به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، وجود بیش از چهار هزار روستا در خوزستان، از آن استانی با قابلیتهای بالای کشاورزی و دامداری ساخته ولی رسیدگی به مشکلات بی شمار این روستائیان که با وجود تمام مشکلات زندگی در روستا، آن را رها نکرده و به شهر نرفته اند ظاهرا باعث شده رسیدگی به مشکلات این روستاها از توان مدیران استان خارج شود.
در کنار شرکت عظیم فولاد خوزستان که در گوشه ای از شهرستان اهواز تولید بخش قابل توجهی از فولاد کشور را برعهده دارد، روستایی سرخ گرفته و به عبارتی بهتر زنگ زده وجود دارد که به آن خیط می گویند. روستایی که با ورود به درون آن مشاهده می شود که حجم بالای محرومیتها به علت مجاورت با شرکت فولاد از عظمت این شرکت نیز بیشتر و بالاتر است.
محرومیت از جاده دسترسی
راه دسترسی این روستا به وسیله تفاله های شرکت فولاد خوزستان ایجاد شده و جاده ای آسفالته در آن مشاهده نمی شود به همین دلیل این روزها به علت بارندگی نسبتا شدید در اهواز تردد در این روستا به شدت سخت شده و این مشکل کار را برای دانش آموزان به منظور رفتن به مدرسه سخت و طاقت فرسا کرده است.
خانه های نیمه کاره
خانه هایی که در روستا بنا شده اکثر نیمه کاره رها شده اند و آن چیزی که به شدت نظر هر بیننده تازه واردی را در روستا به خود معطوف می کند خانه های نیمه کاره ای است که ظاهرا اهالی آن به علت بروز برخی مشکلات و محرومیتها در روستا ساختن آنها را رها کرده اند.
مدرسه ای که لرزه بر اندام می اندازد
تنها مدرسه موجود در روستا شبیه هر آنچه تصور شود هست جز مدرسه ای که دانش آموزان بتوانند در آن درس بخوانند. بی شک هر تازه واردی که در فاصله 20 متری این مدرسه قرار بگیرد به هیچ وجه نمی تواند حدس بزند که چنین مکان تخریب شده ای مدرسه ای است که فرزندان حدود 90 خانوار روستا در آن درس می خوانند.
مدرسه ای که حتی از داشتن شیشه برای محافظت از سرما و گرما محروم است و بیشتر شبیه یک کارگاه ساختمانی است تا محلی برای کسب علم و دانش. حیاط هم برای مدرسه تعریف نشده و دانش آموزان هنگام زنگ تفریح بین خانه های مسکونی که به مدرسه چسبیده اند گم می شوند. حتی نگاه کردن به این مدرسه فاقد سیمان و کاشی هم لرزه بر اندام هر بیینده ای می اندازد چه رسد به اینکه کودکان و نوجوانان در آن به درس خواندن مشغول شوند.
محرومیت برخی دختران از تحصیل از مقطع راهنمایی
علی نوذری، رئیس شورای روستای خیط در خصوص این مدرسه به خبرنگار مهر می گوید: این مدرسه تنها دو کلاس یکی برای دختران و یکی برای پسران دارد و دانش آموزان تنها تا مقطع ابتدایی می توانند در آن درس بخوانند و برای ادامه تحصیل باید به شهرستان اهواز مراجعه کنند که این کار هم مشکلات خاص خودش را دارد چراکه برای تردد و رسیدن به اهواز همواره به مشکل نبود وسیله نقلیه و خطرات ناشی از حضور در جاده ترانزیتی اهواز- ماهشهر مواجه هستند.
وی افزود: اکثر اهالی به علت همین مشکلات، اجازه ادامه تحصیل به دختران خود را نمی دهند و آنها در عین شایستگی و استعداد مجبور هستند تنها تا مقطع ابتدایی درس بخوانند و مجبور به ترک تحصیل شوند.
ریشه مشکلات کجاست؟
ریشه مشکلات روستای خیط به یک طرح ملی بازمی گردد که شرکت فولاد خوزستان را موظف به خریداری کل روستا به علت نزدیکی بیش از حد به این شرکت و تبدیل آن به فضای سبز کرده ولی به گفته اهالی روستا قیمتهای پیشنهادی شرکت فولاد آنقدر ناچیز است که هیچکس حاضر نیست این منطقه که سرزمین آبا و اجدادی آن است را ترک کند ضمن اینکه در صورت فروش خانه ها و زمینهای خود با این قیمتها در هیچ نقطه ای از اهواز نمی تواند صاحب خانه شد.
رئیس شورای روستای خیط در این خصوص عنوان کرد: درست است که شرکت فولاد موظف به خرید روستا شده و ما هم با توجه به مشکلات فراوانی که از قبل شرکت برایمان ایجاد کرده راضی به فروش هستیم ولی تا به امروز هیچ فردی از شرکت فولاد به روستا مراجعه نکرده تا در این خصوص با اهالی صحبت کند. به نظر من مشکلات بهداشتی و معیشتی 400 نفر از مردم این کشور برای آنها آنقدر بی اهیمت است که زحمت طی کردن مسافت چند صد متری برای رسیدن به روستا را نیز به خود نمی دهند.
نوذری افزود: چند سال پیش نمایندگان روستا با حضور در شرکت فولاد خوزستان با مسئول امور حقوقی سابق شرکت صحبت هایی کردند و شرایط خود برای فروش زمینها را اعلام کردند که وی نیز اعلام کرد به زودی نتیجه این مذاکرات را به اطلاع شما می رسانیم ولی تا به امروز هیچ فردی از شرکت فولاد برای خرید زمینها به روستا مراجعه نکرده است.
وجود این طرح ملی برای خرید روستا و تبدیل آن به فضای سبز باعث شده هیچ طرح از سوی دستگاه های دولتی در این روستا اجرا نشود و اهالی این روستا سالهای سال است که طعم خدمات رسانی دولت را نچشیده اند.
طرح های دولتی در روستا انجام نمی شود
نوذری در این خصوص می گوید: به عنوان نمونه در خصوص مدرسه که شایسته این روستا نیست با مسئولین آموزش و پرورش صحبتهایی کرده ایم که آنها اعلام کرده اند به علت اینکه این روستا در طرح فضای سبز قرار دارد نمی توانیم مدرسه را توسعه دهیم یا بازسازی کنیم به همین دلیل این روستا هم اکنون از داشتن مدرسه مناسب، جاده های آسفالته، گاز لوله کشی، مرکز بهداشتی و درمانی، دهیاری و... محروم است این در حالیست که روستاهای کوچکتر از "خیط" به برکت انقلاب اسلامی از توسعه مناسب و امکانات مطلوب بهره مند شده اند.
وی ادامه داد: البته چند خانوار اقدام به فروش زمینها یا به عبارتی خانه های خود کرده اند که اغلب از افرادی هستند که در سالهای اخیر به صورت مهاجر به روستا آمده اند و اجداد ما زمین رایگان برای ساخت خانه به آنها داده اند و تنها این افراد که خود پیشقدم فروش شده اند اقدام به فروش کرده اند و تا آنجایی که می دانم اکثر آنها برای داشتن یک سرپناه اکنون با مشکل مواجه شده اند چون مبلغ دریافتی آنها برای خرید خانه کفایت نمی کند.
وی افزود: در صورت شکایت هم اهالی دانش کافی برای به ثمر رساندن پرونده خود را ندارد و مجبور هستیم وکیل بگیریم که در مذاکره ای که با یک وکیل داشتیم وی تقاضای شش میلیون تومان پول به عنوان حق الزحمه کرد که وضعیت معیشتی اهالی روستا به گونه ای نیست که بتوانند چنین مبلغی را تامین کنند به همین دلیل اینجا مانده ایم و با مشکلات فراوان دست و پنجه نرم می کنیم.
زمینهای ما با زور در اختیار شرکت قرار گرفت
رئیس شورای روستا در خصوص پیشنه این روستا می گوید: البته تاریخ دقیق استقرار مردم یعنی اجداد ما در این روستا به صورت دقیق مشخص نیست ولی در زمان وقوع جنگ جهانی اول اجداد ما در این روستا سکونت داشته اند. حتی زمینهایی که اکنون شرکت فولاد خوزستان در آن احداث شده در گذشته در تملک اجداد ما بوده و آنها کشاورزی و دامداری می کردند ولی رژیم پهلوی با زور این زمینها را از ما گرفت و برای ساخت شرکت فولاد اختصاص داد.
هر کس از خارج از روستا که به آن نگاه کند متوجه نوعی زنگ زدگی در جای جای روستا می شود و با ورود به داخل روستا به حجم عظیم این زنگ زدگی که ناشی از فعالیت شرکت فولاد خوزستان است می شود. دود ناشی از فعالیت شرکت بر این روستا سرازیر می شود و علاوه بر مشکلات فراوان تنفسی و زیست محیطی برای اهالی روستا، باعث شده پودر آهن بر روی تمام خانه ها و وسایل مردم ساکن در روستا بنشیند و منطقه را به روستایی سرخ تبدیل کرده است.
رئیس شورای روستای خیط در این خصوص می گوید: در روز دود زیادی از فلرهای شرکت خارج نمی شود ولی در شب به ناگاه دود غلیظ و فراوانی از فلرهای شرکت خارج می شود که اغلب آن بر روی روستا سرازیر می شود شاید این امر به این خاطر است که این شرکت در روز از ترس نگاه مردم و برخی سازمانها فعالیت های مخالف محیط زیست را انجام نمی دهد و آنها را به شب واگذار می کند.
رئیس شورای روستا در خصوص جاده دسترسی به روستا می گوید: روستا به علت مشکلی که مطرح کردم از داشتن جاده دسترسی محروم است و تنها جاده ما جاده ای متعلق به شرکت فولاد است که آن هم در برخی شبها بسته می شود و ماشین های سنگین و مینی بوس های برخی اهالی موفق به ورود به روستا نمی شوند.
وی یادآورد شد: مدرسه دو کلاسه موجود در روستا در زمان رژیم سابق احداث شده و لوله کشی آب موجود در روستا هم با نظر مساعد یک مهندس خارجی که در زمانهای گذشته برای ساختن شرکت فولاد خوزستان در منطقه حضور یافته بود، انجام شده با این وجود انتظار ما از مدیران دولت و استان برای حل مشکلات معیشتی خود انتظار بی جایی نیست.
نوذری با اشاره به اینکه متاسفانه نمایندگان اهواز در مجلس تنها در روزهای انتخابات ما و مشکلات ما را می شناسند، افزود: ضمن دعوت از استاندار خوزستان و فرماندار اهواز برای دیدن وضعیت ما در این روستا، تقاضا داریم با دلسوزی به نامه های بی شمار ما برای حل مشکلات روستا رسیدگی کنند تا مردم روستا طعم شیرین زندگی در سایه خدمات انقلاب اسلامی را بچشند.
..........................................
گزارش: علی نواصر
گزارش: علی نواصر
نظر شما