به گزارش خبرنگار مهر، مراسم بزرگداشت دکتر فتح الله مجتبایی استاد بازنشسته دانشگاه تهران عصر دیروز یک شنبه پنجم دیماه با حضور اندیشمندان و اساتید در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد.
دکتر فتح الله مجتبایی عضو شورای عالی علمی مرکز بزرگ دائرهالمعارف اسلامی با اشاره به اینکه اقدام شهر کتاب در تجلیل از اهالی فرهنگ کار ارزشمند و ستودنی است است، گفت: من قابل ستایشها و صحبتهایی که دوستان درباره من کردند نیستم و در تمام عمر طلبه و دانشجو بوده و هستم و فخرم این است که در زندگی از این فراتر نرفتم و تلاش و مقصودم این بوده که حق طلبگی را ادا کنم.
وی افزود: این مراسم برای سالروز تولد من در نظر گرفته شده است. روز تولد من به طور دقیق مشخص نیست ولی آنچه معلوم است این است که در آذرماه سال 1306 به دنیا آمدهام. سالروز تولد به این معنا چندان اتفاق مهمی در زندگی انسانها نیست. آنچه اهمیت دارد تولد ثانی انسان است.
وی تصریح کرد: در مورد تولد ثانی در فرهنگ دینی ما و فرهنگهای دیگر صحبتهای زیادی شده است. در عهد جدید است که کسی که بار دوم زاده نشود به ملکوت الهی نمیرسد. تولد جاویدان تولد ثانی است و این تولد برای انسان مهم است. رسیدن به ملکوت و ولادت جاویدان که تعابیر گوناگون تولد ثانی هستند برای همه کس میسر و ممکن نیست.
عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه به تعریف تولد ثانی پرداخت و گفت: تولد ثانی یعنی اینکه انسان احساس کند که در محیط تأثیر مثبت داشته و توانسته در حد و اندازه خودش به بسط فرهنگی که در آن زندگی کرده کمک کند و تأثیر گذارد.
وی افزود: در حال حاضر احساس میکنم که یکی از تولدهای ثانی من صورت گرفته است. اولین بار که کتابم چاپ شد و آنرا از پشت ویترین مغازه نگریستم تولد ثانی خود را دیدم. چون دیدم که توانستهام در جامعه تأثیری داشته باشم.
مجتبایی در پایان پیشنهاد کرد که جایزهای به طور سالانه به بهترین کتاب در زمینه فرهنگ ایران داده شود که منابع مالی آن جایزه را شخصاً پرداخت خواهد کرد.
کامران فانی: مجتبایی وسعت دانش و اطلاعات دارد
در ادامه این مراسم کامران فانی محقق و نویسنده معاصر با اشاره به اینکه دکتر مجتبایی وسعت دانش و اطلاعات دارد، گفت: ایشان به ادبیات جهان احاطه دارد. حق ایشان در ایران شناخته نشده است. برخی از تحقیقات مجتبایی در ایران بینظیر هستند چرا که ایشان در این تحقیقات به نظریهپردازی رسیده است. این در حالی است که اکثر تحقیقات در ایران فاقد این ویژگی هستند.
وی تصریح کرد: ایشان در کتاب نحو هندی و نحو عربی نشان داده که نحو عربی از خلاً گرفته نشده و به تأثیر ایرانیان بر این نحو پرداخته است. او به تحقیقات نو میاندیشد و از این حیث کسی مثل ایشان نیست.
فانی در پایان به ویژگیهای اخلاقی مجتبایی اشاره و گفت: شخصیت ایشان تأثیر زیادی بر افراد نزدیک خود میگذارد. او صمیمی است و اخلاق والایی دارد. ایشان دانش ژرف و منش والا دارد.
فیروزان: مجتبایی الگوی فرد توسعهیافته است
در این مراسم مهندس مهدی فیروزان مدیرعامل شهر کتاب مرکزی با اشاره به اینکه دغدغه او توسعهیافتگی است، گفت: کشوری توسعه یافته است که همه افراد آن توسعه یافته باشند. اگر تا سی و چهل سال گذشته اقتصاد را محور و مبنای توسعهیافتگی میدانستند امروزه همگان اذعان میدارند که زیر بنای توسعه، توسعه فرهنگی است.
وی افزود: بر این اساس توسعه فرهنگی اولویت شهر کتاب است و برنامه تجلیل از اهالی فرهنگ نیز در همین راستا صورت میگیرد. همه افرادی که برای آنها مراسم تجلیل گذاشته شده الگوهای توسعه هستند. مجتبایی نیز الگوی فرد توسعه یافته است.
کیوانی: صفت تواضع و فروتنی در میان خصال اخلاقی مجتبایی برجستهتر است
در ادامه این مراسم دکتر کیوانی تصریح کرد: وجه اخلاقی دکتر مجتبایی موجب شده که وجه علمی ایشان زیباتر و دلنشینتر جلوه کند. صفت تواضع و فروتنی در میان خصال اخلاقی ایشان برجستهتر است.
وی افزود: کبر علم، آفت بزرگی برای علم است. دانش کبرآمیز جاذبه ندارد و دارای دافعه است. عالم فروتن در دسترستر است. مصاحبت با عالم فروتن دلنشینتر است و بهتر میشود از گنجینه دانش او استفاده کرد. اگر تواضع را بخشی از آدمیت بدانیم عالمی که تواضع ندارد از آدمیت دور میشود.
این مراسم به مناسبت سالروز تولد 83 سالگی دکتر مجتبایی به همت شهر کتاب در محل این مؤسسه برگزار شده بود و در پایان هدایایی به ایشان اهداء شد.
نظر شما