به گزارش خبرنگار مهر، غضنفر میرزابیگی در ششمین همایش "نظام جمهوری اسلامی ایران، پرستاران، دستاوردهای تاریخی" اظهار داشت: استخدام 23 هزار پرستار برای کاهش ساعت کار پرستاران فعلی و ارتقای بهره وری نیروهای بالینی نظام سلامت است و به کمبود پرستار در مراکز درمانی ربطی ندارد. بنابراین دانشگاههای علوم پزشکی باید برای جبران کمبود پرسنل خود مجوزهای لازم را درخواست و کسب کنند.
وی با تاکید بر اینکه سهمیه استخدامی پرستاران بر اساس مطالعه و کار کارشناسی در نظر گرفته شده است، افزود: از آنجا که با اجرای قانون ارتقای بهره وری خدمت رسانی پرستاران در شیفتهای شب و ایام تعطیل با ضریب 1.5 برابر محاسبه و ساعت کار آنان در طول ماه بر اساس فاکتورهایی کسر می شود. این تعداد نیروی جدید به سیستم درمانی کشور ورود می یابند تا کمبود نیروی ناشی از اجرای قانون را پوشش دهند.
میرزابیگی با بیان اینکه طی 8 سال گذشته با برنامه ریزی سالانه و شعار مشخص در راستای پیگیری مطالبات پرستاران حرکت کرده ایم، افزود: برنامه های ما همواره برخاسته از متن نیازهای مردم، نظام سلامت و پرستاران بوده است.
رئیس سازمان نظام پرستاری اجرای دو قانون تعرفه گذاری و ارتقاء بهره وری را از دستاوردهای مهم سازمان در راستای تقویت جایگاه و بهبود وضعیت شغلی، رفاهی و اجتماعی پرستاران عنوان کرد و گفت: خوشبختانه با تلاش دولت و پیگیری وزیر بهداشت، قوانین تعرفه گذاری خدمات پرستاری، ارتقا بهره وری و استخدام پرستاران به تصویب رسید و در مسیر اجرا قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: پرستاران باید تک تک بندهای دو قانون ارتقای بهره وری و تعرفه گذاری خدمات پرستاری را مرور کنند تا در جهت اجرای مطلوب قوانین توسط مسئولان، همکاری صمیمانه و آگاهانه ای داشته باشند.
میرزابیگی خاطر نشان کرد: 23 هزار پرستار به دنبال صدور مجوز استخدام از سوی معاونت نیروی انسانی ریاست جمهوری و بر اساس ماده 44 قانون مدیریت خدمات کشوری، پس از برگزاری آزمون استخدام خواهند شد.
نظر شما