۱۱ دی ۱۳۸۹، ۱۰:۲۸

گزارش خبری مهر /

آمادگی قطر برای خرید گاز پارس جنوبی/ جزئیات دور جدید مذاکرات تهران-دوحه

آمادگی قطر برای خرید گاز پارس جنوبی/ جزئیات دور جدید مذاکرات تهران-دوحه

دور جدید مذاکرات گازی ایران و قطر برای صدور بخشی از گاز میدان مشترک پارس جنوبی به این همسایه حاشیه جنوبی خلیج فارس پشت دربهای بسته در تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت بیش از یک دهه از آغاز رقابت ایران و قطر برای توسعه پارس جنوبی به عنوان بزرگترین میدان مشترک گازی جهان ( با ذخیره 14 تریلیون متر مکعب گاز)، مذاکرات جدیدی بین این دو شریک گازی آغاز شده است.

با وجود آغاز مذاکرات جدید گازی ایران و قطر؛ اما روند توسعه پارس جنوبی در 20 سال گذشته توسط هر یک از این دو شریک تفاوتهای قابل توجه ای با یکدیگر داشته است.
 
همزمان با جنگ تحمیلی ایران و رژیم بعثی عراق، کشور قطر 11 سال زودتر با حمایت شرکتهای آمریکایی و اروپایی توسعه و استخراج گاز از پارس جنوبی را آغاز کرد.
 
در شرایط فعلی هم به اعتقاد کارشناسان اسب قطری ها در بازار گاز به خوبی می تازد به طوری که پس از برگزاری جشن تولید سالانه 77 میلیون تن LNG، این شریک گازی ایران دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز و سپس میزبانی اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز را نیز در اختیار گرفته است.
 
در این میان، وضعیت توسعه پارس جنوبی توسط ایران با وجود افزایش فشارهای بین المللی و تحریمهای آمریکا هنوز متوقف نشده و حتی شمارش معکوس برای توسعه 35 ماهه و بستن پرونده توسعه این میدان مشترک گازی آغاز شده است.
 
در حال حاضر با راه اندازی 10 فاز ظرفیت تولید روزانه گاز طبیعی ایران از پارس جنوبی به بیش از 220 میلیون متر مکعب افزایش یافته است و پیش بینی می شود تا پایان برنامه پنجم تولید گاز از این میدان به بیش از 700 میلیون متر مکعب در روز افزایش یابد.
 
بر اساس برنامه زمان بندی اعلام شده، سال آینده فازهای 15 تا 18 پارس جنوبی با ظرفیت تولید روزانه 100 میلیون گاز در مدار بهره برداری قرار گیرد و سپس بزرگترین فاز این میدان مشترک با ظرفیت تولید 80 میلیون متر مکعب در روز تا سال 1391 راه اندازی می شود.
 
این در حالی است که به اعتقاد مسئولان وزارت نفت با توسعه 15 فاز پارس جنوبی باقی مانده و حفاری چاههای جدید در نقاط مرزی با شریک قطری، مهاجرت گاز در این مخزن مشترک نه تنها متوقف بلکه به سمت ایران تغییر مسیر خواهد داد.

قطر برای خرید گاز پارس جنوبی اعلام آمادگی کرد
 
به گزارش مهر، همزمان با سفر شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر به تهران، دور جدیدی از مذاکرات گازی ایران و قطر با هدف صادرات گاز به این همسایه جنوبی در حاشیه جنوبی آبهای خلیج فارس پشت دربهای بسته برگزار شده است.
 
در شرایط فعلی قطر به علت افزایش نیاز به تولید برق و امضای قراردادهای بلند مدت فروش LNG به شرکتهای مختلف آسیایی و اروپایی، با کمبود گاز طبیعی برای تامین نیازهای داخلی مواجه شده است.
 
البته دور جدید مذاکرات ایران و قطر برای فروش گاز طبیعی در حالی آغاز شده که این نشست هنوز به توافق نهایی بین دو شریک گازی منجر نشده است.
 
مرضیه ریاحی مدیر کل کشورهای آسیا و اقیانوسیه وزارت نفت در تشریح جزئیات این مذاکرات گازی با بیان اینکه تاکنون تهران - دوحه برای فروش گاز طبیعی به توافق نهایی دست نیافته اند، قیمت یارانه ای فرآورده های نفتی در قطر را یکی از دلایل عدم توافق دو کشور اعلام کرد.
 
به گفته این مقام مسئول از سوی دیگر ایران ناچار بوده در چارچوب قواعد بین المللی و قیمتهای جهانی، گاز را صادر کند که این مسائل موجب شده دو طرف به نتایج مطلوب دست پیدا نکنند.
 
این در حالی است که پیش بینی می شود به زودی دور جدید مذاکرات این دو شریک گازی برای دست یابی به یک توافق کلی به میزبانی دوحه برگزار شود.

افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گاز با هدفمندی یارانه ها
 
افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گاز به حدود 10 درصد و توسعه بازارهای صادراتی گاز طبیعی یکی از برنامه های اولویت دار وزارت نفت در برنامه پنجم توسعه است.
 
البته با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها و اصلاح تعرفه فروش گاز طبیعی به مشترکان خانگی و تجاری، میزان مازاد تولید گاز طبیعی در سطح کشور افزایش خواهد یافت.
 
در حال حاضر ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران حدود 600 میلیون متر مکعب در روز بوده که با موافقت مجلس این ظرفیت تا پایان سال 1394 به حدود 900 میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
 
مطالعات انجام شده نشان می دهد که با هدفمند شدن یارانه گاز طبیعی سالانه معادل 30 میلیارد متر مکعب در مصرف این حامل انرژی در داخل کشور صرفه جویی حاصل شود.
 
مصطفی کشکولی معاون مدیر عامل شرکت ملی گاز پیشتر با بیان اینکه در مجموع تا سه سال آینده میزان صادرات گاز رشدی سه برابری داشته باشد به مهر، گفته بود: بر این اساس امکان صدور روزانه 100 میلیون متر مکعب گاز به ترکیه، پاکستان، عراق، سوریه، برخی از کشورهای اروپایی و حاشیه خلیج فارس فراهم خواهد شد.
کد خبر 1221968

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha