به گزارش خبرنگار مهر، طراحی و ساخت اولین اتوبوس هیبریدی ایران با مشارکت وزارت نفت، صنایع و معادن و دانشگاههای تهران و اصفهان به پایان رسید و ایران به جمع تولیدکنندگان خودروهای هیبریدی جهان پیوسته است.
در حال حاضر علاوه بر ایران، کشورهای آمریکا، آلمان و ژاپن هم از تکنولوژی طراحی و ساخت خودروهای هیبریدی در سطح جهان برخوردار هستند و پیش بینی می شود با ساخت این خودروی زیست محیطی شرایط برای ورود هیبرید به سبد سوخت خودروهای ایرانی فراهم شود.
عباس کاظمی با بیان اینکه مطالعات طراحی اولین خودروی هیبرید الکتریکی ایران از حدود سه سال گذشته آغاز شده است، گفت: این پروژه یکی از طرحهای ملی با تکنولوژی بالا و نمونه ای موفق از کارگروهی و نتیجه همکاری تنگاتنگ دانشگاه و بخش صنعت است.
مدیر عامل شرکت بهینه ساز مصرف سوخت با تاکید بر اینکه محوریت پروژه، ایجاد دانش فنی و بومی سازی آن بر عهده مرکز تحقیقات خودرو، سوخت و محیط زیست پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان بوده است، تصریح کرد: کاهش 30 درصدی مصرف سوخت اتوبوسهای درون شهری، کاهش 75 درصدی آلاینده ها و دستیابی به استاندارد یورو چهار از دستاوردهای این طرح ملی است.
وی، افزود: میزان صرفه جویی در مصرف سوخت اتوبوس هیبریدی معادل 19 لیتر در هر 100 کیلومتر پیمایش بوده که با فرض یکصد هزار کیلومتر پیمایش سالانه برای هر اتوبوس صرفه جویی سالانه 19 هزار لیتری را به دنبال خواهد داشت.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه هدف از اجرای این پروژه ملی ارزیابی امکان طراحی ساخت اتوبوس هیبرید الکتریکی در کشور، کسب دانش فنی مربوط به آن و نمونه سازی یک دستگاه اتوبوس بود، خاطرنشان کرد: در این طرح یک موتور احتراقی چهار سیلندر با توان 130 کیلووات جایگزین موتور اولیه 6 سیلندر OM457 با حجم 12 لیتر و توان 220 کیلو وات شده است.
به گزارش مهر، بر اساس سیاست گذاریهای جدید دولت باید تا پایان برنامه پنجم توسعه، هیبرید، انرژی الکتریکی و سایر سوخت های زیست محیطی از سهمی پنج درصدی در سبد سوخت خودروها برخوردار شوند.
نظر شما