علی علیخانی در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد، با تاکید بر ضرورت بهسازی محورهای روستایی در این استان چهار محال و بختیاری، اظهار داشت: با به ثمر نشستن اقدامات دولت عدالتمحور دهم، هم اکنون چهارمحال و بختیاری ازجمله استانهایی است که ایمنترین جادههای روستایی را در اختیار دارد.
وی افزود: در دولت نهم و دهم تنوع و فراوانی برنامههای توسعه راه و راهسازی در این استان بینظیر بوده و تحول بزرگی را در صنعت حمل و نقل و به طور کلی توسعه این استان رقم زده است.
علیخانی با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز برای زیرسازی و آسفالت هر کیلومتر راه روستایی را در استان یک میلیارد و 500 میلیون ریال برآورد شده، گفت: با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته بهسازی و آسفالت محور ارتباطی روستایی کلی بک و جاده بلداجی هفت چشمه و سناجان از توابع شهرستان بروجن تا پایان سال 90 در دستور کار قرار گرفته است.
مدیر کل راه و ترابری چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: در حال حاضر از دو هزار و 840 کیلومتر راه روستایی در این استان یک هزار و 730 کیلومتر آسفالت شده است.
وی تاکید کرد: راهها و مسیرهای ارتباطی روستاها به عنوان شریان حیاتی که موجب ارتباط روستاها با شهرها و مراکز عمده اقتصادی و اجتماعی هر کشور بوده و نقش و جایگاه ویژهای در امر توسعه اقتصادی دارد.
علیخانی راه ارتباطی مناسب را زمینهساز رشد و توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی این استان برشمرد و عنوان کرد: بر همین اساس از ابتدای سالجاری تاکنون به منظور ایمنی تردد و حفظ جان مسافران، خطکشی راههای شریانی و غیر شریانی به طول بیش از یک هزار و 100 کیلومتر در این استان انجام شده است.
وی با بیان اینکه بهرهبرداری از طرحها و پروژههای راهسازی در دست اقدام این اداره زمینهساز توسعه ارتباطی، اقتصادی این استان خواهد شد، خاطرنشان کرد: احداث چهارخطهها در این استان و احداث راههای روستایی موجب توسعه روستاها و پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بیش از پیش استان خواهد شد.
نظر شما