علیرضا باقری ثالث در گفتگو با خبرنگار مهر در قم تکیه بر نقاط مشترک و تلاش در رفع نقاط افتراق را از راهکارهای وحدت حوزه و دانشگاه عنوان کرد و اظهار داشت: اگر چه برخی دیدگاههای متفاوت بین حوزه و دانشگاه وجود دارد اما باید بدانیم که این اختلاف نظرها دلیل جدایی حوزه و دانشگاه از یکدیگر نیست.
حوزه و دانشگاه به عنوان دو نهاد فرهنگی باید به یک وحدت عملی برسند
وی با بیان اینکه اختلاف نظر و تفاوت در دیدگاه هم در درون دانشگاه و هم در داخل بدنه حوزه وجود دارد اما افراد در هر یک از این دو نهاد به این اختلاف نظرها به عنوان نهاد همگون نگاه کرده و اختلافات را در درون خود هضم میکنند، تصریح کرد: حوزه و دانشگاه به عنوان دو نهاد فرهنگی باید علیرغم وجود برخی نقاط افتراق، به یک وحدت عملی دست یابند.
باقری ثالث در ادامه وحدت حوزه و دانشگاه را برای کل جامعه و به خصوص علوم انسانی ارزشمند و لازم دانست و افزود: باید توجه داشت که در غرب علوم انسانی بر اساس فلسفه غربی و سکولار پایهریزی شده است و در کشور ما نیز علوم انسانی باید بر اساس تفکر اسلامی پایه ریزی شود که متأسفانه تا به حال این موضوع اتفاق نیافتاده است.
تألیفات دانشگاهی باید برگرفته از تفکر اسلامی باشد
وی خاطرنشان کرد: آنچه امروز بیشتر در دانشگاههای ما تدریس میشود بر مبنای فلسفه غرب و کتب غربی است که در آنها گریزی هم به تفکر اسلامی زده شده است و افرادی که در فضای غربی تحصیل کردهاند در تألیفات خود تفکر غربی را بازگو کرده اند که البته بازگو کردن فلسفه و تفکر غرب بد نیست اما مبنای تألیفات باید به جای فلسفه سکولار، تفکر اسلامی و بیان کننده فلسفه دینی باشد.
نتیجه وحدت حوزه و دانشگاه برای کل جامعه مفید خواهد بود
رئیس دانشگاه حضرت معصومه(س) بر وحدت عملی حوزه و دانشگاه به عنوان ضرورتی که نتیجه آن برای کل جامعه مفید خواهد بود تأکید کرد و افزود: اگر چه حرکتهایی در این سمت و سو انجام گرفته است اما این اقدامات لازم بوده ولی کافی نیست.
تأکید بر ایجاد رشتههای حوزوی در دانشگاهها بر اساس فلسفه اسلامی
وی ایجاد رشتههای حوزوی در دانشگاه را اقدامی شایسته در جهت وحدت حوزه و دانشگاه دانست و گفت: این حرکت خوبی است البته در صورتی که مبنای اسلامی در آنها رعایت شود و به کارگیری فلسفه اسلامی و دینی در ایجاد رشتهها، دروس و دانشگاههایی با عناوین اسلامی لازم است و راهی در جهت ایجاد و تقویت وحدت عملی حوزه و دانشگاه خواهد بود.
زبان مشترک بین حوزه و دانشگاه باید ایجاد شود
باقری ثالث در بخش دیگری از سخنان خود ایجاد وحدت عملی را مستلزم رعایت و بکارگیری چند نکته دانست و اذعان داشت: ایجاد زبان مشترک بین حوزه و دانشگاه در این مسیر بسیار مهم است، چیزی که امروز جای خالی آن به شدت احساس میشود و اگر چه تلاشهایی در این جهت صورت گرفته اما هنوز زبان مشترک ایجاد نشده است و زمانی که این زبان مشترک به وجود آید رسیدن به وحدت مورد نظر سریعتر اتفاق خواهد افتاد.
وی درک متقابل حوزه و دانشگاه از یکدیگر را عاملی در جهت ایجاد وحدت عملی حوزه و دانشگاه ذکر و تصریح کرد: حوزویان در خصوص تفکر دانشگاهیان و بر عکس دانشگاهیان در خصوص رویکرد فکری حوزه باید درک درستی داشته باشند.
مباحث علمی مشترک بین حوزه و دانشگاه به تعامل و شناخت بهتر این دو نهاد از یکدیگر میانجامد
رئیس دانشگاه حضرت معصومه(س) همچنین بر ایجاد فضایی برای مباحث علمی بین دو نهاد فرهنگی حوزه و دانشگاه تأکید کرد و گفت: در حال حاضر مباحث علمی در هر یک از این دو نهاد به صورت جداگانه به خوبی برگزار میشود اما این مباحث باید به صورت مشترک برگزار گردد که این کار به ایجاد تعامل و شناخت بیشتر و بهتر این دونهاد از یکدیگر خواهد انجامید.
باید از اساتید حوزه در دانشگاه استفاده شود
وی در ادامه استفاده از اساتید حوزه در دانشگاه و برعکس را راهکار دیگری در ایجاد وحدت عملی حوزه و دانشگاه برشمرد و ابراز داشت: افرادی مثل شهید مفتح و دکتر بهشتی از جمله شخصیتهای حوزوی بودند که در دانشگاه راه پیدا کرده و آنچنان از تفکر دانشگاهیان اطلاع حاصل کرده بودند و قدرت علمی خود را در دانشگاه به رخ میکشیدند که کمتر کسی میدانست که آنان شخصیتهای حوزوی هستند و امروز هم اینگونه اساتید در حوزه کم نیستند ولی ارتباط به خوبی برقرار نمیشود.
حوزه و دانشگاه باید از ظرفیت یکدیگر بهرهمند شوند
باقری ثالث با بیان این که هم دانشگاه باید از پتانسیل حوزه استفاده کند و هم حوزه از ظرفیت دانشگاه بهره ببرد، تصریح کرد: علاوه بر حضور اساتید حوزه در دانشگاه، حوزه هم باید این تحمل را داشته باشد که اساتید دانشگاه در حوزه صحبت کنند و اگر این چنین شود خواهیم دید که حوزه و دانشگاه چقدر نقاط مشترک با یکدیگر دارند و آن وقت است که وحدت واقعی و عملی بین حوزه و دانشگاه به وجود خواهد آمد.
قم - خبرگزاری مهر: رئیس دانشگاه حضرت معصومه(س) بر وحدت حوزه و دانشگاه به عنوان دو نهاد فرهنگی تأکید کرد و گفت: اختلاف نظر دلیل جدایی حوزه و دانشگاه از یکدیگر نیست.
کد خبر 1212189
نظر شما