۲ اسفند ۱۳۸۹، ۱۸:۰۶

گزارش خبری تحلیلی /

حمام خون در لیبی؛ واکنش های عربی و غربی و چرایی سکوت آمریکا

حمام خون در لیبی؛ واکنش های عربی و غربی و چرایی سکوت آمریکا

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: کشتار وحشیانه صدها تن از معترضین لیبیایی در جریان قیام مردمی این کشور با واکنش های بین المللی و در مقابل سکوت آمریکا مواجه شده است.

سرکوب وحشیانه قیام مردمی لیبی توسط نیروهای امنیتی این کشور با موجی از واکنش های داخلی، عربی و بین المللی مواجه شده است.

شدت کشتار وحشیانه مردم لیبی به حدی است که طی 7 روز گذشته بیش از 400 نفر کشته و بیش از هزار نفر زخمی شده اند. قلع و قمع معترضین لیبی واکنش های داخلی، عربی و بین المللی را به همراه داشته است.

واکنش داخلی

 سخنگوی سابق دولت لیبی در این رابطه اعلام کرد که رهبری لیبی با تهدید مردم به خشونت اشتباه فاحشی مرتکب شد.

"عبدالمنعم الهونی" نماینده لیبی در اتحادیه عرب شب گذشته از سمت خویش استعفا کرد. وی در یک کنفرانس خبری اظهار داشت در اعتراض به قلع و قمع معترضین لیبیایی توسط نیروهای امنیتی این کشور از سمت خود استعفا کرده است. وی در ادامه اعلام کرد به صفوف انقلابیون لیبی پیوسته است.

خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که "علی العیساوی" سفیر لیبی در هند در اعتراض به سرکوب وحشیانه مردم کشورش توسط نیروهای امنیتی از سمت خویش استعفا کرده است. وی همچنین رژیم معمر القذافی را به استفاده از مزدوران خارجی برای قلع و قمع تظاهرات کنندگان متهم کرد.

یک دیپلمات لیبیایی در چین نیز ضمن استعفا از سمت خویش از تمامی دیپلمات های این کشور خواست که به صفوف مردم انقلابی لیبی بپیوندند.

واکنش عربی

"یوسف القرضاوی" رئیس اتحادیه علمای اهل سنت نیز ضمن محکوم کردن سرکوب مردمی در لیبی اظهار داشت: رژیم طاغوتی معمر القذافی به پایان راه خود رسیده است و بقای آن ممکن نیست.

شبکه تلویزیونی العربیه نیز گزارش داد: اتحادیه عرب از دولت لیبی خواست که به خشونت ها در این کشور پایان دهد. "عمرو موسی" دبیر کل اتحادیه عرب کشتار مردم لیبی را محکوم و بر مشروع بودن خواسته های ملت های عربی برای تغییر تاکید کرد.

واکنش غرب

اتحادیه اروپا طی بیانیه ای خشونت ها در لیبی را به شدت محکوم کرد. وزیر امور خارجه انگلیس در این رابطه از مقامات لیبی خواست تا به حقوق بشر و آزادی مردم این کشور احترام بگذارند. نخست وزیر انگلیس نیز وقایع لیبی را وحشتناک توصیف کرد.

اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد که قصد دارد اتباع خود را از لیبی به ویژه شهر بن غازی کانون مخالفان دولتی لیبی خارج کند.

وزیر امور خارجه اسپانیا نیز در حاشیه نشست همتایان اروپایی خود در بروکسل اظهار داشت: ما به شدت از وقایع لیبی احساس نگرانی می کنیم و به دنبال خارج کردن اتباع خود هستیم.

شبکه تلویزیونی الجزیره نیز در گزارشی اعلام کرد که لندن در اعتراض به موج خشونت ها در لیبی سفیر این کشور در انگلیس را فراخوانده است.

وزارت امور خارجه آلمان نیز اتباع خود را از سفر به لیبی به ویژه شهر بن غازی دومین شهر بزرگ لیبی برحذر داشت.

خبرگزاری آلمان نیز به نقل از "الکساندر استاب" وزیر خارجه فنلاند اعلام کرد که اتحادیه اروپا باید معمر القذافی را تحت فشار و تحریم قرار دهد و وی را از سفر به اروپا منع و دارایی های وی را بلوکه کند.

وزارت امور خارجه روسیه نیز طی بیانیه ای از دولت لیبی خواست که به کشتار شهروندان لیبیایی پایان دهد.

سکوت آمریکا

در رابطه با قیام مردمی لیبی سکوت آمریکا یا به عبارت دیگر عدم واکنش رسمی از سوی مقامات واشنگتن در قبال رویدادهای اخیر لیبی نکته بسیار قابل تاملی است و این در حالی است که نیروهای امنیتی لیبی در مقایسه با انقلاب تونس و مصر وحشیگری بیشتری برای سرکوب مردم به راه انداخته اند.

با آغاز موج تغییر و قیام مردمی در جهان عرب، آمریکا بیشترین واکنش را در قبال مصر به کار گرفت به طوری که از نخستین روزهای قیام مردمی مصر در 25 ژانویه تا سقوط رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک مقامات واشنگتن که حسنی مبارک را مهره ای سوخته می دیدند همراه با ملت مصر ندای اصلاح طلبی و عدالتخواهی سر دادند و بارها تاکید کردند که مبارک باید از قدرت کناره گیری کند.

علت سکوت آمریکا در قبال کشتار وحشیانه در لیبی مربوط به قرارداد طرابلس - واشنگتن در سال 2003 است که تامین کننده منافع آمریکا است.

"حسن هانی زاده" تحلیلگر مسائل بین الملل در رابطه با مواضع دوگانه آمریکا در قبال انقلاب های مصر و لیبی می گوید: علت سکوت آمریکا برمی گردد به قرارداد واشنگتن و طرابلس که در سال 2003 به امضا رسید. به موجب این قرارداد لیبی تسلیم آمریکا شد و تمام تاسیسات هسته ای خود و سلاح های خود را به این کشور تحویل داد.

طبق این قرارداد همچنین معمر القذافی رهبر لیبی متعهد شد به دلیل انفجار هواپیمای "پان آمریکن" در لاکربی اسکاتلند در سال 1988 یک میلیارد دلار غرامت بپردازد.

این کارشناس خاطرنشان کرد: از دیگر مفاد این قرارداد این بود که قذافی موظف شد کلیه اطلاعات خود را که مربوط به گروه های تروریستی و افرادی که در سازمان های آزادیبخش فعال هستند را در اختیار سازمان سیا قرار دهد و در مقابل آمریکا و اروپا لیبی را از لیست کشورهای حامی تروریست خارج کند.

به موجب این قرارداد همچنین آمریکا متعهد شد که به معمر القذافی و پسر وی سیف الاسلام قذافی اجازه حکمرانی در لیبی را بدهد بدون اینکه برای آنها مشکلات سیاسی به وجود آورد.
--------------------------
گزارش: سمیه خمارباقی

کد خبر 1258546

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha