حسین امیر عبدالهیان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص تحولات اخیر منطقه تصریح کرد: بدون تردید آنچه در خاورمیانه اتفاق می افتد متاثر از بیداری اسلامی است.
وی با بیان اینکه مولفه های مختلفی در حرکت مردم منطقه مشهود است یادآور شد: در بین این مولفه ها توجه مردم به تعالیم اسلامی روح اخوت ، نقش علما و مراجع دینی اعم از شیعه و سنی بارز است.
سفیر سابق ایران در منامه غافلگیری را از دیگر مولفه های تحولات منطقه عنوان کرد و گفت: تحولات منطقه ضمن اینکه بازیگران منطقه ای و کشورهای عربی را غافلگیر کرد آمریکا و نظام سلطه را نیز دچار سردرگمی کرد و آمریکایی ها تحلیل و پیش بینی دقیقی از این وقایع نداشتند و با غافلگیری که با آن مواجه شدند تلاش می کنند وقایع را در راستای منافع خود ساماندهی کنند.
مدیر کل خاورمیانه وزارت امورخارجه تاکید کرد: البته بازیگران مختلف به ویژه جوانان، مردم مسلمان و معارضین فرصت این اتفاق را از آمریکا و نظام سلطه سلب کرده اند با این حال نظام سلطه تلاش می کند حرکت و جنبش عمیق مردمی خاورمیانه را به نفع خود مصادره کند و با نوعی مدیریت میلیتاریستی و نظامی در کنار حمایت از برخی از مطالبات مردم برای تامین منافع خود تلاش می کند.
وی با بیان اینکه 4 عنصر مهم به عنوان بازیگر اصلی در تحولات اخیر منطقه نقش آفرینی دارند ابراز داشت مردم بدون تردید در تمامی این کشورها اعم از تونس، مصر، لیبی، یمن، بحرین و غیره جوانان با استفاده از فناوری پیشرفته و سایبر حلقه اول این حرکت خودجوش را تشکیل دادند.
امیرعبدالهیان ادامه داد: پس از آن مردم در حمایت از حرکت عدالتخواهانه جوانان وارد صحنه شدند و سپس شاهد حضور احزاب، گروهها، سندیکاها و معارضین و پیوستن آنها به این حرکات خودجوش بودیم.
مدیر کل خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امورخارجه معارضین را عنصر دوم در تحولات منطقه دانست و گفت: در کشورهای مختلف، احزاب ، گروهها و برخی علمای دینی در این عرصه ظهور و بروز داشتند و این حرکات معارضین عمدتا چندین سال و چندین دهه در قالب مبارزات سیاسی و میدانی به صورت تشکل های عمدتا اسلامی دنبال شده است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه حاکمیت را بازیگر سوم در کشورهای منطقه دانست و گفت: در این کشورها آنچه در قاعده کلی صورت می گیرد گام اول متناسب با شرایط غیر مترقبه که در مقابل آن قرار گرفته اند متاسفانه اقدام به سرکوب حرکت مردمی و کشتار مردم شده و در گام بعدی حاکمان با نوعی عقب نشینی رهبران مردم و معارض را به مذاکره فرا خواندند و متناسب با شرایط کشور حوادث بعدی در تعیین سرنوشت کشورها رقم خورد.
امیر عبدالهیان افزود: در همه این تحولات نکته حائز اهمیت این است که رهبران کشورها بیش از آنکه به مردم خود توجه کنند متاثر از سیاست های دول خارجی عمل کردند و در نتیجه شکاف گسترده بین حاکمیت و مردم ایجاد شده است.
سفیر سابق ایران در بحرین یادآور شد: طرفین خارجی چهارمین عنصر در بازیگران تحولات منطقه ای هستند که در این بین آمریکا بیشترین تلاش را برای کنترل و مدیریت وقایع اخیر داشته و با این حال مواضع ضد و نقیض آمریکا در مصر در مقابل اراده مردم این کشور ثمری برای ایالات متحده نداشت و این کشور تلاش می کند در گام های بعدی انقلاب مردم مصر را مصادره کند.
مدیر کل خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امورخارجه عنوان کرد: در تونس نیز تلاش ها برای رفورم سطحی و بسنده کردن به حذف رئیس کشور مطالبات مردم را تامین نکرد و بر همین اساس شاهد تداوم خیزش مردم هستیم و در سایر کشورها نیز شاهد رویارویی اراده مردم در مقابل اراده و فشار حاکمان و برخی طرفین خارجی بوده ایم.
وی تاکید کرد: بدیهی است میزان پایداری عمیق هر یک از حرکت ها نقش تعیین کننده ای در تحولات جاری منطقه خواهد داشت.
امیر عبدالهیان گفت: مهمترین مسئله در این رابطه این است که خاورمیانه دارای کشورهای مهمی است که در حوزه اسلامی و تمدنی واقع شده اند که هر یک از این دو به تنهایی و یا در کنار هم تاثیر بسزایی در عمیق بخشیدن به مطالبات و حرکات مردمی دارد.
سفیر سابق ایران در بحرین در رابطه با تحولات این کشور اظهار داشت: بحرین در بین شش کشور شورای همکاری خلیج فارس طی یک دهه گذشته تلاش کرد اصلاحات سیاسی در این کشور به عمل آورد و این اصلاحات به خوبی شروع شد اما در میانه را به دلایل متعدد متوقف و یا کند شد.
مدیر کل خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امورخارجه ادامه داد: در عین حال عوامل متعددی منجر به ایجاد شکاف در بین اکثریت جامعه مسلمانا بحرین و حاکمیت شد و آنچه که طی روزهای اخیر در بحرین شاهد آن بودیم و صحنه های کشته و زخمی شدن دهها تن در این کشور موجب تاسف و تاثر کشورهای منطقه و مسلمانان شد.
وی اضافه کرد: انتظار می رود در فضای کنونی بحرین که مردم با حضور گسترده در میادین و خیابان ها مطالبات خود را مطرح کرده اند شاهد توجه هر چه بیشتر به مطالبات مردم و تکمیل فرایند سیاسی در این کشور حاشیه خلیج فارس باشیم.
نظر شما