به گزارش خبرگزاری مهر، حجتالاسلام محمد صادق یوسفیمقدم با اشاره به اهمیت پژوهش در جامعه اظهار داشت: با بیان اینکه فرهنگ و هویت هر ملتی باید همراه با پژوهش باشد، ادامه داد: از آنجا که فرهنگ و عقاید دینی ما مبتنی بر وحی و آموزشهای قرآنی است، پژوهش قرآنی جایگاه خاصی پیدا میکند.
وی با تاکید بر اینکه در هر کشوری، نظامهای آموزشی و فرهنگی آن باید با پشتوانه پژوهش همراه باشد و توسط پژوهش پشتیبانی شود بیان کرد: در غیر این صورت فرهنگ و آموزش حقیقت و روزآمدی خود را از دست داده و از اندیشههای غیر بومی متاثر و منفعل خواهد شد.
قرآن باید محور پژوهش باشد
یوسفیمقدم تصریح کرد: قرآن اساس همه حقایق است و براساس روایات قرآن برای تمام زمانها پاسخگو است و میتوان در تمام موضوعات مورد نیاز به آن مراجعه کرد.
وی با بیان اینکه قرآن باید محور پژوهش قرار گیرد، گفت: مقام معظم رهبری بارها بر انجام پژوهشهای قرآنی و اینکه مبانی علوم انسانی را باید از قرآن استخراج کرد تاکید کردهاند و مطالبه رهبری از مراکز پژوهشی آن است که برای پژوهشهای بنیادی،کاربردی و نیازهای فرهنگی افزون بر سایر منابع بهصورت ویژه باید به سراغ قرآن کریم رفت.
حجتالاسلام یوسفیمقدم با اشاره به اینکه در پاسخگویی به نیازهای حوزه پژوهش از طریق قرآن باید به مسئله محوری توجه ویژه داشته باشیم، یادآور شد: نیازشناسی در حوزه پژوهشهای معارف قرآنی یکی از مواردی است که باید مورد اهتمام باشد.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ابراز داشت: قلمرو پژوهش در معارف قرآن نیز باید روشن شود، یعنی اینکه گفته میشود قرآن به تمام نیازها پاسخ میدهد ادعا است یا واقعیت و چون واقعیت و حقیقت است، حدود و قلمرو آن را باید مشخص کنیم.
وی با بیان ضرورت مسئلهشناسی قرآنی اذعان داشت: مسائل را باید شناسایی کرده و سپس بین این مسائل اولویتگذاری صورت گیرد و در تمام این مراحل باید سعی کرد در حوزه نظریهپردازی ابتکار عمل در دست حوزههای پژوهشی باشد.
پژوهش نباید فقط پاسخ به شبهات باشد
یوسفیمقدم با بیان اینکه باید سعی شود تنها کار پژوهش پاسخ به شبهات نباشد گفت: روزآمدی ما تنها به معنای پاسخگویی به شبهات نیست، بلکه علاوه بر این امر روزآمدی ما به ابتکار عمل، خلاقیت در استنطاق قرآن و ارائه نظریات جدید وابسته است که جوامع بشری اعم از داخل و خارج سخت به آن نیاز دارند.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه ابتکار عمل در حوزه نظریهپردازی و ارائه نظریههای قرآنی ضروری است، تصریح کرد: در حوزه معارف قرآنی افزون بر توجه به این مسائل آسیبهای پژوهش قرآنی را نیز باید مورد اهتمام قرار دهیم.
وی وامگیری بدون توجه به معرفت قرآنی را از آسیبهای موجود در حوزه پژوهش خواند و افزود: ما در برخی موارد نظریههای دانشمندان غربی را میپذیریم و آیاتی از قرآن را به آن ضمیمه میکنیم در حالی که ریشه این نظریه غیرقرآنی است.
حجتالاسلام یوسفیمقدم اظهار داشت: وامگیری بدون توجه به معارف قرآن و بدون پیش ذهنیت نسبت به معارف قرآنی آسیبی در فهم معارف قرآنی است.
وی تصریح کرد: برداشت صحیح از قرآن این است که بدون تاثیرپذیری و توجه به نظریات دیگر و پیش زمینههایی که در ذهن انسان بهوجود آمده است، وارد فهم معارف قرآنی شد.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بیان داشت: برای استخراج معارف قرآن باید فهم و ذهن خود را خالی کرده و با ذهن خالی و تنها با لوازم فهم قرآن وارد درک و فهم معارف قرآن شویم.
نقشه راه برای حوزه معارف اسلامی درست تبیین نشده است
وی اضافه کرد: اگر ما به این روش توجه نکنیم برخی اوقات دیگر نظریهها را با قرآن حمایت کردهایم و این در حالی است که در حوزه معارف مورد نیاز جامعه باید قرآن را به حمایت از دیگر نظریهها سوق دهیم.
حجتالاسلام یوسفیمقدم با اشاره به توجه نکردن به پژوهش در حوزه معارف اسلامی بیان داشت: نقشه راه برای حوزه معارف اسلامی درست تبیین نشده است.
وی یادآور شد: اهداف بلندمدت در حوزه معارف اسلامی باید تبیین شده و تمام دستگاهها به سمت این اهداف سوق داده شود.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه به نیازهای بالفعل نیز باید پاسخ داده شود، اضافه کرد: ما به فهم سنتی قرآن نیاز داریم، علوم قرآنی علوم فرامتنی هستند اما برای فهم درست متن نیز باید مورد توجه باشند.
وی تصریح کرد: آنچه مورد انتظار است آن است که خلأهای نظریهپردازی توسط قرآن برطرف شود و قرآن در جایگاه نظریهپردازی در سطح بینالملل قرار گیرد و مراکز در تمام دنیا متوجه و متاثر از نظریات قرآنی باشد.
بیتوجی به پژوهشگران موجب خسران کشور میشود
حجتالاسلام یوسفیمقدم با اشاره به بیتوجهی به پژوهشگران تصریح کرد: اگر به پژوهشگرانی که به نیازهای اصلی کشور توجه میکنند توجه نشود، خسران به آینده کشور وارد میشود.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: در حال حاضر پژوهش جایگاه خود را در نظام فرهنگی جامعه پیدا نکرده است و آموزش عالی و دیگر مراکز آموزشی ما باید به طور خاص به این موضوع توجه کنند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه روحیه نقدپذیری در حوزه پژوهش باید شکل گیرد، خاطرنشان کرد: متاسفانه حالت گریز از نقد در مراکز پژوهشی حاکم شده است و برخی میخواهند آنچه را که انجام میدهند به عنوان کار فاخر بیان شده و از اثر آنها تنها تمجید و ستایش شود این از ورود انسان به عرصههای نظریهپردازی جلوگیری خواهد کرد.
یوسفیمقدم تحملناپذیری در برابر مخالفان فکری را از آسیبهای موجود در حوزه پژوهش عنوان و اضافه کرد: باید بتوانیم آنهایی را که از نظر فکری با ما همسو نیستند، بپذیریم.
وی تصریح کرد: زمانی که اندیشه باطل را درست معرفی کنیم تا جامعه آن را بشناسد آن را شناخته و درک کردهایم و لازمه این امر آن است که انسان آستانه تحمل و درک خود را افزایش دهد.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم بیان داشت: قرآن راه را برای تمام پژوهشگران گشوده است و به خجستگی بشارت میدهد که همانا گشودن راهها و افقهای سعادت است افرادی که آستانه تحملشان بالا است بهترین راه را انتخاب کرده و به محورهایی که در حوزه پژوهش مورد اهتمام است، توجه میکنند.
قم - خبرگزاری مهر: مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه نظام آموزشی و فرهنگی هر کشور باید دارای پشتوانه پژوهشی باشد گفت: هویت هر ملتی باید همراه با پژوهش باشد.
کد خبر 1214820
نظر شما