دکتر سید مصطفی شهر آئینی در مورد اصالت در تفکر به خبرنگار مهر گفت: اصالت در تفکر به این معنا است که انسان به نحو انضمامی فکر کند و نیازهای خود و همنوعانش را در آیینه تفکر ببیند یعنی بنوعی از تفکر انتزاعی به سمت تفکر انضمامی سیر کند تاجایی که محصول تفکرش در بیرون نمود داشته باشد. این مسئله در دانشگاهها بیشتر معنا و نمود پیدا میکند یعنی یک استاد وقتی در کلاس درس میدهد سعی کند ضرورت رشته خود را برای دانشجو تفهیم کند اینکه دانشجو چرا بدنبال این رشته آمده و چرا میخواهد آنرا ادامه دهد و در آینده چی میخواهد بشود.
وی افزود: در دانشگاهها نباید فقط صرف بیان یکسری نظریات و تئوریها و مکاتب باشد که دانشجو هم اینها را حفظ و ارائه کند و نمرهای بگیرد و به اصطلاح پاس کند. این اتفاق نادرستی است که در دانشگاههای ما باب شده است.
استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز در مورد نیاز به تفکر اصیل گفت: ما به تفکر اصیل نیاز داریم به این جهت که خود به اصالت نیاز داریم. اگر در پی اصالت هستیم جایی که این اصالت میتواند نمود پیدا کند در تفکر است زیرا هویت آدمی و خروج وی از عالم حیوانیت به نطق است و نطق یعنی تفکر. ما باید در حیطه فکر بدنبال اصالت بگردیم بویژه در علوم انسانی که اصالت در این بخش از سایر علوم دیگر نمود بیشتری باید داشته باشد.
شهرآئینی در مورد شرایط رشد تفکر اصیل نسبت به چند دهه قبل نیز گفت: با توجهای که اکنون به علوم انسانی شده و حساسیتهایی که نسبت به بومی سازی این علوم مطرح شده اگر درست فهمیده و اجرا شود نشانههای بسیار خوبی برای این هستند که مشکلات جامعه ما حل شوند. ولی متأسفانه مشکل جامعه ما در طراحی نیست بلکه در اجرای آن چیزهایی است که طراحی میشوند اغلب یک برنامههای خیلی خوبی نوشته میشود با یک اهداف خیلی خوب، اما وقتی به مرحله عمل میرسد صورت دیگری به خود میگیرد .
نظر شما