دکتر حسن فتحی در مورد فلسفه اخلاق و نقش آن در زندگی روزمره به خبرنگار مهر گفت: آنقدر حضور اخلاق در زندگی بدیهی است که حتی همه کسانی که خواستهاند بنحوی در طول تاریخ فلسفه آنچه که مهم است کنار بگذارند، اخلاق را نتوانستند از فلسفه کنار بزنند.
استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز تصریح کرد: حتی آنجا که کسانی به تبعیت از کانت خواستند بحث مابعدالطبیعه، بحث از خدا و بحث از کلیت جهان را از فلسفه کنار بگذارند نتوانستند پرسشهای بنیادی مربوط به زندگی آنچه را که به اخلاق مربوط میشود را از فلسفه کنار بگذارند.
وی افزود: دو عامل عمده را اگر از زندگی جدا کنی، زندگی بشری بیمایه میشود، یکی عامل قدرت و قانون است و دیگری عامل وجدان و اخلاق است. ما کاربد نمیکنیم به دلیل اینکه یا از قانون میترسیم یا وجدانمان اجازه نمیدهد این وجدان، اخلاق میشود و آنقدر ضروری است که در تمام سطوح زندگی ما رسوخ کرده است.
فتحی در مورد رشد تفکر منسجم فلسفی نیز گفت: این رشد بستگی دارد به اینکه انسجام را چه معنا کنیم. در دیار ما دونگرش اخلاق نقلی و دینی و اخلاق عقلی و فلسفی از همان اوایل شکلگیری فرهنگ اسلامی حضورداشته است . بر این مجموعه باید اخلاق عرفانی یا عرفان عملی را هم اضافه کرد بعد به تدریج که در طول تاریخ فلسفه آمده تا برسیم به قرن ده هجری و حکمت متعالیه ، این سه سنت دینی محض و عقلی محض و عرفانی باهم آمیخته شدند و ما امروز شاهد ترکیبی از این سه هستیم.
نظر شما