به گزارش خبرنگار مهر، سروکله قطار که ازدور پیدا می شود، فشار مسافران نیز که در نقاط مشخصی ازدحام کرده اند بیشتر می شود. مانند این می ماند که همه چیز را روی دور تند ببینی، قطار می ایستند با بوقی کوتاه درهای واگنها باز می شود. ثانیه ای بعد واگنها پر از مسافر است و جای سوزن انداختن نیست.
دقیقه ای بعد ایستگاه نیمه خالی دوباره شلوغ می شود و اگر مکانی که در واگنها باز می شود را نشان نکرده باشی دوباره نه جایی برای نشستن پیدا می کنی و نه محلی مناسبی برای ایستادن. در ایستگاههای میانی هم اوضاع به همین شکل است با این تفاوت که حتی جا برای ایستادن هم به سختی پیدا می شود. مسافران مانند محتویات قوطی کنسرو فشرده دل خوش به این هستند که دقیقه ای بعد به مقصد رسیده اند. اما این داستان مربوط به قبل از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها است و هنوز واگنهای مترو میزبان مسافران تازه خود نبودند.
از روزی که خداحافظی باک خودروهای شخصی با بنزین یارانه ای قطعی شد و صاحبان آن چندین نوبت در ترافیک طولانی بنزین 700 تومانی سوزاندند به استفاده از وسایل نقلیه عمومی چون مترو و اتوبوس علاقه مند شدند.
مترو از همیشه شلوغ تر شد تا جایی که در ساعت پیک استفاده مانند صبح و بعد از ظهر باید مترو سوار حرفه ای باشید که بتوانید با اولین قطار راهی مقصد شوید. البته با گران شدن کرایه تاکسی احتمال افزایش مسافران مترو بیش از ماه گذشته وجود دارد.
جعفر ربیعی، مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران در این رابطه می گوید: پس از هدفمند سازی یارانه ها تعداد مسافران مترو حدود 10 درصد افزایش داشته است.
او معتقداست: پیش بینی می شود تعداد مسافران مترو در بهمن ماه و اسفند ماه بازهم افزایش یابد به گونه ای که نسبت به پیش از هدفمند سازی یارانه ها در مجموع میزان افزایش مسافران به 25 درصد برسد.
ربیعی پیش بینی می کند: دو ماه پایانی سال هم به دلیل کم شدن ذخیره بنزین یارانه ای در کارت سوخت شهروندان و هم افزایش سنواتی تعداد سفرها، تعداد مسافران مترو روزانه به 2 میلیون و 100 هزار نفر در روز برسد.
آیا متروی تهران ظرفیت پذیرش این حجم مسافرجدید رادارد؟
مدیر عامل شرکت بهره برداری مترو تهران و حومه پاسخ می دهد: قرار بود در سه ماهه پایانی سال هشت قطار جدید وارد ناوگان شود که از این تعداد یک قطار جدید را تحویل گرفته ایم. همچنین با ورود یک قطار جدید به ناوگان خوشبختانه توانستیم خدمات رسانی به ایستگاه شهید کلاهدوز از توسعه شرقی خط 4 مترو را که تا پیش از این تنها 6 ساعت در روز بود تمام وقت کنیم.
مسافران اتوبوس نیز اوضاع بهتری از مترو سواران ندارند
اگر این روزها از کنار ایستگاه های خطوط بی .آر .تی رد شده باشید از شلوغی غیر معمول این خطوط تعجب نکنید.
اگر پیش از این دو سه اتوبوس را برای خلوتی و جای نشستن از دست می دادید این روزها برای آن که بتوانید جایی برای ایستادن پیاد کنید باید منتظر بمانید تا مسافری از اتوبوس پیاده شود تا امکان سوار شدن شما فراهم شود.
پیاده و سوار شدن در اتوبوس و مترو پیش از این هم هنرمندی ویِِژه ای می خواست که چون بسیاری از افراد این هنر را نداشتند با تاکسی یا خودرو شخصی جابه جا می شدند. مسافران ناشی هم بعد از یکبار سوار شدن یا کیف پولشان را از دست می داندند یا لباسشان پاره می شد.
پیمان سنندجی ،مدیر عامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران وحومه افزایش مسافران اتوبوس را پس از هدفمند سازی یارانه ها حدود 14 درصد می داند و می گوید: براساس پیش بینی های صورت گرفته به مرور افزایش تعداد مسافران تا 30 درصد هم خواهد رسید که برای پاسخگویی به نیازهای جدید حداقل نیازمند ورود دو هزار دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان هستیم.
او ادامه می دهد: از مجموع دو هزار دستگاه اتوبوس که پیش از این هم اعلام کرده بودیم برای پاسخگوی به افزایش تقاضای سفر شهروندان به این تعداد نیازمندیم تا کنون حواله 150 دستگاه اتوبوس صادر شده که در این میان 100 دستگاه اتوبوس را تحویل گرفته ایم و وارد خطوط کرده ایم.
او با تاکید براینکه بیش از 6 هزار و 300 دستگاه اتوبوس را در خطوط فعال داریم می گوید: به دلیل کمبود ناوگان مورد نیاز در حال حاضر در برخی از نقاطی که افزایش مسافر داریم از اتوبوسهای واحد گشت که کار سرویس دربستی را برای سازمان ها انجام می دهند هم استفاده می کنیم اما برای آنکه بتوانیم جوابگوی نیاز شهروندان باشیم نیازمند افزایش اتوبوس های فعال در ناوگان هستیم.
پیش از این کیفیت حداقلی خدمات رسانی وسایل حمل و نقل عمومی سبب شده بود که بسیاری با بی میلی و از سر اجبار هراز چند گاهی سوار اتوبوس و مترو شوند. اما پس از نوسازی این ناوگان و ورود اتوبوسهایی که در گرمای تابستان خنک بود و در سرمای زمستان نیز هوای معتدلی داشت بسیاری را علاقمند به استفاده از وسایلی کرده بود که زودتر از خودروهای شخصی شان آنها را به مقصد می رساند. اما این روزها از کیفیت خدمات رسانی به مسافران کاسته شده است و
این ازدحام و فشردگی مسافران حتی انتقاد مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران را نیز در پی داشته است. او در تذکری می گوید: اینکه مسافران بهدلیل حجم انبوه جمعیت در مترو، در شرایط نامناسبی بایستند تا سفر کنند دور از کرامت انسانی است.
چمران از لزوم گسترش حملونقل عمومی به ویژه مترو سخن می گوید و ادامه می دهد: هماکنون تعداد زیادی از خطوط راهاندازی شدهاند که ظرفیت بکارگیری واگنهای بیشتری را نیز دارند. با وجود استقبال شهروندان از مترو اما واگنها ظرفیت کافی ندارند و حتی شاهد هستیم که در برخی نقاط، مسافران برای آنکه سوار مترو شوند، همدیگر را هل میدهند که این کار درست نیست و دور از جایگاه کرامت انسانی است.
آنچه که قابل پیش بینی است این است که با افزایش نرخ کرایه های تاکسی به تعداد مسافران وسائل نقلیه عمومی نیز اضافه می شود. افزایشی که قابل پیش بینی بود و مدیران شهری نیز بارها آن را یادآوری کرده بودند اما گویی اتفاق و حمایت قابل توجهی در این رابطه نمی شود و مسافران نیز هر صبح و غروب باید با تجربه فشارهای شب اول قبر به خانه هایشان برسند.
...................
گزارش از نورا حسینی
نظر شما