مسعود گشته در گفتگوی مشروح با مهر گفت: وزارت نیرو در دو سال گذشته توانست با همکاری سازمان خصوصی سازی و شورای عالی واگذاری، موانع موجود بر سر راه واگذاری شرکتهای آب و برق را بردارد و پس از شفاف شدن و حصول اطمینان از عدم بروز مشکلات آتی برای متقاضیان و مشترکان دریافت کننده خدمات، واگذاریها را صورت دهد.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی ساتکاب افزود: البته باید توجه داشت که شیوه واگذاری دارایی های تحت مالکیت وزارت نیرو با سایر بخشها متفاوت است و مراحل پیچیده ای دارد، به این معنا که فرآیند واگذاریها در صنعت آب و برق باید با دقت کافی سپری شود تا خدمت رسانی در این عرصه به مردم در زمینه آب و برق که زیرساخت مهم و حیاتی زندگی آنها به شمار می رود، دچار اخلال در تامین آب و برق مطمئن مردم نشود.
وی تصریح کرد: در این راستا، وزارت نیرو تمهیدات لازم را به گونه ای در نظر گرفته تا بعد از واگذاریها نیز دقت عمل لازم صورت گیرد تا از بروز مشکل در تامین نیازهای اساسی مردم با خروج یک نیروگاه از مدار جلوگیری شود.
پرونده خصوصی سازی نیروگاهها همچنان باز است
به گفته گشته، در بخش برق وزارت نیرو، واگذاری نیروگاهها و شرکتهای تحت مالکیت خود را در چند مرحله پیاده سازی کرده و در مرحله اول، با استفاده از ظرفیت ماده 27 قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مطابق با بند 5 ماده 18 قانون اصل 44 قانون اساسی، 10 نیروگاه سهند، خلیجفارس، سنندج، آبادان، بیستون، شیروان، دماوند، کرمان، بینالود و منجیل به مجموع ظرفیت بیش از 8200 مگاوات انتخاب و به ازای هر یک از آنها، یک شرکت دولتی تشکیل شده است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو خاطرنشان کرد: شرایط انتخاب این نیروگاهها به گونه ای بوده است که جذابیت لازم جهت فروش را داشته باشند. به این منظور نیروگاههای انتخاب شده عموما از میان نیروگاههای جدید و با راندمان بالا بوده و طیف وسیعی از نیروگاههای بخاری، گازی و بادی را در بر می گیرد که در نقاط مختلف کشور پراکنده هستند.
گشته گفت: در مرحله دوم نیز 10 نیروگاه دیگر کشور با عنوان دارایی شرکتهای برق منطقه ای شامل نیروگاههای منتظر قائم، گیلان، منتظری، مشهد، تبریز،خوی، فارس، لوشان، طوس و قم با مجموع ظرفیت بیش از 8600 مگاوات انتخاب و به سازمان خصوصی سازی اعلام شد.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی ساتکاب گفت: در مرحله سوم نیز، 5 نیروگاه ارومیه، چابهار، سبلان،قائنات و جهرم با ظرفیت بیش از 3300 مگاوات با توجه به ظرفیت موجود در بند الف ردیف 8 قانون بودجه سال 89 و در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی برای فروش معرفی شده اند و در نهایت، در مرحله چهارم نیز ده نیروگاه دیگر کشور شامل نیروگاه بخاری شهید رجایی، نیشابور، شهید مفتح، سیکل ترکیبی شهید رجایی، اسلام آباد، شریعتی، کنارک، کنگان، شهید زنبق و زرند با ظرفیت بیش از 5800 مگاوات با استفاده از مجوز قانون بودجه سال 89 کل کشور برای فروش انتخاب شده اند.
وی اظهار داشت: در حال حاضر، از مجموع 20 نیروگاه معرفی شده در مرحله اول و دوم، نیروگاههای خلیج فارس، بینالود، آبادان، بیستون، گیلان و 45 درصد از نیروگاه دماوند بعنوان رد دیون دولت به ذینفعان واگذار شده و 2 نیروگاه خوی و مشهد با انجام مزایده به فروش رسیده است که مبالغ حاصل نیز به طور مستقیم به خزانه دولت واریز می شود.
فروش مزایده 4 نیروگاه در راه است
گشته گفت: در هفته گذشته آگهی برگزاری مزایده دو نیروگاه زرند و شریعتی به ترتیب به ظرفیتهای 60 مگاوات و 501.1 مگاوات در روزنامه های کثیرالانتشار به چاپ رسیده و مزایده دو نیروگاه دیگر نیز شامل سیکل ترکیبی نیشابور به قدرت نامی 1040 مگاوات و نیروگاه گازی شهید زنبق به قدرت نامی 100 مگاوات به زودی اعلام می شود. سایر نیروگاههای مذکور نیز آماده فروش بوده و به تدریج عرضه می شود.
وی افزود: عملیات قیمت گذاری 15 نیروگاه معرفی شده در مرحله سوم و چهارم به صورت همزمان در حال انجام است. در کنار این موضوع، سهام دولت در 32 شرکت بهره برداری از نیروگاههای موجود در شرکت توانیر نیز، بر اساس تصمیمات هیات عالی واگذاری، همزمان با عرضه نیروگاهها واگذار می شود، لذا واگذاری این شرکتها که کار ارزیابی آنها انجام شده است، منوط به واگذاری نیروگاهها است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو گفت: در این میان شرکت توانیر تمامی سهام خود در شرکتهای گروه یک به جز یک شرکت که کار عرضه آن ظرف ماههای آینده انجام خواهد شد، را واگذار کرده و شرکت دیگری را در گروه یک ندارد؛ ضمن اینکه شرکتهای برق منطقه ای که در گروه دو قرار گرفته اند نیز، تا پایان سال 93 فرصت دارند تا تعیین تکلیف شوند.
واگذاریها باید مطمئن باشد
گشته، یکی از مشکلات جدی بر سر راه واگذاری شرکتهای آب و برق را نرخ خدمات موجود این شرکتها تا قبل از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها عنوان و تصریح کرد: این نرخ ها بایستی قبل از واگذاریها شفاف و روشن شود تا سرمایه گذاران تمایل و انگیزه ورود به این بخش را داشته باشند.
به اعتقاد وی، نرخ بسیار پایین خدمات ارایه شده از سوی این شرکتها از دیگر موانع جدی بر سر واگذاری آنها به شمار می رفت؛ بنابراین این نرخها باید قبل از واگذاریها؛ شفاف و روشن گردد تا سرمایه گذاران رغبت کافی برای خرید این شرکتها را داشته باشند.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی ساتکاب گفت: وزارت نیرو در طول سالهای برنامه چهارم، اقدامات و هماهنگی های وسیعی را با همکاری موثر سازمان خصوصی سازی به منظور آماده سازی و ساماندهی شرکتهای قابل واگذاری صنعت آب و برق انجام داده که اظهارات مسئولان سازمان خصوصیسازی نیز موید این مطلب است.
ساتکاب منحل می شود
وی افزود: در بخش صنایع پشتیبان که جزء شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادرتخصصی ساتکاب بوده، وزارت نیرو توانسته از ابتدای برنامه سوم تا پایان دیماه 89، تعداد 110 شرکت تحت مسئولیت خود را که در قالب این شرکت مادرتخصصی فعالیت می کردند، واگذار کرده و با واگذاری دو شرکت دیگر که در برنامه سال 89 قرار دارد می تواند 100 درصد برنامه واگذاری خود را محقق کند؛ به نحوی که انحلال شرکت ساتکاب نیز ظرف هفته های آینده، عملیاتی خواهد شد.
گشته ادامه داد: برای اولین بار در طول اجرای اصل 44 قانون اساسی، وزارت نیرو بعنوان یک وزارتخانه پیشرو در امر خصوصی سازی، اقدامات لازم در انحلال یکی از شرکتهای مادرتخصصی خود را به عمل آورده است که این امر، دلیلی بر واگذاری تمام شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادرتخصصی ساتکاب در سالهای اخیر به شمار می رود.
وی افزود: در بخش برق نیز که شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادرتخصصی توانیر را مشمول می شوند، وزارت نیرو، آماده سازی 39 شرکت توزیع نیروی برق در کشور را در طول سالیان گذشته انجام داده و منتظر تعیین تکلیف نرخ مابه التفاوت برق است که در صورت حل این موضوع که البته خارج از حیطه وزارت نیرو بوده و در حال پیگیری از مراجع مربوطه است، این شرکتها آماده واگذاری می شوند، ضمن اینکه ارزیابی قیمت 11 شرکت نیز به انجام رسیده است.
سرنوشت بخش آب در خصوصیسازیها
گشته گفت: وزارت نیرو با هماهنگی سازمان خصوصی سازی، ارزیابی قیمت شرکتهای آبیاری و زهکشی را انجام داده و از میان 18 شرکت، 17 شرکت را عرضه و یک شرکت باقیمانده را در ماههای باقیمانده از سال 89 عرضه خواهد کرد که در این صورت، پرونده واگذاری شرکتهای آبیاری موجود در شرکت مدیریت منابع آب ایران به طور کامل بسته خواهد شد.
وی اظهار داشت: شرکتهای آبفای شهری و روستایی بر اساس قانون بودجه سال 89 کل کشور، در گروه 2 بنگاهها قرار گرفته اند که باید تا پایان سال 93 نسبت به واگذاری آنها اقدام شود.
گشته خاطرنشان کرد: وزارت نیرو از سالها قبل اقدام به ساماندهی سهام دولت در این شرکتها کرده و هم اکنون مقدمات واگذاری این شرکتها فراهم و تنها مانع بر سر راه واگذاری این شرکتها که مسئولیت تامین آب شرب شهر و روستاهای کشور را دارند، روشن نبودن مابه التفاوت نرخ واقعی و تکلیفی است که با پیگیری های انجام شده و قانون هدفمند کردن یارانه ها، امیدواریم در سال 90 تکلیف این موضوع نیز روشن شود تا شفافیت در واگذاری این شرکتها و اقتصادی کردن آن برای سرمایه گذاران فراهم شود.
جذابیت در فروش با هدفمند کردن یارانهها
وی عدم استقبال بخش خصوصی از واگذاریهای بخش آب را ناشی از واقعی نبودن قیمت این کالای حساس دانست و گفت: شرکتهای آب و فاضلاب نیز به دلیل همین مشکل، زیان ده بوده و استقبال چندانی از خرید آنها صورت نگرفته است که به نظر می رسد با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها، استقبال بیشتری از واگذاری تاسیسات آبی نیز صورت گیرد.
به گفته گشته، شرکتهای آبفا از جمله شرکتهایی هستند که باید ظرف 5 سال آتی واگذار شوند و به نوعی در مرحله بعدی واگذاریها قرار گرفته اند.
وی ادامه داد: موضوع تثبیت قیمت ها و بوجود آمدن زیان های انباشته شرکتهای آبفای شهری و روستایی و شرکتهای آب مانع از استقبال بخش خصوصی از در اختیار گرفتن تصدی های بخش آب بوده است که به نظر می رسد با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها، این شرکتها سودده شده و سهام آنها در بورس عرضه خواهد شد.
نظر شما