به گزارش خبرنگار مهر در قم، در این نشست علمی که قبل از ظهر جمعه در سالن اجتماعات ساختمان انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سخنانی با اشاره به ضرورت پرداختن به مبحث اقتصاد اسلامی عنوان کرد: در قرون معاصر که بر پیچیدگی نیازهای آدمی افزوده شده است اگرچه شاخههای گوناگون علوم تجربی و انسانی ابداع شدند تا از مشکلات بشر بکاهند و بر سعادت دنیوی او بیفزایند اما بدلیل دوربودن دستاوردهای عقل و تجربه از هدایتهای خالص وحیانی این علوم نتوانستهاند برای انسان آسایش و سعادت مناسبی فراهم آورند.
حجت الاسلام علی اصغر هادوی نیا ادامه داد: در چنین شرایطی اندیشمندان اسلامی با توه به گرایش و اعتقادی که نسبت به توانمندی و جامعیت وحی داشتهاند بدنبال رفع این نیازها برآمدند.
وی اضافه کرد: برداشتهای اجتماعی که در برخی از تفسیرهای قرن معاصر همانند المیزان مشاهده میشود نمونه بارز این رویکرد تفسیری است که در پی ساماندهی نظریه خاصی است که میتوان از آن به عنوان یک نظریه قرآنی در موضوع اقتصاد اسلامی برشمرد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان کرد: مهمترین مسایل فلسفه اقتصاد اسلامی، بررسی مبانی اقتصاد اسلامی، ارتباط اقتصاد اسلامی با دیگر بخشهای علوم اسلامی، تاثیر اجتماعی اقتصاد اسلامی و چگونگی بیطرفی اقتصاد اسلامی و روششناسی اقتصاد اسلامی است.
وی با اشاره به طبقه بندیهای رایج درباره علوم اقتصادی به اثباتی و دستوری عنوان کرد: طبق گمان برخی از آنجا که اقتصاد، علمی اثباتی بوده است و اسلام یک دین دستوری است بنابراین اقتصاد اسلامی ترکیب با معنایی نخواهد بود.
وی ادامه داد: اهمیت و تاثیر منفی این دیدگاه در آن است که برخی را وادار کرده است که در پاسخ از ماهیت اقتصاد اسلامی علم اقتصاد اسلامی را نفی کرده و به پذیرش مکتب اقتصاد اسلامی قناعت کردهاند.
هادوی نیا با اشاره به تعاریف متداول از علم اقتصاد بیان کرد: یکی از مولفه های مشترک تمامی تعریفها به فراموشی سپردن ویژگی اعتدال و میانه روی است که از عناصر اولیه مفهوم لغوی و اصطلاحی واژه اقتصاد است.
وی ادامه داد: در منظر جهان بینی قرآن کریم ابعاد سه گانه مادی، معنوی و اخروی انسان و جهان مطرح است که باید به گونهای در تعریف علم اقتصاد لحاظ شود زیرا با نگرش، نیازها و منابع انسان در سه گستره پیش گفته قابل پیگیری است.
هادوی نیا تاکید کرد: ساختار مالکیتی نظام اقتصاد اسلامی از جهت تربیتی از اثار مثبتی برخوردار است و به همین دلیل در روایات و آیات قرآن کریم انفاق به عنوان قسمتی از محدودیتهای مالکیت خصوصی معرفی شده است.
وی ادامه داد: از دیدگاه قرآن کریم انفاقهای مالی وقتی ارزش دارند که برای ریا و خودنمایی نباشد و به قصد قربت انجام شود و هر قدر نیت خالصتر باشد پرداخت کننده انفاق از درجه پاکی بیشتری برخوردار است.
در این نشست حجت الاسلام میرمعزی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی همچنین توکلی از محققان کشور به نقد دیدگاههای هادوی نیا در کتاب «فلسفه اقتصاد در پرتو جهان بینی قرآن کریم» پرداختند.
این کتاب در سال 1378 از سوی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بیش از 480 صفحه در شمارگان دوهزار نسخه و با قیمت پنج هزار و دویست تومان منتشر شده است.
نظر شما