وفات حضرت خديجه كبري س :
به گفته غالب مورخان حضرت خديجه كبري س در دهم ماه مبارك رمضان سال دهم بعثت (3 سال قبل از هجرت ) به ديار حق شتافت . اين واقعه در هنگامه اي رخ داد كه مسلمانان در شعب ابي طالب در محاصره بودند و وجود حضرت خديجه كبري تسلي خاطري براي رسول گرامي اسلام در آن وضعيت سخت و طاقت فرسا بود .
چون حضرت خديجه بانوى فداكار و همسر بى نهايت مهربان حضرت رسول (صلى الله عليه و آله) در سن شصت و پنجسالگى از دنيا رفت ، پيامبر (ص) او را با دست مبارك خويش در حجون مكه (قبرستان ابوطالب) به خاك سپردند . حزن در گذشت او پيامبر (ص) را بسيار محزون ساخت به همين دليل آن حضرت سال در گذشتحضرت خديجه را عام الحزن - سال اندوه - نام نهاد. از ثروت بسيار حضرت خديجه همسر بىهمتاى پيامبر (ص) اسلام رونق يافت .
حضرت خديجه س در حالي به همسري محمد ابن عبدالله در آمد كه از ثروت و شهرت خاصي در عربستان برخوردار بود و خواهان زيادي از ميان ثروتمندان قريش داشت . در اين دوره زماني حضرت محمد (ص) هنوز به رسالت برانگيخته نشده بود واز ثروت و مكنت نيز برخوردار نبود . ايشان در اين زمان تحت سر پرستي جد بزرگوارشان حضرت عبد المطلب زندگي مي كردند و شهرتي مگر در راستكاري و امانت داري نداشت اما حضرت خديجه س او را بر گزيد و پس از رسالت آن حضرت نه تنها تمام سختي ها را به جان خريد و سرمايه خويش را براي هدف شگفت رسول الله (ص) خرج كرد بلكه اولين زني است كه به پيامبر اسلام ايمان آ ورد .
اعتراض و افشا گري امام خميني ره عليه پذيرش كاپيتولاسيون :
امام خميني( ره) چهارم آبان 1343 در پيامي به ملت ايران تاكيد كردند : براساتيد دانشگاه است كه جوانان را از آنچه زيرپرده است مطلع كنند. بر جوانان دانشگاهي است كه با حرارت با اين طرح (اشاره به تصويب لايحه كاپيتولاسيون) مفتضح مخالفت كنند، با آرامش وبا شعارهاي حساس مخالفت دانشگاه را به ملتهاي دنيا برسانند. بر دانشجويان ممالك خارجه است كه در اين امرحياتي كه آبروي مذهب و ملت را در خطر انداخته ساكت ننشينند.
حق قضاوت كنسولي وضعيتي است كه از سوي يك كشور ( كه معمولا تحت الحمايه يا تحت قيمومت است ) به كشورديگري اعطا مي شود . بر اساس اين حق تمامي اتباع كشور صاحب حق در كشور معطي حق ، توانايي انجام هرگونه جرمي را دارند و دادگاههاي كشور معطي حق صلاحيت رسيدگي به جرايم افراد كشور مزبور را ندارند .
اشغال خرمشهر توسط قواي متجاوز بعثي عراق :
تجاوز ارتش عراق به ايران با استمداد 48 يگان سازماندهي شده ،وبا برخورداري از پشتيباني 800 قبضه توپ ، 5400 دستگاه تانك و نفربر ، 400 قبضه توپ ضدهوايي ، 366 فروند هواپيما و 400 فروند بالگرد انجام پذيرفت . مقصود رهبران عراق از تجاوز اين بود كه با شكست نظامي ايران اهداف خود مبني بر فسخ قرارداد 1975 ، تجزيه استان خوزستان و در نهايت براندازي نظام جمهوي اسلامي را تأمين نمايند . بر همين اساس لشكرهاي 1 مكانيزه و 10 زرهي با پيشروي در منطقه غرب رودخانه كرخه ، در عرض چهار روز ، فاصله 80 كيلومتري مرز تا رودخانه را پشت سر گذاشتند . در محور بستان –سوسنگرد لشكر 9 زرهي با اشغال بستان و محاصره سوسنگرد و حميديه ، به نزديكي اهواز رسيد كه با دفاع رزمندگان اسلام ، اقدام به عقب نشيني كرد . در محور جنوب غربي اهواز هم لشكر 5 مكانيزه عراق بعد از تصرف جفير و پادگان حميد تا منطقه نورد در 15 كيلومتري جنوب اهواز پيشروي كرد و براي اشغال آبادان و خرمشهر وارد عمل شدند كه بر اثر مقاومت مردم در خرمشهر تا چهارم آبان (به مدت 34 روز) دشمن نتوانست اين شهر را تصرف كند .تااينكه سرانجام در چنين روزي در سال 1359 خرمشهر به اشغال قواي بعثي در آمد .البته تداوم مقاومت مردم در خرمشهر توان زيادي از دشمن گرفت و اشغال اين شهر با تأخير و خسارت فراوان براي دشمن همراه شد .
به همين منظور ارتش عراق براي تصرف خرمشهر تيپ 33 نيروي مخصوص را در نظر گرفت ولي با همين مقاومت مردمي ، سرانجام پس از 34 روز جنگ و گريز و با اختصاص 2 لشكر موفق به اشغال خرمشهر شد . نيروهاي لشكر 3 عراق در 19 مهر 1359 با عبور از رودخانه كارون در موقعيتي كه هيچ گونه مواضع دفاعي در اين منطقه وجود نداشت ، شهر آبادان را به محاصره درآوردند . عراقيها در اين مرحله بيش از 15000 كيلومتر مربع از اراضي ايران را به اشغال خود درآوردند . مقاومت نيروهاي مردمي و سپاه و عناصر ژاندارمري و ارتش در سوسنگرد و فرمان امام براي شكستن محاصره شهر آبادان ، طرح دشمن را عقيم گذاشت . در اين مرحله بيشترين فشار ارتش عراق بر اشغال آبادان متمركز شد . صدام اميدوار بود با اين اقدام و تصرف ساحل شمالي رودخانه اروند ، به حداقل اهداف خود مبني بر لغو قرارداد 1975 دست يابد .
افتتاح مراكز تلويزيوني :
درچنين روزي درسال 1347مركز تلويزيوني بندرعباس راه اندازي شد . همچنين درچنين روزي درسال 1348مركزتلويزيوني فارس به مرحله بهره برداري رسيد . سال بعد ( 1349 ) نيز در همين روز از دو مركز تلويزيوني كرمانشاه و همدان بهره برداري به عمل آمد . همچنين در همين روز در سال 1348 تلوزيون ملي ايران به شبكه تلويزيوني جهاني از طريق ماهواره مخابراتي راه يافت .
تولد محمدر ضا پهلوي وسالگرد تاجگذاري او :
محمد رضا پهلوي شاه مخلوع ايران در چنين روزي متولد شد. وي در بيست سالگي پس از استعفاي رضاخان و در اواخر شهريور 1320 ه.ش. در مقام سلطنت قرار گرفت . پس از تبعيد رضا خان به علت فروپاشي دستگاه اداري و حاكميت اختناق و اضمحلال نيروي نظامي محمدرضا نتوانست با همان قدرت به حكومت و ديكتاتوري پدر ادامه دهد و لذا يك دوره آزادي هاي نسبي در كشور به وجود آمد . در سايه آزادي هاي بوجود آمده فعاليت هاي سياسي گسترده اي شكل گرفت كه در نهايت به نهضت ملي شدن نفت شد . در دوره محمد رضا ، حضور بيگانگان از جوانب محتلف در كشور افزايش يافته بود . در اين دوره شوروي توانست حزب توده را تشكيل و رونق دهد. همچنين هيئت حاكمه در اختيار انگليس بود، و به همين دليل وي احزابي را براي مقابله با توده شكل داد. پس از ملي شدن نفت ايران ، دكتر محمد مصدق در ارديبهشت سال 1330 نخست وزير ايران شد و در تير ماه سال بعد كه شاه حاضر نشد وزارت جنگ را به او بدهد از قدرت استعفا كرد . پس از اين واقعه ماجراي قيام سي تير به وجود آمد و مصدق بار ديگرقدرت را در دست گرفت و شاه مجبور شد كه پس از مدتي به آمريكا برود . در اين دوره و پس از اختلاف ميان رهبران نهضت ملي ايران ، كودتاي 28 مرداد 1332 توسط دولت آمريكا شكل گرفت و شاه دوباره و اين بار با تصميم به اتخاذ وضعيت ديكتاتورمابانه شديد تري گام به قدرت نهاد . وي از اين پس به دليل فقد پايگاه مردمي ، گرايش شديد تري به آمريكا پيدا كرد و خواست كه در ايران نيز ارزش هاي غربي را حكم فرما نمايد . دراين روند او دست به اقدامات گوناگوني در حوزه هاي مختلف اقتصادي و اجتماعي زد اما در اين طريق صرفا در جهت خوشامد دول غربي گام بر مي داشت تا جاييكه عملا ايران را به كشوري تحت الحمايه آمريكا تبديل كرد . او در حوزه سياسي عملا هيچ گونه تغييري بوجود نياورد و قدرت را در موضع خود متمركزتر ساخت . وي در مصرف بودجه سرانه مملكت براي اميال شخصي هيچگاه فروگذار نكرد . نمونه چنين امري ، جشن سالگرد تاجگذاري اوست كه در چنين روزي در سال 1347 بر گزار شد . وي با وجودي كه فقر و گرسنگي در كشور حكمفرما بود ، در چهل هفتمين سالگرد تولد خود طي مراسمي پرخرج ، تاج شاهي را بر سر نهاد .
هلاكت چند صهيونيست به دست گردانهاي القسام :
درچنين روزي درسال 1993 ميلادي گـردانهاي القسام ، استواريهود روك و گروهبان ايلان لوي را درشهـرك صهيـونيسـت نشيـن خان يونس دستگير و پس از خلع سلاح ، آنها را اعدام كردند .
روز اخراج تايوان از سازمان ملل :
درچنين روزي درسال 1971 ميلادي مجمع عمومي سازمان ملل متحد راي به اخراج تايوان داد . همچنين دراين اجماع ، كشورهاي عضو سازمان ملل متحد حاكميت سرزميني چين را پذيرفتند . تايوان مجموعه جزايري درشرق آسياست كه درطرفين مدارراس السرطان به وسعت 35961 كيلومتر مربع واقع شده است . بخش بزرگي از آن پوشيده از كوههاي آتشفشاني است . مردم آن از نژاد زرد واكثرا پيرو دين بودا هستند و به زبان چيني تكلم مي كنند . نوع حكومت اين كشور جمهوري است . اين كشور پس از جنگ هاي فراوان با كمونيست ها در سال 1949 ميلادي توسط ژنرال چيانكا يچك به نام چين ملي در مقابل چين كمونيست ( جمهوري خلق ) به وجود آمد.پايتخت آن تابپه است . از شهر هاي مهم آن مي توان به كائو شونگ ، بندر تاينان و تايچونگ اشاره كرد . تايوان در سال 1945 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد و در سال 1971 همزمان با پذيرش جمهوري خلق چين از سازمان ملل متحد اخراج شد . واحد پول آن دلار ايوان است .
اعدام به خاطر گزارش نكردن كسوف :
در چنين روزي در سال 2137 قبل از ميلاد ، منجمان سلطنتي چين بنامهاي "هو" و" هسي " پس از آنكه نتوانسته بودند يك كسوف را كه منجر به وحشت گسترده مردم اين كشور شده بود، پيش بيني كنند ، به اعدام محكوم شدند .
پيروزي انگلستان در جنگ آجينكورت :
در چنين روزي در سال 1415 ميلادي انگلستان در جنگ آجينكورت عليه فرانسه پيروز شد .
جنگ هاي معروف به صد ساله با احتساب ايام آتش بس بيش از يكصد سال به طول انجاميد .ماجرا بدين قرار بود كه چون خاندان كاپه سين بدون وارث ذكور در گذشتند ، سلسله والوا روي كار آمد و ادوارد سوم پادشاه انگلستان به اين امر اعتراض كرد زيرا پادشاهي را حق خود مي دانست . هنگا مي كه فرانسويان ا دعاي او را رد كردند كار به جنگ كشيد . جنگ هاي صد ساله در زمان پنج پادشاه فرانسه دوام داشت . گاهي انگليسي ها و گاهي فرانسوي ها در آن پيروز مي شدند . نزديك به شش هزار فرانسوي در جنگ آجينكورت كه بخشي از جنگهاي صد ساله بود ، كشته شدند در حالي كه اين رقم در مورد انگليسي كمتر از چهار صد نفر بود .
پادشاهي جرج سوم :
در چنين روزي در سال 1760 ميلادي جرج سوم در انگلستان پس از مرگ پدربزرگش ، جرج دوم ، زمام امور را در دست گرفت .
به قدرت رسيدن بلشويك ها :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي بلشويك هاي كمونيست تحت اوامر ولاديمير ايليچ لنين قدرت را دردست گرفتند .
انقلاب معروف به اكتبر روسيه درچنين روزي در سال 1917با كمك سازمان انقلابي لنين و حزب او يعني بلشويكها به پيروزي رسيد و توانست با سرنگوني حكومت كرنسكي ديكتاتوري پرولتاريا را حاكم كند . البته لنين نتوانست و نخواست پس از پيروزي حزبش وعده هايش را عملي سازد لذ ا مدت كوتاهي پس از انقلاب سركوب احزاب مخالف آغاز شد . تروتسكي كه در اين زمان عضو كميته نظامي انقلاب بود ، به مناسبت سركوب يكي از اين احزاب چنين گفت: تا كمتر از يك ماه ديگر خشونت به پيروي از انقلابيان بزرگ فرانسه اشكال بسيار شديدي پيدا خواهد كرد. نه تنها زندان بلكه گيوتين نيز براي دشمنان ما آماده كار خواهد بود. سپس سازمان «چكا» به منظور مقابله با ضد انقلاب از كميته نظامي انقلاب به وجود آمد. پس از چند سال بلشويكها تنها حزب باقيمانده در شوروي بودند. در دهمين كنگره حزب كمونيست لنين خطاب به جبهه كارگران مخالف كه از اعضاي خود حزب كمونيست بودند گفت: ما وقت زيادي صرف بحث كردهايم و من ميگويم حالا بحث با تفنگ خيلي بهتر از بحث با نظريات جبهه مخالف است. حذف احزاب توسط يكديگر و انهدام جمهوري وهمچنين حذف احزاب توسط حزب قدرتمندتر و استقرار نظامي تكحزبي تراژدي اي بود كه در روسيه لنينيستي اتفاق افتاد .
بر خورد كشتي كانادايي با صخره ها :
در چنين روزي در سال 1918 ميلادي يك كشتي بخاري كانادايي با عنوان ملكه سوفيا با سواحل آلاسكا بر خورد كرد . دراين حادثه نزديك به چهارصد نفر از مردم اين كشور جان خود را ازدست دادند .
پايان جنگ كره :
در چنين روزي در سال 1951 ميلادي مذاكرات مداوم صلح بعد از 63 روز در باره جنگ كره به نتيجه رسيد .
سه سال پس از آزادي كره از استعمار ژاپن كه به مدت 36 سال به طول انجاميد كشور كره به آنچه كه امروزه تحت عنوان كره شمالي و كره جنوبي منسوب است تقسيم شد. تجزيه كره به دو بخش شمالي و جنوبي در سال 1948 به وقوع پيوست. جنگ كره كه از آن تحت عنوان جنگ داخلي كره نام برده مي شود، به طور جدي باعث جدايي كامل اين دو بخش از يكديگر شد. كره جنوبي پس از آن شروع به طرح ريزيهاي اقتصادي جهت توسعة كشور و از بين بردن خرابيهاي ناشي از جنگ دو كره نمود. اما كره شمالي به دليل اتخاذ بر خي سياست هاي انحصار گرايانه در يد دولت همچنان از توسعه اقتصادي به دور ماند .
اعطاي جايزه نوبل ادبي به اشتاين بك :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي جان اشتاين بك نويسنده آمريكايي جايزه نوبل ادبي را از آن خود كرد . اشتاين بك در سال هزار و نهصد و دو در كاليفرنيا متولد شد و در آن ناحيه بزرگ شد . وي در دانشگاه استانفورد تحصيل كرد. او در جواني و نوجواني خود به انواع كار ها مشغول شد ولي هيچ كدام نتوانستند روح بزرگ او را اقناع كنند . وي پس از آن بود كه به نويسندگي روي آورد . اشتاين بك در سال 1947 ميلادي به عضويت فرهنگستان هنر و ادبيات آمريكا در آمد . بهترين آثار او مرواريد و شرق عدن نام دارند . موش ها و آدم ها ، خوشه هاي خشم ، ماه پنهان است و اتوبوس سرگردان از مهمترين آثار اين نويسنده بزرگ هستند . وي در سال 1968 بدرود حيات گفت .
اعزام نيروي نظامي به عربستان :
درچنين روزي درسال 1990 ميلادي ديك چني وزيردفاع وقت آمريكا اعلام كرد كه پنتاگون قصد دارد بيش ازيكصد هزار نيروي نظامي را در چند سال آينده به عربستان سعودي گسيل دارد .
پيدايش يك كردوكوديل باستاني :
درچنين روزي درسال 2001 ميلادي برخي ازباستانشناسان درمنطقه گودفواي نيجر، بقاياي يك كروكوديل دوران ژوراسيك را اززيرخاك درآوردند . اين كروكوديل بيش از 110 ميليون سال پيش زندگي مي كرد . قد و بلندي اين حيوان عظيم الجثه چهل پا و وزن آن حدود هشت تن بود .
تولد توماس بابينگتون ماكولي :
بابينگتون شاعر آمريكايي و تاريخ نگار در چنين روزي در سال 1800 ميلادي به دنيا آمد . "اروي "و" ناس باي" عناوين مهمترين آثار ادبي اويند .
تولد يوهان اشتراوس :
اشتراوس آهنگساز بر جسته اطريشي در چنين روزي در سال 1825 ميلادي به دنيا آمد . پدرش كه همنام فرزند بود ، نوازنده و آهنگساز زبر دستي به شمار مي آمد . پس از پايان دانش آموزي به سال 1844 ميلادي اركستري بوجود آورد . از آن پس به ساختن والس و كنسرت پرداخت . اشتراوس بيش از 400 والس ساخت كه بر خي از آنها بسيار معروف است . او والس را از شكل نخستين آن بيرون آورد . اشتراوس چندي نيز سفري به پاريس ، لندن ، برلن و پترزبورگ كرد . او در جهان موسيقي بنام سلطان والس مشهور است . از والس هاي او مي توان به دانوب آبي ، شب پره و پادشاه والتزاشاره كرد .
تولد جرج بيزه :
بيزه آهنگساز توانمند فرانسوي در چنين روزي در سال 1838 ميلادي متولد شد . "كارمن" عنوان مهمترين اثر موسيقايي اوست .
تولد مكتشف قطب شمال :
در چنين روزي در سال 1888 ميلادي ريچارد بيرد ، كاشف قطب شمال ديده به جهان گشود .
تولد گلب يوسپنسكي :
يوسپنسكي نويسنده روس در چنين روزي در سال 1843 ميلادي به دنيا آمد . " قدرت خاك" عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .
تولد هنري نوريس راشل :
راشل ستاره شناس آمريكايي در چنين روزي در سال 1877 ميلادي متولد شد . "دياگرام راشل "عنوان مهمترين اثر علمي اوست .
تولد پابلو پيكاسو :
پيكاسوهنرمند ونقاش اسپانيايي درچنين روزي درسال 1881 ميلادي درمالاگاي اسپانيا به دنيا آمد . وي را بزرگترين نقاش نو آورمعاصرجهان نام نهاده اند . او واضع مكتب كوبيسم درنقاشي است و پس ازاونگاه نقاشان به مساله فرم ومحتوا دگرگون شد . وي درابتدا يك نقاش كلاسيك بود كه مهمترين آثارآن دوره وي تابلوهاي زن در لباس سپيد وعشاق نام دارد . پيكاسودرسالهاي 1906 تا 1910 ميلادي به همراه ژرژ براك زمينه مكتب كوبيسم را فراهم كرد و نخستين كسي بود كه كاغذهاي چاپ شده وسنجاق و ميخ را با نقاشي هايش آميخت (كولاژ) . پيكاسو پس از سال 1918 دوباره به سوي اشكال طبيعي روي آورد . كوبيسم پيكاسو دو مرحله داشت ، كوبيسم تحليلي و كوبيسم توصيفي .
در مكتبي كه پيكاسو بر آن صحه نهاده بود ، زمان در فرم از بين مي رود و فرم جايگزين موضوع مي گردد . در واقع آثار او در يك مرحله ازسوژه به ابژه ميل مي كنند . سه رقاص و گرنيكا عنوان مهمترين آثار بصري اويند .
تولد ادواردو باريوس :
باريوس رمان نويس شيليايي در چنين روزي در سال 1884 ميلادي ديده به جهان گشود . "پسر عاشق احمق " عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .
تولد آن تايلر :
تايلر نويسنده آمريكايي در چنين روزي در سال 1941 ميلادي متولد شد ." توريست تصادفي" عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .
درگذشت جفري شوسر :
شوسر نويسنده انگليسي در چنين روزي در سال 1400 ميلادي دارفاني را وداع گفت . وي مهمترين شاعر انگليسي زبان قبل از شسكپيراست . كتاب داستانهاي كانتر بري يكي از مهمترين كتاب هاي داستاني وي در ادبيات انگليسي است . او همچنين در دوارن خود به كارهاي سياسي روي آورد در اين حوزه در بخش هاي مختلف ي چون ديپلمات و سفير مشغول به كار شد .
درگذشت مري مك كارتي :
مري مك كارتي نويسنده آمريكايي در چنين روزي در سال 1989 ميلادي به دنيا آمد ." گروه" عنوان مهمترين اثر داستاني اوست . وي در سن 77 سالگي دار فاني را وداع گفت .
درگذشت شاه الكساندر :
درچنين روزي در سال 1920 ميلادي شاه الكساندر پادشاه يونان به خاطر مسموميت ، درگذشت .
نظر شما