به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه "زوددویچه سایتونگ" در تحلیلی نوشت: اوباما در برخورد با تحولات جهان عرب با یک مسئله روبرو است. اگر وی از دیکتاتورها در خاورمیانه و شمال آفریقا حمایت کند جایگاه خود به عنوان یک حمایت کننده از حقوق بشر را از دست خواهد داد و اگر اعتراضات مردمی را تمجید کند متحدانش در منطقه را از خود خواهد رنجاند.
نویسنده در ادامه نوشت: حکومت آمریکا حمله های وحشیانه نیروهای امنیتی علیه اعتراض کنندگان در لیبی را شدیدا محکوم کرده است. اما این پرسش مطرح است که آمریکا این قدرت جهانی در آینده چگونه باید با دیکتاتورهای مفید و پرفایده برای منافعش برخورد کند؟ تا به حال که در این باره اختلاف نظر و چند دستگی در واشنگتن وجود داشته است.
دیپلماتهای آمریکایی در گفتگو با نمایندگان حکومت لیبی انتقاد خود را به کشتار اعتراض کنندگان توسط نیروهای امنیتی این کشور ابراز داشته و تقاضا کرده اند که اجازه اعتراضات صلح آمیز داده شود. این تا به حال شدیدترین موضع آشکار واشنگتن در برابر اعتراضات عمومی در لیبی و اصلا می توان گفت موج شورشهای مردمی در جهان عرب بوده است.
نویسنده در ادامه خاطر نشان کرد: البته آمریکا از سال 2009 بار دیگر روابط دیپلماتیک خود با رژیم معمر قذافی در لیبی را از سر گرفت. تا قبل از آن حکومت لیبی در ردیف بالای لیست کشورهایی قرار داشت که از نظر آمریکا از تروریسم بین المللی حمایت می کردند.
نویسنده در ادامه به موضع متفاوت حکومت آمریکا در برابر اعتراض کنندگان در کشورهای مختلف خاورمیانه اشاره کرده و نوشت: سوزان رایس سفیر آمریکا در سازمان ملل چند روز پیش اعلام کرده بود که کشورهای جهان عرب متفاوت هستند. ما به هیچ حکومتی برای کناره گیری و یا باقی ماندن در جایگاهش فشار نمی آوریم.
نویسنده در ادامه با تاکید بر اینکه در گفتگوهای دیپلماتهای آمریکا با نمایندگان عرب خود در تونس ، مصر تا بحرین روی این موضوع تاکید شده است که باید به حقوق بشر توجه شود آمده است: اما رفتارهای آمریکا در برابر نقض حقوق بشر در کشورهای عربی خیلی متفاوت بوده است. در برابر لیبی واشنگتن عموما گزینه فشار را در پیش گرفت اما در برابر کشوری چون بحرین بعد از حملات خونین ارتش این کشور علیه اعتراض کنندگان اقدامات دیپلماسی در برابر حکومت این کشور تصمیم گرفته شد.
قابل ذکر است که بحرین یکی از مهمترین متحدان آمریکا در منطقه محسوب می شود وناوگان پنجم آمریکا نیز در این کشور واقع است.
نویسنده در ادامه خاطر نشان کرد: موضع متفاوت کاخ سفید در برابر تحولات جهان عرب، مناسبات واشنگتن با همسایگان قدرتمند این کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی را پیچیده کرده است.پادشاه عربستان در شروع اعتراضات مردمی در مصر دریک گفتگوی تلفنی از موضع آمریکا در قبال حسنی مبارک انتقاد کرده بود.
نویسنده در ادامه به موضع واشنگتن در برابر اعتراضات مردمی در یمن پرداخته و نوشت: حکومت یمن نیز از طرف اوباما به محتاطانه رفتار کردن در برابر اعتراض کنندگان دعوت شده بود.پیچیدگی روابط و مناسبات یمن با آمریکا نیز در این نکته نهفته است که واشنگتن نه تنها از حکومت در این کشور رفتار متعادل در برابر اعتراض کنندگان را در خواست کرده بود بلکه بر اساس گزارش تایمز اقدامات بیشتر در مبارزه با گروهک تروریستی القاعده را نیز از یمن ( که مدتی است آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم در امور این کشور نیز مداخله کرده است) خواستار شده بود.
تازه اوایل هفته گذشته بود که واشنگتن تایید کرد که یمن تقریبا دویست میلیون دلار کمک از آمریکا دریافت کرده است که هفتاد و پنج میلیون دلار آن برای واحد ضد ترور در این کشور اختصاص یافته بود.
نظر شما