به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، شاید صحنه آتش زدن زباله ها توسط مردم و کارکنان شهرداری موردی باشد که بارها آن را مشاهده و به سادگی از کنار این موضوع عبور کرده باشیم ولی آیا تا به حال به این موضوع اندیشیده ایم که آتش زدن زباله ها چه تاثیر مخربی بر آلودگی محیط زیست دارد.
شاید هر روز هنگام عبور از سطح شهر شاهد سوزاندن زباله ها در کنار بزرگراره ها، خیابان ها و کوچه های حاشیه شهرها بوده باشید به طوریکه گاهی دود حاصل از سوختن این زباله ها فضای زیادی از محوطه شهر را اشغال می کند و در صورت عبور از کنار این آتش تا روزها بوی دود ناشی از این آتش سوزی روی لباس شما باقی خواهد ماند.
این در حالیست که مطابق اظهار نظر کارشناسان یکی از دلایل آلودگی هوا در محیط های شهری سوزاندن زباله ها است و به استناد ماده 9 قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، ماده 22 و 32 قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا و ماده 688 قانون مجازات اسلامی برخورد قانونی با آلوده کنندگان هوا اجتناب ناپذیر است.
آتش زدن ساده ترین راه حل برای خلاص شدن از زباله ها
یک کارشناس محیط زیست معتقد است راه حل آتش زدن زباله ها در استان لرستان به جای اینکه در گام آخر مورد توجه قرار گیرد به دلیل کم هزینه بودن در اولین مرحله دفع زباله عملیاتی می شود و به نوعی دستگاههای متولی امر به دنبال رفع تکلیف از خودشان هستند.
مجید دریکوند با تاکید بر اینکه این راهکار راه حلی منطقی برای دفع زباله نیست، ادامه داد: ما باید در گام اول در راستای کاهش حجم زباله در استان گام برداریم و سپس در مراحل بعدی بازیابی و بازیافت را در دستور کار قرار دهیم.
وی افزود: این در حالیست که در استان ما از اول سراغ آتش زدن زباله ها و به دنبال آن آلودگی هوا می روند.
این کارشناس محیط زیست از تولید گازهای سمی از جمله دی اکسین در پی آتش زدن به عنوان یکی از چالشهای این امر یاد می کند و یادآور شد: باید متولیان امر به جای راهکاری سریع و ارزان به دنبال دفع بهداشتی و اصولی زباله باشند.
دریکوند با تاکید بر ضرورت توجه ویژه شهرداریهای استان به معضل زباله در شهرها، عنوان کرد: باید در دورن نهاد شهرداری سازمان بازیافت ایجاد شود و مسئولین بازیابی و بازیافت زباله را پیگیری کند.
وی با تاکید بر اینکه در استان لرستان در این زمینه بسیار ضعیف عمل می شود، خواستار آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه از سوی رسانه ها به ویژه صدا و سیما شد.
آتش زدن زباله ها زمینه ساز افزایش آلایندگی هوا
مدیر کل محیط زیست استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد با انتقاد از بی توجهی مردم و متولیان امر به روش های صحیح دفع زباله، اظهار داشت: آتش زدن زباله ها یکی از موارد افزاینده آلودگی هوا در شهرها است.
محمد حسین بازگیر ادامه داد: میزان آلودگی ناشی از این عمل بستگی به نوع زباله آتش گرفته متفاوت است.
وی با بیان اینکه با آتش زدن زباله های مختلف دود و گازی که این آتش متصاعد می شود در ابعاد مختلف بر آلاینده های موجود در هوا تاثیر گذار است، ادامه داد: این در حالیست که هر کدام از افراد فکر می کنند که میزان دود و آلودگی تولید شده محدود است و در جریان هوا به راحتی از بین می رود.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: اگر همه افرادی که اقدام به آتش زدن زباله می کنند به این فکر کنند که آلودگی که هر کدام ایجاد می کنند در کنار هم چه حجم زیادی از آلودگی را تولید می کنند قطعا دیگر دست به این عمل نخواهند زد.
گاهی خود رفتگران هم در آتش زدن زباله ها مشارکت دارند!
بازگیر خواستار توجه ویژه مردم در این زمینه به منظور کاهش آلودگی هوا شد و بیان داشت: این در حالیست که گاهی هم دیده می شود خود رفتگران شهرداری ها هم پس از جمع آوری زباله اقدام به سوزاندن آن می کنند.
وی افزود: متاسفانه مردم و متولیان امر فکر می کنند با آتش زدن، زباله ها از بین می روند در حالیکه دود و گازهای سمی ناشی از سوزاندن زباله ها وارد هوا شده و فقط نوع آلودگی از آلودگی فضای شهری به آلودگی هوا تغییر می یابد.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با اشاره به قوانین موجود در این زمینه، عنوان کرد: مطابق ماده 9 قانون جلوگیری از آلودگی هوا عمل یاد شده به نوعی نقض قانون و تخلف محسوب می شود.
بازگیر ضمن دعوت مردم به توجه ویژه در این زمینه، خاطر نشان کرد: از سوی دیگر ملاک عمل ما در برخورد با زباله قانون مدیریت پسماند است که در سال 1383 مصوب و ابلاغ شده است.
وی با تاکید بر اینکه این قانون موارد متعدد در زمینه زباله و پسماند را مشخص می کند، ادامه داد: مطابق قانون مدیریت پسماند فعالیت در این زمینه در حوزه شهری بر عهده شهرداری ها و در روستاها و بخش ها بر عهده دهیاری و بخشداری است.
در هیچ جای قانون مدیریت پسماند نامی از آتش زدن زباله نیامده است!
مدیر کل محیط زیست استان لرستان بر ضرورت اطلاع رسانی و آگاهسازی در این زمینه از سوی صدا و سیما و رسانه ها تاکید کرد و بیان داشت: در هیچ جای قانون مدیریت پسماند بحث آتش زدن زباله ها مطرح نشده است.
بازگیر یادآور شد: این در حالیست که با توجه به اینکه کم هزینه ترین روش برای دفع زباله آتش زدن است متولیان امر این روش را انتخاب می کنند.
وی با تاکید بر اینکه آتش زدن زباله انتشار انواع گازها را بدنبال دارد، خاطر نشان کرد: متاسفانه با وجود تذکرات داده شده در این زمینه به شهرداریها ولی متولیان امر از زیر مسئولیت شانه خالی می کنند.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با اشاره به روند اجرای قانون مدیریت پسماند در استان، بیان داشت: در حال حاضر دو فاز از طرح مدیریت پسماند استان توسط مشاور بررسی و تصویب شده است.
بازگیر ابراز امیدواری کرد با نهایی شدن طرح جامع مدیریت پسماند استان و عملیاتی شدن این طرح مشکلات موجود در این زمینه در استان مرتفع شود.
شهردار خرم آباد: هیچ موردی از آتش زدن زباله توسط رفتگران نداشه ایم
و اما شهردار خرم آباد در این زمینه نظری متفاوت دارد و در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در مورد آتش زدن زباله در خرم آباد می گوید: ما هیچ موردی در سالهای اخیر از آتش زدن زباله توسط رفتگران نداشته ایم و عمده این عمل توسط خود مردم صورت می گیرد.
وحید رشیدی با تاکید بر اینکه تنها شهری که در استان لرستان برای جمع آوری زباله از سطهای مخصوص استفاده می شود خرم آباد است، ادامه داد: این در حالیست که در سالجاری دو دستگاه مکانیزه جمع آوری زباله و دو دستگاه جارو مکانیزه وارد سیستم جمع آوری زباله خرم آباد شدهاست.
وی با بیان اینکه روزانه 250 تا 300 تن زباله از سطح شهر خرم آباد جمع آوری می شود، یادآور شد: این زباله ها برای دفع به سکوی دفع زباله در 13 کیلومتری خارج از شهر انتقال داده می شوند.
شهروندان به دلیل ناآگاهی اقدام به آتش زدن زباله می کنند
شهردار مرکز استان لرستان با رد هر گونه آتش زدن زباله در شهر خرم آباد، تصریح کرد: در طول سالهای اخیر هیچ موردی در این زمینه گزارش نشده است.
رشیدی ادامه داد: ولی متاسفانه برخی از شهروندان به دلیل اینکه فکر می کنند زباله های آنها در صورت زیاد بودن توسط شهرداری جمع نمی شود از روی ناآگاهی اقدام به آتش زدن آنها می کنند.
وی با تاکید بر ضرورت اصلاح این فرهنگ غلط، جمع آوری همه زباله ها را وظیفه شهرداری دانست و بیان داشت: این در حالیست که همزمان با ایام پایان سال مردم می توانند ضایعاتی را که در جریان خانه تکانی قصد دور ریختن آنها را دارند جمع آوری کرده و تحویل ماموران شهرداری هنگام جمع آوری زباله ها دهند.
شهردار خرم آباد ادامه داد: شهرداری در ایام پایانی سال در قالب طرح نظافت محله ای همه زباله های مردم را جمع آوری خواهد کرد.
رشیدی همچنین از احداث کارخانه کمپوست در خرم آباد خبر داد و بیان داشت: این کارخانه در حال حاضر در مرحله عقد قرارداد است و به زودی عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
وی همچنین از اجرای طرح تفکیک زباله در چند منطقه شهر به صورت پایلوت خبر داد و بیان داشت: کسانی که در این طرح مشارکت کنند مورد تشویق شهرداری قرار خواهند گرفت.
شهردار خرم آباد با انتقاد از عدم همکاری شهروندان در این زمینه، یادآور شد: در صورت نهادینه شدن تفکیک زباله در جامعه این امر هم به نفع شهر و هم به نفع خود مردم است چرا که در صورت اجرایی شدن این طرح ما در آینده اقدام به خریداری زباله ها از مردم خواهیم کرد و این امر به لحاظ اقتصادی برای مردم درآمد زا است.
به هر حال هر چند به نظر می رسد علاوه بر اینکه نهادهای متولی امر مانند شهرداریها باید بر روند جمع آوری زباله در شهرها نظارت کافی داشته باشند باید دستگاههای فرهنگی در راستای آگاهسازی مردم و نهادینه کردن فرهنگ درست جمع آوری زباله در راستای ایجاد شهری سالم و به دور از آلودگی گام بردارند.
....................................
گزارش: صدیقه حسینی
عکس: علی حسینی
نظر شما