۱۷ بهمن ۱۳۸۹، ۱۳:۲۷

شاخصهای عدالت در سلامت ــ 3/

مزه تلخ تنها بیماری شیرین دنیا در کام 8 میلیون ایرانی

مزه تلخ تنها بیماری شیرین دنیا در کام 8 میلیون ایرانی

یکی از 52 شاخص دولت در تعیین عدالت در سلامت بیماری دیابت است. حدود 8 میلیون ایرانی در حالی مبتلا و یا در معرض ابتلا به دیابت هستند که عوارض و هزینه های ناشی از این بیماری زنگ خطر جدی برای سلامت جامعه و افزایش هزینه های درمانی محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، بیماری دیابت از جمله بیماریهایی است که اگر خوب کنترل نشود می تواند فرد مبتلا را خیلی زود از بین ببرد و مرگ زودهنگام او را رقم بزند. این در حالی است که کنترل بیماری با رعایت نکات خیلی ساده و ابتدایی توسط خود بیمار، باعث خواهد شد که او نیز بتواند همانند سایر افراد جامعه به زندگی خود ادامه دهد.

دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با تاکید بر ضرورت پیشگیری از ابتلا به بیماریهای خطرناک همچون بیماریهای قلبی، دیابت و... می گوید: حدود چهار میلیون نفر در کشور مبتلا به دیابت هستند و در حدود همین تعداد نیز در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

وی با اعلام اینکه درمان دیابت بسیار هزینه بر است که بعضا بهبودی در روند درمان حاصل نمی شود، ادامه می دهد: متاسفانه 50 درصد افراد دیابتی از بیماری خود اطلاع ندارند. معمولا این افراد زمانی به پزشک مراجعه می کنند که دچار اختلال دید، نارسایی کلیه و سایر بیماریها شده اند.

آخرین مطالعات نشان می دهد که 7/8 درصد از جمعیت 25 تا 65 ساله کشور درگیر بیماری دیابت هستند. ایران در منطقه ای قرار دارد که شیوع دیابت نسبت به آمار جهانی در آن بیشتر است.‌ متاسفانه منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا یک منطقه بیماری خیز دیابت به شمار می آید به طوریکه از هر پنج نفر ساکن این منطقه یک نفر در خطر ابتلا به دیابت قرار دارد.

اجباری نبودن معاینات دوره ای و آزمایشهای سالیانه در کشور باعث شده روند درمان بیماریهای خطرناک همچون دیابت، سرطانها و... به دلیل بروز عوارض آنها به سختی و دشواری دنبال شود و هزینه های درمان نیز افزایش یابد.

دیابت یک بیماری غیرواگیر است. این در حالی است که 60 درصد کل مرگ و میرهای جهان بر اثر بیماریهای غیر واگیر رخ می دهد که در سالهای اخیر سالیانه 17 درصد رشد داشته است.
 
تغییر شیوه زندگی مردم و استفاده از غذاهای آماده و کم تحرکی از مهمترین عوامل شیوع بیماریهای غیر واگیر از جمله دیابت است. دیابت نوع 2 که شایعترین نوع این بیماری است بر اثر کاهش فعالیت جسمانی و افزایش وزن پدید می آید. به عنوان نمونه در ایران حدود 50 درصد از افراد بزرگسال با اضافه وزن بالا مواجه اند.

دکتر ‌علیرضا استقامتی،‌ استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران از رشد دو برابری دیابت در ایران طی سالهای 1999 تا 2007 خبر می دهد و می گوید: تعداد مبتلایان به این بیماری در میان جمعیت 25 تا 65 سال ایران حدود 8.7 درصد است که بیشتر افراد دیابتی کشور به دیابت نوع 2 مبتلا هستند.‌ این بیماری میان افراد بالای 40 سال مشاهده شده و دلیل عمده بروز این بیماری نیز کیفیت غذایی پایین، استرسهای روزانه و افزایش وزن است.

دولت، وزارت بهدشت را موظف کرده است با همکاری مرکز آمار ایران نسبت به طراحی نظام جمع آوری آمار و اطلاعات برای شاخصهایی که نیاز به تولید آمار دارند تا پایان نیمه دوم سال 1390 اقدام و برای سالهای بعد نیز با هماهنگی دستگاههای یاد شده در نیمه دوم هر سال اقدام کند.

این در حالی است که دکتر حسن امامی رضوی معاون درمان وزارت بهداشت از اجرای برنامه جامع مراقبت و پیشگیری از بیماری دیابت در هشت شهر کشور که جمعیت بالای یک میلیون نفر دارند خبر می دهد و می می گوید: علاوه بر خدمات مشاوره‌ای در خصوص بیماری دیابت که در قالب برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در شهرهای زیر 50 هزار نفر در حال اجراست، برنامه جامعی نیز برای غربالگری و مراقبت از بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت از سال گدشته در دستور کار قرار گرفته که براساس این برنامه تعداد قابل توجهی از بیماران مبتلا به دیابت غربالگری و شناسایی شده و به کلینیکهای مراقبتی سطح دو ارجاع شده‌اند. 

دکتر زهرا عبداللهی ، معاون دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نسبت به کاهش سن ابتلا به بیماریهای غیرواگیر در کشور هشدار می دهد و می افزاید: گرایش به سمت مصرف غذاهای آماده، نوشابه های گازدار و... در بین نسل امروز به شدت در حال افزایش است. در مقابل مصرف شیر و لبنیات، میوه، سبزی و حبوبات کمتر از مقادیر توصیه شده است. 

همچنین دکتر اسدالله رجب، رئیس انجمن علمی دیابت ایران با بیان اینکه وضعیت کنترل بیماری دیابت در کشور مطلوب نیست می افزاید: هر سال 100 تا 200 هزار نفر در ایران به این بیماری مبتلا می شوند. این در حالی است که دیابت هر سال بیش از 1000 میلیارد تومان هزینه به نظام سلامت کشور تحمیل می کند. 

آنچه مسلم است، ابتلا به دیابت به عنوان یکی از بیماریهای غیرواگیر در کشور سیر صعودی نشان می دهد به طوریکه هزینه های مستقیم این بیماری از 2.5 تا 15 درصد کل بودجه بهداشتی را شامل می شود. دیابت علاوه بر هزینه های مالی که برای خود بیمار و خانواده­هایشان دارد هزینه­ های نامحسوسی همچون درد، اضطراب، ‌ناراحتی، ‌سردرد و عمدتا کاهش کیفیت زندگی را برایشان در پی خواهد داشت. از همین رو، غربالگری و بیماریابی و درمان به موقع دیابت نقش زیادی در کاهش هزینه­ های مستقیم و غیرمستقیم این بیماری دارد. 

-----------------------------------

گزارش از حبیب احسنی پوراصل

کد خبر 1245399

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha