رضا صدیقی، مدیر روابط عمومی و امور بین الملل موسسه موزه های بنیاد مستضعفان به خبرنگار مهر گفت: پروژه شناسایی بیش از سه هزار مهر باستانی گلی، سنگی و فلزی موجود در خزانههای مؤسسه فرهنگی موزههای بنیاد مستضعفان که تا به حال کار کارشناسی روی آنها انجام نشده بود آغاز شده است.
وی با اعلام اینکه قدمت مهرها به دوره سالهای 550 قبل از میلاد تا هزاره دوم قبل از میلاد برمی گردد گفت: بخشی از اشیای موجود در خزانه ها مهرهایی است که در سالهای اول انقلاب تا دهه 60 به موسسه موزه های بنیاد اهدا شده بود. بخشی دیگر نیز متعلق به مجموعه دارانی است که یا اموال خود را به موزه هدیه داده اند و یا جزو اموال مصادره شده توسط بنیاد مستضعفان بوده است.
وی با بیان اینکه نکته حائر اهمیت در پروژه شناسایی مهرها در سیر تحول نقوش آنهاست بیان کرد: مهرهای باستانی از ابتدا، نقوش حیوانی مانند اسب بالدار، گاو، عقرب، عقاب و ... داشته و با گذر زمان، این تصاویر جای خود را به خط و نوشتار دادهاند.
صدیقی با اعلام اینکه بیشتر این مهرها کاربری اداری، تجاری و یا زینتی داشته اند ادامه داد: اگر حاکم شهری قصد ارسال بسته ای مهم به شهر دیگری را داشت نقش انگشتر خود را روی گل می فشرد و گل مورد نظر پخته شده را همراه بسته به مقصد فرستاده می شد. اما نمی توان مشخص کرد که این مهرها متعلق به چه شخص و یا چه گروهی از افراد بوده است.
مدیر روابط عمومی و امور بین الملل موسسه موزه های بنیاد مستضعفان گفت: در بحث مستند سازی موزه ها اصالت اشیای تاریخی، قدمت، محل کشف، کاربری و جنس آن شی معین می شود.
وی با اعلام اینکه پروژه شناسایی اشیایی تاریخی موجود در خزانه ها با این هدف انجام می شود که اطلاعات را درباره اشیای موجود کامل تر کنیم گفت: بنیاد مستضعفان جزو اولین مراکزی است که خزانه های موجود در آن تعریف جداگانه ای دارند.
وی ادامه داد: کارشناسان نماها و نوشته های روی اشیا را ترجمه کرده و اگر آسیبی به شی وارد شده باشد آن را ترمیم و یا شرایط را برای بهتر نگه داشتن آن مهیا می کنند. پس از آن اطلاعات اشیای تاریخی موجود در خزانه های موزه بنیاد مستضعفان همراه با تصویر وارد بانک اطلاعات شده و از اطلاعات به دست آمده برای نمایش آثار استفاده می شود.
صدیقی بیان کرد: موزه بنیاد دارای 14 خزانه تخصصی است که اشیا را از نظر جنس تفکیک کرده و محل استقرار آنها از یکدیگر جداست.
صدیقی تصریح کرد: اشیایی مانند شیشه، سرامیک، چوب، آرایه ها، پول، خودرو، ساعت و غیره طبقه بندی شده و شیوه نگهداری خاص خودشان را در خزانه موسسه موزه های بنیاد دارند. به عنوان مثال مهرهای باستانی موجود در خزانه آرایه ها که توجه کمتری به آن شده است اکنون مشمول ارزیابی کارشناسان قرار گرفته است.
صدیقی تصریح کرد: فضاهای موزه ای محدود است و نمی توان همه اشیا را برای نمایش در معرض دید عموم قرار دارد اما این مسئله نیز باعث نمی شود که در مورد حفاظت از آثار تاریخی تعلل شود.
نظر شما