به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، منصور طبیعی عصر سه شنبه در جریان نشست تعدادی از نخبگان عرصه فرهنگ فارس و مسئولین انجمنهای ادبی ارمنستان برگزار شد به میزبانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، توضیح داد: با توجه به سبقه فرهنگی گسترده ای که در هر دو کشور ایران و ارمنستان وجود دارد جای امیدواری است تا از این طریق بتوان مناسبات فرهنگی گسترده تری میان شیراز و شهرهای مختلف ارمنستان به وجود آورد.
وی در ادامه به معرفی فرهیختگان این استان اشاره و اضافه کرد: تمامی این نخبگان دارای پیشینه عمیق در عرصه های مختلف ادبی و هنری از جمله شاعری، نویسندگی، روزنامه نگاری و تحقیق و پژوهش، همراه با آثار متعدد و ارزشمند چاپ شده هستند.
سپس لئون آنانیان رئیس کانون نویسندگان ارمنستان و نماینده میهمانان ارمنستان با اشاره به دوره های فرهنگی مشترک ادبی ارمنستان و ایران گفت: این برنامه توسط مرکز فرهنگی ارمنستان با کشورهای خارجی تنظیم شده که امروز در حال برگزاری چهارمین دوره آن هستیم.
وی این برنامه را بسیار پرمحتوی و مفید دانست و گفت: این گونه برنامه ها فرصتی را فراهم آورده تا اکثر شاعران نویسندگان ارمنستانی برای اولین بار بتوانند با شیراز به عنوان مرکز شعر و ادب ایران و پل اصلی در پیدایش تمدن جهان دیدار وکنند.
آنانیان ادامه داد: سخن گفتن با ایرانیان بسیار جذاب است و احساس راحتی همکلامی که در این ارتباط بوجود می آید به علت نزدیکی فرهنگی است که بین این دو کشور وجود دارد.
در ادامه جلسه اساتید شیرازی مطالبی در جهت آشنا شدن این گروه نویسنده و شاعر بیان کردند.
صادق همایونی: شیراز مهد فلسفه و حکمت و بزرگان صاحب سبک است
در ادامه جلسه صادق همایونی با اشاره به ارتباط دیرینه ایران و ارمنستان که نشان از پیوند شهرهای دو کشور با هم را دارد گفت : شیراز یکی از زیباترین و قدیمی ترین شهرهای ایران و مهد فلسفه و حکمت و بزرگان صاحب سبک است که از آن جمله می توان به سعدی و حافظ به عنوان مفاخری سخن به میان آورد که "گوته" نیز درباره آنها کتاب نوشته است.
وی افزود: شیراز یکی از شهرهای خلاق است که در حال حاضر نیز نویسندگان نامی را در ایران و دنیا حاضر دارد و می توان به خانم دکتر دانشور اشاره کرد وشیراز همچنین در زمینه خط و معماری نیز در اوج کمال و زیبایی به سر می برد.
سیروس رومی: اولین روزنامه ارمنی زبان جهان به وسیله یک شیرازی در هند چاپ شد
همچنین سیروس رومیشاعر و نویسنده نیز به حوزه مطبوعات شیراز و فارس اشاره کرد و گفت: شیراز همیشه مهمان دوست بوده و گروههایی از اقلیتهای مذهبی با هم زندگی کرده اند که همگی مورد احترام مردم شیراز هستند که این نشانی از نزدیکی و پذیرش آنها در شیراز بوده است.
وی افزود: اولین روزنامه ارمنی زبان جهان به وسیله یک شیرازی در هند چاپ شده و اولین روزنامه ایران به زبان فارسی نیز به دست شیرازیها به عنوان صاحب امتیاز و سردبیر به چاپ رسیده است و این شیراز بوده که بیشترین تأثیر را در زمینه روزنامه نگاری و استمرار آن در کشور داشته است و تا امروز پیشتاز شهرهای ایران در حوزه ژورنالیست بوده ایم.
اوجی: سعدی و حافظ دو تاج بر سر شاعران جهان هستند
منصور اوجی شاعر نیز در حوزه شعر و شاعری، شیراز را به عنوان شعر جهانی دانست و گفت: سعدی و حافظ دو تاج بر سر شاعران جهان هستند.
وی به شروع شعر جدید امروز ایران توسط نیما یوشیج اشاره کرد و بیان داشت: اولین شاعر همراه نیما فریدون توللی از این شهر بود و پلی میان شاعران قدیم ایرانی و شعر امروز و شاعران جوان ایجاد و آنها رابه سمت شعر نیمایی سوق داد.
وی افزود: در این شهر در تمامی زمینه ها شاعران به هنرنمایی مشغولند که می توان از آن جمله به افرادی سرشناس مانند:سیروس نوذری در زمینه شعر هایکو – ناصر امامی، تک بیتی – علی ترکی، ترانه سرا – ایرج زبردست، رباعی – رضا رضانژاد، شعر کوتاه ایرانی – پرویز خائفی و صدرا ذوالریاستین به عنوان شاعران غزل سرا – منصور پایمرد، و خائفی، سبک نیمایی نام برد و از آن جمله باز هم شاعران زن این شهر و دیار از جمله پروانه نجاتی، ندا کامیاب، فریده برازجانی نیز اشاره کرد.
خالصی: شباهتهای مشترک میان ارمنستان و ایران بسیار نزدیک است
محمد رضا خالصی شاعر و پژوهشگر گفت: شباهتهای مشترک میان ارمنستان و ایران بسیار نزدیک است و چه از نظر جغرافیایی و اهمیت استراتژی این منطقه ما را در پیوندهای فرهنگی نزدیکتر می کند که به دلیل شباهت و نزدیکی فضای شبیه هم می توان به خوبی تبادلات فرهنگی مؤثری را ایجاد کرد.
وی افزود: شیراز جزو چند شهر تأثیرگذار فرهنگ در جهان است زیرا در این شهر اولین حرکتهای فرهنگی جهان اسلام رخ داده و مدرسانی چون سیبویه در دستور زبان عربی، ابن موغله در گسترش حرکتهای خوشنویسی در ایران، جلال الدین دوانی در مکتب فلسفی شیراز و قیاس الدین منصور و ملاصدرا از آن جمله بودند.
نظر شما