دکتر رضا سید حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با فرآوری بخش دارویی خون هر انسان که پلاسما نام دارد، داروهای حیاتی و گرانقیمت همچون فاکتورهای انعقادی، آلبومین و ایمونوگلبولین وریدی برای بیماران خاص تهیه می شود.
به گفته وی، حدود 60 درصد حجم خون انسان را پلاسما تشکیل می دهد که 90 درصد آن آب و 10 درصد مابقی شامل پروتئینها، املاح و فاکتورهای خونی است.
به گزارش مهر، "فاکتورهای انعقادی" برای بیماران هموفیلی، "آلبومین" برای درمان سوختگیها و جبران آب از دست رفته بدن بیمار به هنگام انجام اعمال جراحی و "ایمونوگلوبولین" وریدی برای بیماران سرطانی و... تجویز می شود.
حسینی با اشاره به استفاده از روش پیشرفته پلاسمافرزیس در مرکز جمع آوری پلاسما بیودارو تاکید کرد: در این مرکز فقط پلاسمای خون برای تهیه دارو از داوطلبان دریافت می شود.
به گفته وی، در روش قدیمی ابتدا خون اهداکننده گرفته شده و بعد به دو قسمت سلولی و غیرسلولی که همان پلاسما نامیده می شود تقسیم می شد اما در روش پلاسمافرزیس دیگر نیازی نیست که بخش سلولی خون اهداکننده گرفته شود. بلکه در روش جدید خون اهداء کننده از طریق ست های یکبار مصرف و استریل توسط دستگاههای اتوماتیک پلاسمافرزیس به دو بخش غیر سلولی (پلاسما) و سلولی تفکیک شده، بخش سلولی خون مجددا از طریق همان مسیر به بدن اهداء کننده بر می گردد و بخش غیر سلولی (پلاسما) در بطریهای مخصوص جهت تولید داروهای مشتق از آن جمع آوری می شود.
حسینی تاکید کرد: با توجه به استریل و یکبار مصرف بودن این ست ها احتمال هیچگونه انتقال بیماری از این طریق وجود ندارد.
مسئول فنی پزشکی مرکز جمع آوری پلاسما بیودارو خاطرنشان کرد: با توجه به تعداد کم اهداکنندگان و نیاز دارویی بیماران خاص کشورمان، حجم دریافت پلاسما به روش قدیمی در واقع یک چهارم روش پلاسمافرزیس است. ضمن آنکه چون 90 درصد پلاسما را آب تشکیل می دهد، جبران پلاسمای اهدایی اهداکننده در روش پلاسمافرزیس بسیار سریعتر و با نوشیدن مایعات حداکثر پس از 72 ساعت امکانپذیر است.
وی افزود: به همین دلیل در روش پلاسمافرزیس فرد اهداکننده می تواند هر 10 روز یکبار پلاسما اهدا کند و در نتیجه پلاسمای بیشتری را نیز می توان جمع آوری کرد.
به گفته حسینی، روش پلاسمافرزیس از حدود 50 سال پیش در اروپا و آمریکا ابداع شده و هم اکنون از این روش برای جمع آوری پلاسما استفاده می شود.
مرکز جمع آوری پلاسما بیودارو نخستین مرکز جمع آوری پلاسما در ایران و خاورمیانه است که به روش پلاسما فرزیس (جداسازی پلاسما از خون اهداکننده همزمان با برگشت دیگر اجزای خون به بدن اهداکننده) نسبت به جمع آوری پلاسما اقدام می کند تا با فرآوری آن، داروهای گرانقیمت و بسیار حیاتی بیماران خاص تهیه شود.
نظر شما