۱۲ دی ۱۳۸۹، ۱۵:۲۰

تحلیل بین الملل/

آمریکای لاتین ؛ احیای مشارکتهای منطقه ای چالشی برای هژمونی واشنگتن

آمریکای لاتین ؛ احیای مشارکتهای منطقه ای چالشی برای هژمونی واشنگتن

خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: روز گذشته معارفه رئیس جمهوری جدید برزیل در پایتخت این کشور برگزار شد،اما این بار دو نقش متفاوت در آن دیده می شد یکی معارفه رئیس جمهوری که کشورش داعیه رهبری منطقه لاتین را بر عهده دارد، دیگری وزیر امور خارجه کشور دیگری که به عنوان بازیگری که برای واگذاری قدرت خود در منطقه به محلی ها به مراسم آمده بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، "دیلما روسف" جایگزین "لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا" شد که دومین دوره ریاست جمهوری خود را به عنوان محبوب ترین رئیس جمهوری تاریخ برزیل به پایان برد.

این مسئله علاوه بر مسائل پیرامونی و حاشیه ای یک نکته را اثبات می کرد و اینکه آمریکای جنوبی نیز مانند روسیه دوران دیکته سیاستها از کاخ سفید را سپری کرده و اینک زمان آن است تا ایالات متحده کمی از دخالتهای خود در این منطقه بکاهد.

هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا در مراسم تحلیف ریاست جمهوری برزیل شرکت داشت، اما این بار شرکت یک مقام آمریکایی با دفعات گذشته فرق های بسیار داشت. این بار وی نه به عنوان مقام کشوری که به منطقه نفوذ و یا به تعبیر تاریخی آن به "حیات خلوت" کشورش آمده باشد. بلکه این بار وی به منطقه ای سفر کرده بود که در آن قدرتهای منطقه ای با احیای مشارکتهای منطقه ای چالشی برای هژمونی آمریکا تلقی می شوند.

    

کلینتون قدم در کشوری گذاشته که داعیه رهبری منطقه لاتین را بر عهده دارد. برزیل امروز قدرت اقتصادی منطقه، دارای ‌پیشرفته‌ ترین بخش صنعتی در آمریکای لاتین و در حال گسترش حضور خود در بازارهای جهانی است، بنابراین به درستی این بار حضور یک مقام آمریکایی در مراسم سیاسی آمریکای لاتین تحت الشعاع قدرت کشور میزبان قرار گرفت و او مثل یک "خانم خوب" به این نکته پی برد که دیگر نباید قدرتمندترین کشور را در این منطقه نمایندگی کند.

یک فعال صلح آمریکایی و یکی از مسئولان مرکز اقدام بین الملل درباره میزان اعتبار آمریکا در منطقه لاتین می گوید: موضع تهاجمی آمریکا درباره کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب از عصبانیت واشنگتن درباره کاهش نفوذ خود در این مناطق حکایت دارد.

"سارا فلاندرز" تاکید کرد:  منطقه آمریکای لاتین دیگر تحت نفوذ مستقیم قدرت شرکتها و ارتش آمریکا نیست. این کاهش نفوذ، قطعا سیاستگذاران آمریکایی، پنتاگون و شرکتهای این کشور را خشمگین کرده است، زیرا آنها اقتصاد کشورهای آمریکایی لاتین را بخشی جانبی از اقتصاد آمریکا می‌ دانستند و عادت داشتند برای تامین نیاز خود در بخشهایی چون مواد خام ارزان قیمت و کارگر بدون دستمزد به آن مراجعه کنند."
 
وی افزود، در برخی از کشورهای آمریکای لاتین، نیروهای دموکراتیک و مورد قبول مردم توانسته ‌اند با پیروزی در انتخابات، تغییرات شگرفی در ساختار سیاسی کشور خود پدید آوردند.
 
امروز دیگر بر همه تحلیلگران و آگاهان مسائل منطقه ای روشن است که ایالات متحده نمی تواند روی آمریکای لاتین به عنوان یک منطقه تحت هژمونی نگاه کند. بدون شک ایالات متحده از این پس به دلیل ظهور قدرتهای ضد امپریالیستی در وضعیت بسیار خوش بینانه تنها می تواند درخواست مشارکت داشته باشند که در این صورت هم ظهور قدرتهای اقتصادی در منطقه این مجال را به رویکردهای سابق آمریکا نخواهد داد.
---------------------------
نگارش : حسین امیری
کد خبر 1223051

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha