک تصاویر سه بعدی آنزیم پلاک، محققان هلندی مشاهده کردند که این آنزیم شباهت بسیاری به آمیلاز دارد و بنابراین مواد بازدارنده ای که برای توقف آن توسعه خواهند یافت باید برای حمله به اهداف از پیش تعیین شده ای برنامه ریزی شده باشند چرا که هر دوی این آنزیمها با تکامل دستگاه هاضمه ارتباط تنگاتنگ دارند و نابودی کامل آنها می تواند بر روی گوارش اختلال ایجاد کند.
نظر شما