به گزارش خبرنگار مهر، طی روزهای گذشته وزارت کار و امور اجتماعی اعلام کرده است که در راستای تقویت و بهبود عملکرد قانون مشاغل سخت و زیان آور، طرح اصلاح و تجمیع مشاغل مشمول این قانون را انجام خواهد داد که در این بخش می توان به بررسی زمان اشتغال افراد دارای مشاغل سخت و زیان آور و همچنین نحوه محاسبه آن اشاره کرد.
سایه روشن مشاغل سخت و زیان آور
بر پایه این گزارش، این موضوع در حالی مطرح شده است که طی سال جاری نیز اعلام شده بود دارندگان مشاغل سخت و زیان آور با داشتن 20 سال سابقه کار مستمر و یا 25 سال سابقه کار متناوب می توانند درخواست بازنشستگی ارائه کنند تا از مزایای این قانون برخوردار شوند.
هرچند اصل موضوع پیگیری اجرای قانون مشاغل سخت و زیان آور اقدام مثبتی است که می تواند مشمولان این قانون را مورد حمایتهای قانونی جدی قرار دهد، اما به همان نسبت نیز سایه روشن های این قانون هم جالب توجه است به نحوی که آنچنان که باید در این قانون به لطمات و صدماتی که پس از دوران بازنشستگی برای افراد ایجاد می شود توجه نشده است.
بیماریهای شایع مشاغل زیان آور
کاهش شنوایی، آسیبهای جسمی و حرکتی، کاهش بینایی، ایجاد مشکلات تنفسی، قلبی، عصبی و مسائلی از این دست که ممکن است حتی پس از چند سال بعد از بازنشستگی در افراد بروز کند. البته شبیه چنین توجهاتی در تامین اجتماعی به نحوی دیگر تحت عنوان از کارافتادگی کلی و یا جزئی ناشی از کار برای افراد وجود دارد که خدماتی هم ارائه می شود.
حمید حاج اسماعیلی در خصوص وضعیت حمایت قانون مشاغل سخت و زیان آور از افرادی که در معرض لطمات جسمی ناشی از کار قرار می گیرند و اینکه وزارت کار به دنبال تقویت و بهبود عملکرد این قانون است، گفت: در اینکه تاکنون نتوانسته ایم یک ستاد ویژه تخصصی در زمینه شناسایی و حمایت از مشاغل سخت و زیان آور داشته باشیم، ضعفی است که وجود دارد.
مشاور کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، اظهار داشت: هم اکنون تعاریف دقیق و روشنی از مشاغل سخت وزیان آور که به واسطه آن بتوان ضرایب مناسبی برای افراد تعریف کرد، وجود ندارد.
خروج برخی مشاغل از دایره سختی
حاج اسماعیلی، تاکید کرد: البته این نکته نیز باید مورد توجه قرار گیرد که اگر بتوان به سمت استفاده از ابزارآلات مدرن و مناسب در انجام کارها حرکت کرد، برخی از مشاغل سخت و زیان آور از لیست زیان آوربودن خارج می شوند.
این فعال کارگری با اشاره به اینکه همچنین لازم است تا در این بخش آئین نامه های موجود مورد بازنگری قرار گیرند، اظهار داشت: هم اکنون سروکار داشتن با مواد خطرناک شیمیایی، مواد رادیواکتیو و کارهای یونیزان، کار در معادن، مشاغل دارای سر و صدا و آلودگی زیاد که به نحوی برای شنوایی، بینایی و اعصاب افراد زیان آور باشد، شاغلان را در ردیف مشاغل سخت و زیان آور قرار می دهد.
نماینده سابق کارگران در هیئت حل اختلاف با اعلام اینکه رشته پرستاری نیز در کشور ما به عنوان مشاغل سخت وزیان آور شناخته شده است، افزود: با این حال لازم است تا ضمن تشکیل کمیته های تخصصی و ستاد ویژه شناسایی مشاغل سخت و زیان آور، از متخصصین رشته هایی که ماهیت زیان آوری دارند در این کمیته ها استفاده شود.
عدم تشکیل پرونده پزشکی شاغلان
حاج اسماعیلی با بیان اینکه افراد متخصص در رشته های نزدیک به سخت و زیان آور می توانند به کمیته ها در تشخیص سخت و زیان آور بودن رشته مشاغل مختلف کمک کنند، گفت: هم اکنون افرادی که در مشاغل پزشکی پرتودرمانی فعالیت دارند در معرض کمبود سلول های خونی پس از مدتی از فعالیت در این رشته قرار دارند.
وی تصریح کرد: یکی از ضعف های موجود در این بخش این است که بازرسان وزارت کار و امور اجتماعی چون در مشاغل مختلف به صورت واقعی فعالیت نداشته اند، اینکه بخواهند نگاه دقیق و تخصصی به زیان آور بودن کارها داشته باشند وجود ندارد.
ایجاد بانک اطلاعاتی
این فعال کارگری، اظهار داشت: همچنین در حال حاضر برای افراد شاغل در بنگاه ها و واحدهای تولیدی مختلف پرونده پزشکی وجود ندارد تا از این طریق بتوان وضعیت سلامت و روند مسائل احتمالی جسمی افراد را تحت نظر قرار داد و به موقع نیاز نسبت به رفع مشکلات اقدام کرد.
به گفته حاج اسماعیلی، ایجاد بانک اطلاعاتی از مشاغل سخت وزیان آور، ایجاد کمیته های پزشکی و همچنین فراهم کردن شرایط کاهش ناتوانی های ناشی از فضای کار در کنار شناخت دستگاه های مسئول در این بخش می تواند به حفظ سرمایه های انسانی و از سویی کاهش خطرات ناشی از مشاغل مختلف بیانجامد.
نظر شما