دکتر منوچهر صانعی دره بیدی در مورد شاخصههایی که یک فرد را متفکر پیشرو میکند به خبرنگار مهر گفت: اول یک استعدادهای ذهنی این افراد است که از حد معمولی مردم بیشتر است یعنی درک، فهم، هوش و استعداد آنها بالاتر است.
وی مشخصه دیگر را اشراف علمی به وضعیت زمان خودشان عنوان کرد و افزود: مورد دیگر اینکه اینکه در یک روابط اجتماعی مؤثر قرار دارند یعنی ارتباط مسائل مهم اجتماعی باهم را درک میکنند و خودشان حلقه پیوند یا اتصال این روابط قرار میگیرند.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه در مورد کم شدن کمیت این متفکران پیشرو در جهان معاصر گفت: نمیشود گفت که از کمیت این متفکرین در جهان معاصر کم شده است. این متفکرین وجود دارند اما در یک مناسبتهای دیگری خودنمای امروزی این متفکرین کمرنگتر نشان میدهد. یک مسئله رشد جمعیت است هرچه به عقب برگردیم عده انسانها کمتر بود، این یک عاملی بوده که این شخصیتها درگذشته بیشتر نمایان شوند.
صانعی افزود: دوم اینکه این روابط اجتماعی که امروزه برقرار است این سیستمهای ارتباطی در دنیای قدیم نبود این سیستمهای ارتباطی بخشها و جنبههای دیگری از روابط اجتماعی را پررنگ کردهاند که آن شخصیتهای نمونه، کمتر مجال بروز پیدا میکنند.
این نویسنده و مترجم یادآورشد: در ضمن باید توجه داشت که این شخصیتها و متفکران بزرگ اجتماعی معلوم نیست که در زمان خودشان شاخص بودهاند برای مثال ارسطو امروز بعد از2300 سال که گذشته بتدریج ارسطو شد در زمان خودش شاید یک معلم معمولی بیشتر نبوده و کسی نمیدانسته که ارسطو چنین شخصیتی میشود یا کسانی دیگر چون ابن سینا یا ملاصدرا یا دکارت و کانت هم همینطور. بنابراین باید چند سده و گاه هزار سال از زمان این شخصیتها بگذرد آنوقت معلوم میشود که چه و که هستند.
نظر شما