به گزارش خبرنگار مهر، کتاب میراث معنوی توضیحی درباره تمام میراثهای معنوی جهان است که طی سالهای 2008 و 2009 در سازمان جهانی یونسکو به ثبت رسیده اند.
فهرستی از 186 اثر معنوی کشورهای مختلف در سازمان یونسکو وجود دارد که درباره هر یک از آنها در این کتاب توضیحاتی داده شده و به زبان پارسی ترجمه شده است.
این کتاب شامل دو بخش میراث معنوی جهان و ایران است که به همراه مقالاتی از پژوهشگرانی مانند محمد میرشکرایی و بهروز وجدانی درباره ردیف موسیقی ایرانی و مقالاتی درباره تعزیه، زورخانه و نمایشهای آیینی از آرش نورآقایی به چاپ می رسد.
در این کتاب تعریف میراث معنوی قابل ثبت در حافظه جهانی از نظر کارشناسان یونسکو نیز آمده است.
از دید کارشناسان یونسکو میراث معنوی ثبت شده در سطح جهانی باید دارای چند ویژگی باشد یکی از آنها ریشه دار، مستمر بودن و پیوند آن میراث با مردم جامعه است به این معنا که اگر مراسمی در دوره ای برگزار می شد اما اکنون منسوج شده است دیگر در فهرست میراث معنوی قرار نمی گیرد.
سازمان جهانی یونسکو میراث معنوی را به پنج دسته تقسیم کرده است. یکی از آنها میراث شفاهی مانند نقالی است. نوع دوم آن هنرهای اجرایی مانند رقص های آیینی، موسیقی، تئاتر و آداب و رسوم مانند نوروز یا مراسمهای مذهبی است. دانش و تجربیات مرتبط با طبیعت نوع دیگر میراث معنوی به شمار می آید.
به عنوان مثال در آفریقا از گونه های گیاهی برای درمان بیمار استفاده می کنند بنابراین دانش به کار رفته در این امر می تواند یک میراث معنوی باشد.
صنعت گری سنتی مانند فرش بافی و هنرهای دستی نیز می توانند دسته دیگری از میراث معنوی قابل ثبت باشند.
با این ویژگیها، بیشترین میراث معنوی ثبت شده در حافظه جهانی از آن کشور چین با 22 اثر ثبت شده است. ایران نیز از میان کشورهای پنج قاره جهان، تا به حال پنج میراث معنوی را به ثبت رسانده است. میراث معنوی نوروز و ردیف موسیقی ایرانی نیز دو میراث دیگری بودند که در سال 2009 در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده اند.
نظر شما