به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که پنجشنبه نهم دیماه با حضورعکاسانی چون علی کاوه، حسن غفاری، ساتیار امامی، هنگامه گلستان و ... مستندسازانی چون پیروز کلانتری، همایون امامی، مجتبی میرتهماسب، محبوبه هنریان، پژمان مظاهریپور، حمید اکبری، محمدرضا عرب و ... در تالار بتهوون خانه هنرمندان برپا شد.
طاهره آصفی همسر محمد رازدشت گفت: هیچگاه فکر نمیکردم که بخواهم از پشت این تریبون از نبود محمد رازدشت بگویم. من دوست داشتم یک بار دیگر به جای چنین مراسمی شاهد تجلیل از آثار او باشم و حتی تصور هم نمیکردم که روزی برای مراسم عزای او پشت این تریبون قرار بگیرم. اگرچه محمد از میان ما رفته، اما آثار او جاودانه خواهد بود. محمد رازدشت چشمهایش را بسته، اما نگاه او همیشه خواهد ماند.
در ادامه این مراسم حمزه رازدشت برادر محمد رازدشت از قول محمد رازدشت گفت: محمد میگفت که ابزار اگرچه مهم، اما در نهایت تسریعکننده فعالیت است و آن چه در ساخت اثر هنری مهم محسوب میشود، تفکر سازندهی آن است، برای من مهم تفکرم است.
وی ادامه داد: برخی از عکسهای محمد در کانادا به واسطه عدهای که هنرمند هم نبودند دیده شد و آنها از فوت خالق این عکسها اظهار تاسف بسیار کردند، اما متاسفانه در کشور ما عده بسیاری و حتی مدیران هنری، هنر را جدی نمیگیرند در حالی که هنر مقولهای بسیار تاثیرگذار است.
همچنین سیفالله صمدیان،عکاس و مستندساز در بخشی از صحبتهای خود عنوان کرد: طی هفت دوره برگزاری جشنواره "تصویر سال"، محمد رازدشت همیشه از شروع تا پایان مراسم برای همه چیز کمک میکرد و اکنون این جایگاه برای من یادآور تمامی خاطراتی است که با او داشتهام.
وی همچنین افزود: محمد رازدشت چندی پیش از تدوین آخرین فیلمش به واسطه دختر کوچکش خبر داده بود و اکنون دختر او در حال تدوین این فیلم است. در آن فیلم محمد در بهشت زهرا(س) راه میرود و درباره مسائل مختلف صحبت میکند و من امیدوارم که این فیلم را در جشنواره تصویر امسال ببینیم.
صمدیان دربخش دیگری از این مراسم با اشاره به فعالیتهای محمد رازدشت در زمینه ثبت آثار و زندگی بسیاری از هنرمندان، اظهار کرد: کاری که به شخصه او ربطی نداشت و به مسئولان دولتی بر میگشت، اما به هرحال دولتها در این زمینه خیلی کمکاری کرده بودند و به همین دلیل محمد رازدشت یک تنه این وظیفه را برعهده گرفت و آثار هنرمندانی را ثبت کرد که دیگر پرداختن به آنها امکانپذیر نیست، چرا که بسیاری از این هنرمندان از دنیا رفتهاند، حال من امیدوارم که حداقل جاهایی مانند فیلمخانه ملی این فیلمها را خریداری و آرشیو کنند.
کاووس صادقلو، رئیس انجمن صنفی عکاسان مطبوعات هم در بخشی از صحبتهای خود به فوت کاوه گلستان و بهمن جلالی اشاره کرد و گفت: کاوه گلستان را همه دوست دارند، اما در زمان حیات او بسیار از عکاسان قدیمی میگفتند که او به درد نمیخورد، اما من یادم نمیرود که به هنگام تشییع او زیر تابوت او همین افراد چه گریههایی میکردند. بهمن جلالی هم همینطور بود، اما شما را به خدا کمی دقت کنید تا یکدیگر را تا وقتی هستیم، مورد توجه قرار بدهیم.
محمد حسین حیدری رئیس انجمن عکاسان دفاع مقدس هم دراین برنامه عنوان کرد: روزهایی که بسیاری از عکاسانی که ادای عکاسی داشتند، کمتر حاضر به سفر به جبههها میشدند، محمد رازدشت به جبهههای جنگ رفت و در آنجا راوی لحظههایی بسیار ناب بود و اکنون وقتی ما آثار محمد رازدشت را مورد بررسی قرار میدهیم، به خوبی در مییابیم که او دغدغه ثبت حقیقت داشته است. چیزی که همه ما باید به عنوان یک عکاس و مستندساز داشته باشیم.
وی ادامه داد: اینکه میگویم محمد رازدشت راوی لحظههای ناب بوده، به این دلیل است که او خوب و بد جنگ را با هم دیده و ثبت کرده است. او در آثار خود گزینش نکرده و اکنون آثار برگزیده از او گنجینهای است که نمیتوان قیمتی بر روی آن گذاشت.
حیدری در پایان اظهار کرد: آنچه من از محمد رازدشت به یاد دارم و شاید برای خیلیها تلخ باشد، صراحت بیان اوست که این موضوع هم از همان حقیقت و واقعیتی که او جستوجو میکرد، نشأت میگرفت. محمد هیچ وقت نمیتوانست در برابر چیزی که به دور از واقعیت است آرام بنشیند و دلیل این که بسیاری در موارد متعدد به دعوا با او میپرداختند، ریشه در همین مساله داشت، اما به هرحال هیچ یک از ما فراموش نخواهیم کرد که او در زمان لازم مهربانی خود را هم داشت و علاوه بر آن نگاهی عمیق در فیلمها و عکسهای او جاری بود.
در پایان این مراسم مستند "راز دشت تاریکی" ساخته زینب رازدشت (برادرزاده زندهیاد محمد رازدشت) در ارتباط با زندگی و فوت او به نمایش درآمد. همچنین در بخشهای مختلف این نمایش قسمتهایی از فیلمهای محمد رازدشت برای حاضران به نمایش درآمد.
نظر شما