۳۰ بهمن ۱۳۸۹، ۸:۵۸

میلاد پیامبر(ص)؛ روز اخلاق‌/

اخلاق بدون دین استوار نیست/ وجه علمی و اصولی اخلاق وابسته به دین است

اخلاق بدون دین استوار نیست/ وجه علمی و اصولی اخلاق وابسته به دین است

مشاور امور بین الملل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه هیچ اخلاقی بدون پشتوانه دینی محقق نمی‌شود، گفت: این دین است که به اخلاق جنبه عملی، اصولی و اعتقادی می‌بخشد، اخلاق است که روابط انسانی را به تنظیم می‌کند.

دکتر محمد علی آذرشب در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به میلاد پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) که روز اخلاق و مهروزی نامگذاری شده است، اخلاق را اساس  و بنیاد هر جامعه خواند و گفت: اگر اخلاق از جامعه ای رخت فروبست آن جامعه هویت و قوام خود را از دست می دهد چون اخلاق قوام یک جامعه است.

وی در پاسخ به این پرسش که اخلاق چه زمانی در جامعه و در جان انسانها استوار می شود، گفت: شرط اول وجود الگوهای صحیح در جامعه است و به انسانها این باور را می رساند که اخلاق واقعیت است نه فقط شعار، این الگوها آنقدر باید پاینید به اخلاق باشند که نور و تأثیرشان بر جامعه گسترش یافتهو مردم متخلق شوند.
 
رئیس مرکز مطالعات فرهنگی ایران و عرب مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی یکی از عوامل وجود اخلاق در افراد را کرامت انسانی و عزتمندی دانست و گفت: احساس عزت و کرامت یکی از سرچشمه های وجود اخلاق در جامعه است. انسان عزتمند متخلق به اخلاق است و انسان ذلیل معمولا در بی اخلاقی و بی بندوباری غوطه ور است .
 
مشاور امور بین الملل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر تأثیر تربیت خانوادگی در پایندی انسانها به اخلاق، یادآور شد: پاینبدی خانواده به مسائل اخلاقی به طور غیرمستقیم در فرزندان مؤثر است. اما اگر پودمان خانواده بر اساس اخلاق نباشد و رابطه پدر و مادر بر اساس اخلاق استوار نباشد بر فرزند تأثیر می گذارد و بعد از خانواده مدرسه، جامعه و از همه مهمتر الگوهایی است که انسان باید چشمش به آنها باشد و از آنها اخلاق بگیرد.
 
دکتر آذرشب افزود: یکی از خطراتی که می تواند متوجه بنیانهای اخلاقی در جامعه شود این است که آن الگوها تضعیف و یا ویران و یا مورد تردید قرار گیرند، در نتیجه آن بنیان اخلاقی هم متزلزل می شود. امروز در جامعه شدیدا به اخلاق نیازمندیم و باید نسبت به الگوها و کرامت انسانها و روابط زن و مرد در خانواده و اصول تربیتی  در نهادهای آموزشی حساسیت داشته باشیم تا اخلاق در درون افراد استوار و نهادینه شود نه اینکه به صورت نصیحتهایی به گوش می خورد اما به دل نمی نشیند.
 
وی اخلاق را سازنده طرز تفکر انسانها خواند و افزود: اخلاق است که روابط انسانی و دید انسانها را به یکدیگر تنظیم می کند. اگر اخلاق نباشد دیدها فقط منفعتی و مصلحتی خواهد بود و این نوع دیدگاه ها معمولا منجر به درگیری می شود و در نتیجه ستیز و اختلاف ایجاد می شود اما اگر دیدگاه اخلاقی باشد انسانها با کرامت به یکدیگر نگاه می کنند و به دیدگاه تقدس به جامعه انسانی که آفریده خداست نگاه می شود در نتیجه صلح و روابط انسانی متعادل برقرار می شود.
 
استاد گروه زبان و ادبیات عرب دانشگاه تهران تأکید کرد: گفتمان عرفان اسلامی بر اساس انسان سازی اخلاقی، ایجاد روابط متعادل بین افراد جامعه و با نگاه تقدسی نسبت به جامعه انسانی است. هرگونه نزاع و درگیری که در جامعه صورت می گیرد نشان دهنده از بین رفتن آن دیدگاه، کرامت و عزت نسبت به انسانهاست و اگر آن نگاه الهی و عزتمندانه به جامعه انسانی حاکم باشد این خصومتها و کینه ها و دشمنی ها برطرف شده و به جای آن صلح برقرار می شود.
 
دکتر آذرشب در پایان با تأکید بر اینکه هیچ اخلاقی بدون پشتوانه دینی محقق نمی شود، گفت: این دین است که به اخلاق یک جنبه عملی و اصولی و اعتقادی می بخشد و اگر بدون آن باشد ممکن است افرادی در تاریخ دعوت کنندگان اخلاق بدون دین وجود داشته باشد اما این اخلاق هیچ استوار نیست و هیچ پشتوانه عملی نخواهد داشت.
کد خبر 1255991

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha