۱۹ اسفند ۱۳۸۹، ۱۰:۰۷

گزارش مهر از یاسوج/

بلوطهای دنا در انتظار تحقق مصوبات استانی

بلوطهای دنا در انتظار تحقق مصوبات استانی

یاسوج - خبرگزاری مهر: مشکلات اطفای آتش سوزیها در جنگلهای استان کهگیلویه و بویر احمد در جریان سفر سوم هیئت دولت مطرح و یک میلیارد تومان اعتبار برای اطفای حریق پیش بینی شد اما هنوز این مصوبه تحقق نیافته است.

به گزارش خبرنگار مهر در یاسوج، آتش سوزی به قصه پر غصه ای برای جنگلهای کهگیلویه وبویراحمد بدل شده که این تراژدی، هرساله جوانه های سبز بلوطهای هزار ساله دنا را جوان مرگ می کند.

شاید در سالی که مجمع عمومی سازمان ملل متحد آن را به عنوان سال بین المللی جنگلها نام نهاده امید بیشتری برای زنده ماندن جنگلهای زاگرس به خصوص جنگلهای حوزه دنا باشد و شاید گشایشی باشد برای تحقق تمام وعده هایی که برای حفاظت از این میراث هزار ساله داده شده است.

هشت درصد جنگلهای کشور در کهگیلویه و بویراحمد است

جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد هشت درصد سهم جنگلهای کشور و 20 درصد از جنگلهای حوزه زاگرس را به خود اختصاص می دهند بر این اساس سرانه جنگل در دنیا هشت دهم، در ایران دو دهم و در این استان 1.7دهم هکتار است که می توان گفت سرانه جنگل در کهگیلویه و بویراحمد 8.5 برابر کشور و 2.1برابر دنیا است.

به گفته کارشناسان، جذب 68 تن گرد وغبار و ذرات معلق در هوا توسط هر هکتار جنگل، تولید 60 درصد اکسیژن، جلوگیری از بیابانی شدن عرصه ها و بروز سیلاب، تولید آب و محافظت از خاک، جلوگیری از طغیان و گسترش آفات در مزارع و باغات و تعدیل آب و هوا از جمله نتایج زیست محیطی جنگل و مرتع است.

بنابراین وجود این جنگلها نه تنها باعث پاکیزگی هوای استان بلکه باعث ایجاد تنوع جانوری و گیاهی و همچنین وجود یک اکوسیستم طبیعی پایدار شده است.

همچنین این جنگلها با پوشش سبز و زیبای خود در کنار چشمه ساران و آبشارهای زیبا، هرساله مامن گردشگران داخلی و خارجی است که از داغ آفتاب تند تابستان به خنکای سایه بلوطهای هزار ساله بویراحمد پناه می آورند.

اما شعله های آتش چه می دانند که ارزش این سرمایه خدادادی چیست، گاهی می آیند و بلوطها را ایستاده می سوزانند و این تراژدی بی پایان جنگلهای کهگیلویه وبویراحمد است.

امسال 190 مورد آتش سوزی در جنگلهای استان به وقوع پیوست

به گفته مدیرکل منابع طبیعی استان امسال190 مورد آتش سوزی جنگل و مرتع در این استان به وقوع پیوست که در نتیجه آن 560 هکتار از جنگلها و مراتع طعمه حریق شدند.

کریم تباشیر افزود: در سال 87 نیز 130مورد آتش سوزی به وقوع پیوست که 700هکتار از جنگلها و مراتع را به کام خود کشاند.

وی بیان کرد: به دلیل اینکه این استان از میزان بارندگی خوبی برخوردار است هرساله شاهد پوشش مرتعی مناسبی در استان هستیم که این مسئله گاهی خطر آتش سوزی را بیشتر می کند.

تباشیر در خصوص عوامل این آتش سوزیها نیز بیان داشت: عوامل متعددی از جمله سهل انگاری شکارچیان، چوپانان و گردشگران و ... در آتش سوزیها دخیل هستند و همچنین برخی افراد سودجو نیز به قصد تصرف و تصاحب اراضی منابع طبیعی کنار اراضی خود، عمداً منابع طبیعی را آتش می زنند.

وی عنوان کرد: دستگاه قضایی با قاطعیت با این افراد برخورد می کند و هم اکنون چندین پرونده در این خصوص به مراجع قضایی ارسال شده است.

امکانات اطفای حریق در استان ناچیز است

اما بخش زیادی از آتش سوزیهای جنگل و مرتع در این استان در ارتفاعت به وقوع می پیونند که به دلیل صعب العبور بودن، بخش زیادی از جنگل و مرتع طعمه حریق می شود.

مدیر کل منابع طبیعی استان در این خصوص گفت: این استان کوهستانی است و 53 درصد مساحت آن را شیبهای بالای 27 درصد تشکیل می دهد و امکان تردد وسایل نقلیه سبک و سنگین در آنها وجود ندارد.

تباشیر افزود: براین اساس تاکنون در ارتفاعات، اطفای حریق به وسیله نیروهای انسانی انجام می گیرد.

عکس تزئینی است

وی تصریح کرد: یگان حفاظت منابع طبیعی این استان کمترین تجهیزات اطفای حریق ندارند و با شیوه سنتی به اطفای حریق می پردازند.

مصوباتی که محقق نشد

تباشر اظهار داشت: در جریان سفر سوم هیئت دولت به استان مشکلات اطفای آتش سوزیها در جنگل های این استان مطرح و اعتبار یک میلیارد تومان برای اطفای حریق در جنگل های استان پیش بینی شد اما هنوز این مصوبه تحقق نیافته است.

وی افزود: البته پیشنهاد ما این است که این اعتبار را به خرید بالگرد اختصاص دهند که در این صورت بخش زیادی از مشکلات ما حل می شود.

این مسئول بیان داشت: گرچه بالگرد نیز شیوه مدرنی نیست و تنها برای جابجایی نیروهای اطفای حریق به ارتفاعات است.

وی افزود: برای مثال برای رسیدن به ارتفاعات کوه "خامی" هشت ساعت باید پیاده روی کرد و تا زمانی که نیروهای ما به ارتفاعات برسند کار از کار گذشته است ضمن آنکه توانی هم دیگر ندارند.

تباشیر تصریح کرد: همچنین در سفر سوم دولت 400 میلیون تومان برای تجهیز یگان حفاظت منابع طبیعی استان اختصاص یافت که این نیز هنوز محقق نشده است.

اما این دو مصوبه تنها مصوبات سفر در خصوص حفاظت از جنگل نبود بلکه در جریان سفر دوم هیئت دولت به استان نیز مصوبه "اعطای مجوز برای ایجاد سازمان اطفای حریق جنگلها با انجام آموزش و تامین تجهیزات در استانهای دارای جنگل" به تصویب رسید اما این مصوبه نیز سرنوشتی چون دیگر مصوبات داشت.

مدیرکل منابع طبیعی استان با اظهار بی اطلاعی از این مصوبه گفت: در مصوبات قبلی سفر بحث پایگاه اطفای حریق مطرح شد که عملی نگردید.

تباشیر اظهار داشت: البته با نظر استاندار استان قرار است پایگاههای امداد و نجات حوادث غیر مترقبه در مناطق حساس ایجاد شود که این پایگاهها حوادث آتش سوزی جنگلها را نیز پوشش دهند که در حال حاضر مکانیابی این پایگاه ها در دست اقدام است.

پایگاه امداد و نجات هوایی در حوزه زاگرس ایجاد شود

وی بیان کرد: همچنین پیشنهاد دادیم پایگاه امداد و نجات هوایی در حوزه زاگرس به مرکزیت این استان ایجاد شود زیرا کهگیلویه و بویراحمد بیشترین جنگلهای حوزه زاگرس را دارد و از شش میلیون هکتار جنگل زاگرس، بیش از یک میلیون هکتار در این استان است.

به گفته کارشناسان، ارزش اقتصادی منابع طبیعی استان شامل جنگل و مرتع 362 میلیارد تومان در سال است اما آیا این سرمایه هنگفت پاس داشته می شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان متوسط سن جنگلهای استان را بیش از 500 سال عنوان کرد و گفت: یک گونه بلوط شاید میلیاردها تومان ارزش داشته باشد و هزینه های بسیار هنگفتی لازم است تا یک بلوط را به سن 700 سال رساند.

تباشیر افزود: بلوط جز آنکه با زادآوری احیا شود وگرنه درختکاری گونه بلوط شاید خیلی جواب ندهد.

وی بیان کرد: بر این اساس شرایط را برای زادآوری بلوط مهیا کرده ایم و در این راستا برخی مناطق را قرق کرده و از کوچ زودرس و دام مازاد جلوگیری کرده ایم.

تباشیر فرهنگسازی را یکی از مهمترین راههای حفاظت از منابع طبیعی عنوان کرد و گفت: مردم ما همیشه به طبیعت احترام می گذارند و درخت را مقدس می دانند و درخت در فرهنگ این مردم از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

حفاظت از جنگلها نیازمند گامهای اساسی مردم و مسئولین

جنگلها به عنوان منبع اصلی پاکیزگی و تعادل هوا، تامین غذا، دارو، آب آشامیدنی بهداشتی، تنوع زیستی و زیستگاه گونه های حیوانات و گیاهان باید حفظ و پاسداری شوند.

جنگلهای این استان سرمایه ای خدادادی و متعلق به همه نسلهاست بر این اساس بهترین عمل برای شکرانه این نعمت بیکران پروردگار، صیانت از آنهاست که به نظر می رسد مردم و مسئولان باید در این خصوص گامهایی اساسی بردارند.

طبیعت و منابع طبیعی متعلق به همه نسلها در گستره زمان است و همه انسانها درآن سهیم و شریک هستند و شرع مقدس و قانون، تخریب طبیعت را روا ندانسته و عامل آن رامحکوم و شایسته توبیخ می داند.

بر این اساس در این روزها که سرمای زمستان کم کم می رود و فردا با آغاز بهار درختان شکوفه می دهند، به فکر این بهار و تابستان باشیم تا بازهم امسال و در سال جنگلها، تن استوار بلوطی را سوخته و شکسته از آتش سهل انگاری ها و بی توجهی ها نبینیم.

کد خبر 1270944

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha