به گزارش خبرنگار مهر، "هنری واشنتن" بازیکن آمریکایی است که با حضورش در بسکتبال ایران پای دیگر بازیکنان خارجی را به بسکتبال و لیگ کشورمان باز کرد. این بازیکن پست 2 و 3 بیش از یک دهه پیش توسط مربیان تیم پیکان به خدمت گرفته شد تا به بهبود موقعیت این تیم در لیگ کشور کمک کند.
آن زمان پیکان تنها تیمی بود که در ترکیب خود از بازیکن غیروطنی هم استفاده کرد اما امروز کمتر تیمی است که مسابقات باشگاهی را بدون یار خارجی پیگیری کند به خصوص اینکه فدراسیون هم تیمها را مجاز به داشتن حداکثر دو بازیکن خارجی کرده است.
جذب یار خارجی برای نتیجه گیری
در فصل جاری مسابقات بسکتبال لیگ برتر باشگاههای کشور هم حضور بازیکنان خارجی قابل توجه است. تعداد آنها نسبت به ابتدای فصل و با در نظر گرفتن مربیان خارجی که با تیمهای توزین الکتریک و هیئت شهرکرد همکاری دارند، چهار برابر شده است چون همه نتیجهگرا هستند و به دنبال نتیجهگیری در لیگ برتر!
هر تیمی که سهمیه لیگ برتری میگیرد برای نتیجه گیری بهتر و با توجه به بودجهای که در اختیار دارد اقدام به جذب بازیکن خارجی میکند. این فاکتوری است که در همه تیمها، چه مدافع قهرمانی و چه تیم تازه وارد به لیگ برتر دیده میشود.
قاسم کیانی، مربی و کارشناس بسکتبال کشورمان ضمن تایید این مطلب به خبرنگار مهر گفت: "جذب بازیکن خارجی صددرصد برای نتیجه گیری است. تیمها بازیکن خارجی میگیرند تا خلا خود را پر کنند. حالا ممکن است بازیکنی که به تیمی مانند شهرداری گرگان و هیئت شهرکرد ملحق میشود در حد بازیکن خارجی مهرام نباشد اما از بازیکنان داخلی آنها بهتر است".
خارجیها در لیگ ایران ابهت دارند و آقایی میکنند
قدر مسلم اینکه حضور بازیکن خارجی در لیگ ایران بی فایده نیست چون میتوانند الگویی حاضر و آماده برای بازیکنان خودی باشند. همان طور که "ژوزرف گارس" و "آندره پیت" چنین نقشی را برای بازیکنانی نظیر حامد حدادی و مهدی کامرانی داشتند. اصلا به نوعی میتوان گفت همزمان با رفت و آمد آنها در ترکیب تیمها بود که سطح بسکتبال ایران بالا رفت اما به نظر میرسد امروز کار به جایی کشیده شده که اعتماد به نفس و نقطه اتکا بسیاری از تیمها همین بازیکنان خارجی شدهاند.
این را میتوان خیلی راحت از گفتگو با مربیان تیمهای مختلف متوجه شد. آنجا که مربیان در توجیه شکست یا نتیجه گیری نامناسب تیم خود حضور دو بازیکنان خارجی در تیم حریف، نرسیدن بازیکنان خارجی تیمشان و یا ناهمانگ بودن آنها را به عنوان دلیل و درک رو میکنند.
افشین رضاپور یکی دیگر از مربیان و کارشناسان بسکتبال است که در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: "بازیکن خارجی باید نقش مکمل در تیمها داشته باشد نه اینکه راه حل پیروزی باشند. قاعدهها در این زمینه تغییر کرده است. تیمها فقط به دنبال نتیجه گیری هستند و به همین دلیل تیمی که سابقه چند سال حضور در لیگ برتر دارد بلافاصله بعد از دو شکست متوالی بازیکن خارجی به خدمت میگیرد. گویا کار به جایی رسیده که ابهت تیمها به بازیکنانی خارجیشان شده است و آنها هستند که آقایی میکنند".
ماموریت بازیکنان خارجی فقط گلزنی است نه چیز دیگری
به طور حتم "قابلیت" باید یکی از فاکتورهای اصلی برای فرستادن بازیکن به داخل زمین باشد. بنابراین این حق هر بازیکنی است که در صورت داشتن قابلیت و توانایی بیشتر نسبت به هم تیمیهایش گزینه منتخب مربی شود و در غیر این صورت نه؛ حتی اگر بازیکن مورد نظر خارجی باشد. همان طور که "اسکار یبرا" اسپانیایی بازیکنی کم نقص در ترکیب مهرام بود با این حال بسیاری از وقتها در حضور صمد نیکخواه بهرامی آماده نیمکت نشین تیمش میشد.
با این حال به نظر میرسد تصمیم گیری در مورد بازیکنان خارجی به گونهای اتخاذ میشود که بازهم موجب انتقاد میشود. انتقاد بازیکنی مانند مهدی کامرانی که به حضور بازیکنان خارجی اعتقاد دارد اما نه به هر شکل و در هر شرایطی. وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: "بازیکنان خارجی میتوانند برای بسکتبال ایران مفید باشند که کیفیت فنی داشته و در خدمت تیم باشند. بازیکنانی که میآیند فقط به فکر خودشان هستند، اینکه گل بزنند و مطرح شوند. اصلا معیار انتخاب بازیکن خارجی امتیازآوری است".
وی تصریح کرد: "یعنی در واقع ماموریت آنها همین گلزنی است. من خودم در جریان یک بازی شنیدم که مربی بارها خطاب به بازیکن خارجی تیمش فریاد زد که پاس نده؛ خودت گل بزن! اینگونه رفتار باعث افت اعتماد به نفس ما ایرانیها میشود. ما که همین طوری حقوق کمتری نسبت به خارجیها میگیریم. حقوق آنها دو سه برابر ماست".
همکاری با بازیکنان خارجی نتایجی مثبتی دارد اگر ...
تیم مهرام در دیدار مقابل راه و ترابری قم با کسب 94 امتیاز پیروز شد. از مجموع امتیازات این تیم 52 امتیاز توسط دو بازیکن خارجی مهرام به دست آمد که 37 امتیاز سهم "شیخ سمب" و 15 امتیاز هم سهم "گارنت" بود. شاید این آمار تایید کننده صحبتهای مهدی کامرانی باشد اما عباس آقاکوچکی، سرمربی تیم راه و ترابری قم نظری مخالف آن دارد. وی در گفتگو با خبرنگار تصریح کرد: "وقتی در تیم پرمهرهای مانند مهرام حضور بازیکنان خارجی تا این اندازه پررنگ باشد نشان از مثمرثمر بودن آنها دارد".
آقاکوچکی تاکید کرد: "بازیکنان خارجی اگر با دیگر نفرات تیم همخوانی داشته و نقش مکمل داشته باشند، حضورشان مثبت است. آنها نباید جای بازیکنان داخلی را بگیرند بلکه باید در رقابت با داخلیها قرار بگیرند. این رقابت است که باعث پیشرفت میشود. در تیم من که بازیکنان داخلی و خارجی مکمل هستند. امیدوارم در سایر تیمها هم اینگونه باشد".
جکسون ورومن یکی از بازیکنانی است که پس از دو سال حضور متوالی
در ترکیب تیمهای مهرام و صبامهر امسال در لیگ ایران غایب است
لیگ ایران به حضور خارجی ها نیاز دارد مثل NBA
منفعت حضور بازیکنان خارجی در لیگ بسکتبال در هر شرایطی بیشتر از مضرات آن است. چون حداقل اینکه تقویت انگیزه بازیکنان داخلی برای رقابت را موجب میشود. ضمن اینکه خواسته یا ناخواسته موجب انتقال بسیاری از اطلاعات روز میشود.
قاسم کیانی ضمن تایید این مطلب به خبرنگار مهر گفت: "به هر حال خارجی هایی که جذب هر تیمی می شوند به نسبت دیگر بازیکنان آن تیم در سطح بالاتری هستند. در این شرایط ایرانیها به خاطر ترس از عقب ماندن انگیزه تمرین بیشتر می گیرند و هم اینکه به واسطه تمرین در کنار یک غیرایرانی آموخته های جدید به دست می آورند".
وی تاکید کرد: "NBA بالاترین سطح بسکتبال است اما دلیلی بر نبود بازیکن غیرآمریکایی در این لیگ نیست. بازیکنانی از هر نقطه دنیا در این لیگ حضور دارند. لیگ ایران که از NBA بالاتر نیست و در هر شرایطی به بازیکنان خارجی نیاز دارد".
مثل اسپانیا صبور باشیم تا از بازیکنان خارجی نتیجه بگیریم
سالها از حضور "هنری واشنتن"، نخستین بازیکن خارجی شاغل در لیگ ایران میگذرد. طی این مدت رفت و آمد بازیکنان خارجی به تیمهای مختلف یکی از ارکان اصلی در پیشرفت بسکتبال ایران بود. طوریکه اگر امروز "هنری" به ایران بیاید شاید کیفیت بازی در دسته دوم را هم نداشته باشد در حالیکه در اولین سال حضورش چشمها را خیره کرده بود. همان طور که بسیاری از بازیکنان خارجی چندسال اخیر دیگر جایی در بسکتبال ایران ندارند.
فرزاد کوهیان که به داشتن بازیکن خارجی اعتقاد دارد، در گفتگو با خبرنگار مهر در این زمینه اظهارداشت: " خیلی از بازیکنان پارسال در فصل جاری مسابقات نیستند. ممکن است بسیاری از بازیکنان امسال هم سال بعد در هیچ یک از تیمهای ایران نباشند. این نشان از تاثیر مثبت بازیکنان خارجی در رقابتهای باشگاهی دارد و اینکه کیفیت آنها سال به سال تغییر میکند".
سرمربی تیم بسکتبال ذوب آهن تاکید کرد:" پروسه آوردن بازیکن خارجی در هر مرحله نتیجهای دارد و نتیجه اصلی را هم در دراز مدت خواهیم دید. ببینید! اسپانیا یکی از قویترین لیگهای بسکتبال اروپا را دارد اما از مدتها پیش با جذب بازیکنان از دیگر کشورهای اروپا و آمریکا همکاری با بازیکنان غیرخودی را آغاز کرد و نتیجه آن هم قهرمانی سه سال پیش این کشور بود که بعد از 15 - 10 سال رقم خورد. همان طور که فوتبال این کشور پس از سالها سرمایه گذاری سال پیش قهرمان شد. بسکتبال ایران هم در موارد مختلف و حتی همکاری با خارجیها صبوری به خرج دهد تا نتیجه آن را ببیند".
نظر شما