به گزارش خبرنگار مهر، جلسه رونمایی مجموعه شعر "از شب دست کشیدم" سروده سارا افضلی عصر یکشنبه 17 بهمن با حضور عباس مخبر، عبدالعلی عظیمی، محمود معتقدی، محمد آزرم، عفت کیمیایی، ابوذر کریمی و جمعی دیگر از شاعران و منتقدان در محل نشر آموت برگزار شد.
در ابتدای این نشست ابوذر کریمی شاعر و منتقد گفت: به تازگی نوعی از زنانگی و فمینیسم در ادبیات مدرن ما دیده میشود که میتوان گفت اثری که با پیشزمینه این نوع زنانگی خلق شود، مدتی بعد منقضی میشود. اما قسمی از زنانگی در ادبیات ما وجود دارد که کمتر از نوع گفته شده درگیر زنانگی است و شاعر میتواند در آن با زمانه یا ابدیت گفتگو کند. نتیجه اثربخشی اینگونه آثار معمولا چند سال بعد مشخص میشود.
وی گفت: شعر سارا افضلی زنانگی نوع دوم را پی میگیرد. ویژگی شعرهای او مانند همان شعری است که ژاله مقامی سروده است. زبانی که افضلی در شعرش پیشنهاد میکند، زبانی بیادعاست یا سعی میکند بیادعا باشد و افضلی سعی نمیکند در شعر دایرهای از اطلاعات ارائه دهد. سوژه شعرش معترض یا ناآرام نیست.
این منتقد ادامه داد: رویدادهای شعری افضلی همانقدر که در زمان نامحسوس و استتارشده است در محتوا نیز چنین خصوصیتی دارد. سوژههای شعری او در لازمان افسانهها سخن میگوید و باید توجه داشت که این لازمانها اسطورهای نیستند. افضلی از این لامکان و لازمان با مخاطبش صحبت میکند و شعرش شهری نیست. او به جای بهکارگیری واژه پنجره از عبارت شیشه استفاده میکند و عناصر طبیعت بیشتر از هر حالت دیگری در شعرش دایرهوار تکرار میشود.
افضلی اصرار ندارد شعر زمان خودش را بگوید
کریمی افزود: شعر سارا افضلی بیش از آنکه از واژگان داخل شعر تغذیه شود، از طریق واژگان بیرون گذاشته شده از جهان شعری اش معنی مییابد. شعر این شاعر از طریق نوعی بی تفاوتی نسبت به جهان خارج و کنارهگزینی از هرگونه هویت جمعی معنا مییابد. او اصرار ندارد شعر زمان خودش را بگوید. اگر نوشتار را سکونتگاه شاعر یا نویسنده بدانیم، جهان شعری افضلی جهانی است که در آن باد، درخت و طبیعت بیشتر از انسان یافت میشود.
این شاعر گفت: مختصه اصلی شعر سارا افضلی سادگی آن است. شعرش ضرباهنگی کند دارد و از جملات کوتاهی بهره میگیرد. در اشعار مجموعه " از شب دست کشیدم" کمترین نشانه از روایت و راوی عیان است. از این نظر اشعار این مجموعه موضوعگرا است.
در ادامه جلسه سارا افضلی به خوانش چند قطعه از اشعارش پرداخت و در پاسخ سوالات منتقدان درباره اشعار مجموعه " از شب دست کشیدم" گفت: شعر من، شعری شخصی است. درست است در برخی از شعرها افعال اول شخص به کار بردهام ولی به نظرم درست نیست این اشعار را اجتماعی ندانیم. من هم عضوی از این اجتماع هستم و اگر در شعر گریزی به عناصر طبیعت میزنم، شعرم حتما طبیعتگرا نیست.
شعرهایم زنانه هستند ولی فمینستی نیستند
افضلی ادامه داد: شعرهایم فمینیستی نیستند ولی زنانه هستند چون احساس و عناصر وجودم زنانه است. اگر رویکرد زنانه در اشعار مجموعه دیده میشود، به خاطر احساسم است که نمیتوان از آن فرار کرد. طبق صحبتهایی که گفته شد، خیلی آن رویکرد زنانه را ندارم و تاکیدی بر استفاده از این شیوه ندارم. فکر میکنم شعرم، شعر مختصرو مفیدی است و بیشتر شعر اکنون است. به اسطورههای کوچک گریز زدهام اما اصل اثر مربوط به زمان حال است.
وی در پاسخ به یکی از سوالات محمود معتقدی گفت: اصرار ندارم روند فعلی را درکارهای آتی پی بگیرم. به نوعی هنوز به شعر دهههای 40، 50 و 60 پایبندم و سعی میکنم پا را از دهه 60 به این سو نگذارم.
عبدالعلی عظیمی شاعر، مترجم و منتقد نیز در این نشست گفت: مشخص کردن این که شاعر، طبیعت گراست یا نه، کار مشکلی است. جسارت و نوآوری نیز عامل مهمی در شعر است.
وی درباره اشعار سارا افضلی گفت: سیر این اشعار به نظرم فقط برای سخن گفتن شاعر و خوش کردن ایام مخاطب است و شهرت و حواشی نمیتواند باعث سرودن چنین اشعاری شود. سارا افضلی چند سال پیش شعر کلاسیک میسرود. او بیشتر از این که بخواهد خود را اثبات کند، خواسته خواننده شعر باشد. با توجه به سخنانی که درباره بازی های زبانی گفته شد، به نظرم زبان کمترین مشخصه را در اشعار این مجموعه دارد و استفاده از زبان برای انتقال تجربه زندگی است.
این منتقد ادبی گفت: شعر گفتن هنر تجربه زندگی است. اگر تجربه زندگی و تجربه زبانی با هم تلفیق شوند اثر بسیار خوبی متولد خواهد شد.
در ادامه این جلسه منتقدان دیگری چون محمد آزرم و عفت کیمیایی نیز به بیان آرا و نظرات خود درباره مجموعه شعر "از شب دست کشیدم" پرداختند.
این مجموعه شعر در 1100 نسخه و 64 صفحه با بهای 2000 تومان توسط نشر آموت منتشر شده است.
نظر شما