۱۷ اسفند ۱۳۸۹، ۱۰:۱۶

گزارش مهر از اصفهان/

قیمت صنایع دستی در هاله ای از ابهام/ کارگاهها در حال تغییر کاربری هستند

قیمت صنایع دستی در هاله ای از ابهام/ کارگاهها در حال تغییر کاربری هستند

اصفهان - خبرگزاری مهر: قیمت صنایع دستی در اصفهان در حال حاضر در هاله ای از ابهام فرو رفته و آینده صنایع دستی و کسانی که از این راه امرا معاش می کنند را دچار مشکل کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان، همواره در طول تاریخ صنایع دستی به عنوان یکی از مهمترین ارکان فرهنگی و هنری جوامع به شمار می‌رفته و این هنر بومی با پیشینه‌ای به قدمت تاریخ، برگرفته از بخشی از نیازهای جوامع کهن است و آنچه در گذشته دور بر حسب رفع نیاز ساخته می‌شد، امروز به عنوان هنری دستی و بومی تحت عنوان صنایع دستی شناخته می‌شود.

اما اکنون در شرایطی که بازار فروش صنایع دستی در فصل زمستان از رونق خود به دلایل مختلفی چون عدم حضور گردشگران داخلی و خارجی بی فروغ می‌شود، میزان تولید داخل افت کرده و اکنون نیز شاهد هستیم که کارگاه‌ها و مغازه‌های صنایع‌دستی در حال تغییر کاربری هستند.

مسئله‌ای که همه کارشناسان متفق‌القول معتقدند اگر در شرایط بهتری انجام می‌گرفت موتور از کار افتاده صنایع دستی را به حرکت در می‌آورد اما اکنون به دلیل شرایط بحرانی این صنعت، یک تهدید جدی برای هنرمندان و کسانی که از آن روزگار می‌گذرانند به شمار می‌رود.

در شرایطی که بیش از دو ماه از آغاز هدفمندی یارانه‌ها می‌گذرد، هیچگونه تمهیداتی برای هنرمندان و فعالان عرصه صنایع دستی لحاظ نشده و شرایط هنرمندان این عرصه پس از جراحی بزرگ اقتصادی در نظر گرفته نشده است.

هر چند که قرار بود با اجرای هدفمندی یارانه‌ها 30 درصد از یارانه‌ها به بخش صنعت و خدمات اختصاص داده شود ولی در این بین عده‌ای معتقدند صنایع دستی به‌دلیل اینکه صنعتی پر انرژی محسوب نمی‌شود از دریافت 30 درصد یارانه بازگشتی از سوی دولت محروم است و یارانه به صنایع دستی تعلق نمی‌گیرد.

در چنین شرایطی به اعتقاد صنعتگران و مدیران اتحادیه صنایع دستی اگر دولت از هنرمندان این عرصه حمایت نکند بدون شک نابودی آنها را تهدید خواهد کرد و رو به زوال خواهند رفت چنانچه روزانه درآمد هنرمندان صنایع دستی کاهش می‌یابد و آنها رفته رفته جز قشرهای ضعیف جامعه تبدیل خواهند شد.

رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان در خصوص تاثیر هدفمندی یارانه‌ها بر بازار صنایع دستی، اظهار داشت: دولت هیچگونه برنامه‌ای در خصوص صنایع دستی پس از هدفمندی یارانه‌ها نداشته و با اجرای این قانون، قیمت مواد اولیه صنعتگران افزایش یافته و به طور حتم با اصلاح نظام مالیاتی نیز مالیات‌ها اضافه می‌شود.

غلام علی فیض اللهی افزود: در حال حاضر هیچگونه افزایش قیمتی برای صنایع دستی نبوده چراکه در فصل زمستان کلا مشتری برای خرید صنایع دستی کم است و چنانچه قیمتها افزایش یابد مردم کمتر تمایل به خرید اجناس صنایع دستی از خود نشان می‌دهند.

وی با اشاره به اینکه بر اساس ابلاغیه تعزیرات مغازه داران صنایع دستی می‌توانند هشت تا 10 درصد قیمت اجناس خود را افزایش دهند، تصریح کرد: در حال حاضر هزینه‌های جانبی، مثل سرمایه و مواد اولیه، دستمزد کارگر و میزان قبض گاز و برقی که صنعتگران باید بپردازند، به هیچ وجه مقرون به صرفه نیست.

وی با بیان اینکه صنایع دستی جز نیازهای اولیه مردم نیست که قیمتی را بابت آن بپردازند، یادآور شد: در حال حاضر تقاضا برای خرید صنایع دستی بسیار کم است.

رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان تاکید کرد: صنایع دستی با حذف یارانه‌ها نیاز به حمایت جدی دولت در تهیه مواد اولیه و بازاریابی دارد.

وی تصریح کرد: در صورتیکه چتر حمایت دولت بر سر هنرمندان صنایع دستی نباشد آینده نگران کننده‌ای در انتظار هنرمندان است.

فیض اللهی گفت: با تغییر کاربری بسیاری از کارگاه‌های صنایع دستی به تبع برخی رشته‌های صنایع‌دستی منسوخ می‌شوند.

وی با انتقاد از رویکرد نه چندان کارشناسانه مسئولان نسبت به توریست و اینکه نباید به توریست به عنوان نیاز نگاه کرد، یادآور شد: صنایع دستی با گردشگر داخلی و خارجی رابطه مستقیم دارد و از آنجایی که توریست به کشور ما نمی‌آید دولت با نقشی حمایتگر می‌تواند امکانی فراهم کند تا صنعتگران با هزینه مناسب در کشور‌های دیگر نمایشگاه‌های صنایع دستی برپا کنند.

رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان خاطرنشان کرد: البته برپایی نمایشگاه صنایع دستی هنرمندان کشور در خارج، مستلزم فعال شدن پژوهشکده‌های صنایع دستی است تا با شناخت بازار هدف امکانات بازاریابی را فراهم کنند.

رئیس اتحادیه صنایع دستی استان اصفهان با بیان اینکه در برخی از کارگاه‌ها چون کارگاه قلمزنی سوخت از اهمیت بالایی برخوردار است، افزود: هر کارگاه قلمزنی حداقل روزانه پنج کپسول گاز مصرف می‌کند که با هدفمند کردن یارانه‌ها به مراتب ارزش افزوده کار و قیمت تمام شده محصول بالا رفته است.

وی بیان داشت: به دلیل اینکه قیمت مواد اولیه و دستمزد دائما در نوسان است و در قیمت نهایی تأثیر می‌گذارد اگر قیمت اولیه افزایش پیدا کند و دستمزد به صرفه نباشد به طور حتم صنعتگر از ادامه کار منصرف خواهد شد.

فیض اللهی با اشاره به سیاستهای تشویقی و حمایتی دولت در راستای هدفمند‌سازی یارانه‌ها یادآور شد: دولت با بکارگیری این سیاستهای تشویقی فرصت رقابت پذیری کالاهای صنایع دستی را ایجاد می‌کند.

وی افزود: با اجرایی شدن یارانه‌ها بسیاری از تولیداتی که در کارگاه‌های سنتی و فاقد استاندارد در زمانهای طولانی تولید می‌شود باعث افزایش برق مصرفی و مالیات را در پی دارد.

رئیس اتحادیه صنایع دستی اصفهان با ارائه راهکارهای پیشنهادی خود، تاکید کرد: استانداردسازی فضای محیطی، ارائه تسهیلات ارزان قیمت توسط دولت به کارگاه‌ها، تزریق تجهیزات متناسب با انرژیهای کم مصرف و بهسازی آنها قیمت تمام شده محصول را کاهش می‌دهد و در نتیجه متقاضیان بیشتری را به خود جلب می‌کند.

در هر صورت انتظار می‌رود تا با اتخاذ تدابیر و تمهیدات ویژه در این خصوص از سوی دستگاه‌های مربوطه را‌ه‌های چون ایجاد بازار فروش، حرکت به سمت استانداردسازی صنایع دستی و ساماندهی اوضاع هنرمندان صنایع دستی بتوان گام مهمی در رفع مشکلات این قشر یعنی هنرمندانی که هر کدام به عنوان ذخیره‌ای بی نظیر برای کشور به حساب می‌آیند گامهای موثری را برداشت.

کد خبر 1265343

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha