رييس كانون دارندگان دارندگان اتومبيل در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي مهرگفت : در تمام دنيا به ماشيني كه در سازمان معاينات بين المللي رد شود خودروي از رده خارج گفته مي شود و اين درحالي است كه در كشورما به اين صورت نيست.
مسعود تهرانچي افزود: در حال حاضر سه دسته خودروي فرسوده در كشور وجو دارد؛ يكي ماشين هاي اوراقي در قبرستان ها كه به هيچ وجه ارزش از رده خارج شدن ندارند ، ديگرخودروهايي كه منبع درآمد بوده و با توجه به عمر موتورنبايد به ضررداده شود.
وي تصريح كرد: دسته سوم ماشين هاي مدل بالايي كه بيش از 30 سال از عمر آنها مي گذرد اما كاركرد زيادي نداشته و تنها در پاركينگ خانه ها نگهداري مي شد كه اين ماشين ها نيزاز قيمت بالايي برخوردارند و به هيچ وجه بر اساس مصوبه هيات وزيران مبني بر 15 تا 30 ميليون ريال كمك بلاعوض به ازاي از رده خارج كردن هر دستگاه خودرو فرسوده به صرفه نمي باشد.
به گفته وي، طرح ازرده خارج كردن خودروهاي فرسوده بايد بر اساس كاركارشناسي صورت گيرد و برطبق استانداردهاي بين المللي اجرا شود كه در غير اين صورت به هيچ وجه به صرفه نخواهد بود چراكه درشرايط فعلي طرح فوق به معناي هدر رفتن منابع دولت و همچنين به ضررمردم است.
رييس كانون دارندگان اتومبيل در گفت و گو با "مهر":
طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده عادلانه نيست
به دنبال مصوبه اخير هيات وزيران درباره پرداخت 15 تا 30 ميليون ريال كمك بلاعوض به خودروسازان براي ازرده خارج كردن هر دستگاه خودروي فرسوده ، مسعود تهرانچي گفت: مصوبه هيات وزيران عادلانه نيست و بايد بر اساس كارشناسي انجام شود.
کد خبر 124559
نظر شما