به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، در حالیکه پس از گذشت 30 سال از مشاهده آخرین یوز ایرانی و افزایش احتمال انقراض نسل یوزپلنگ ایرانی در دشت راور، سال گذشته اولین یوزپلنگهای زنده در این دشت مشاهده شدند، به نظر می رسد جمعیت شکننده این حیوان منحصر بفرد کویر بدلیل خشکسالی و کمبود شکار به شدت رو به کاهش است بگونه ای که این حیوانات برای تغذیه به ناچار به شترهایی که در دشت راور وجود دارند حمله می کنند.
طی روزهای گذشته حمله یوزپلنگها منجر به کشته شدن چهار شتر شده است و این درحالی است که پیش از این در پی بروز این واقعه دامداران محلی اقدام به تله گذاری و مسموم کردن این حیوانات در معرض انقراض گرفتند که در نتیجه دو قلاده یوز کشته شدند.
حمله مجدد این حیوانات به شترهای دشت راور این احتمال را افزایش داده است که بار دیگران افراد محلی دست به تله گذاری در زیستگاه یوزها بزنند که این مسئله جان 10 قلاده باقیمانده یوزپلنگ در این منطقه را به شدت تهدید می کند.
از سوی دیگر بدلیل قرار گرفتن جاده ترانزیتی کرمان - راور - مشهد در زیستگاه این حیوانات چندین قلاده پوز پلنگ نیز به دلیل برخورد با خودروهای عبوری طی سالهای اخیر تلف شده اند با این وجود همچنان طرحهای محیط زیست برای حمایت از این حیوان به موجب کمبود بودجه با کندی پیش می رود.
دامداران شترها را بیمه کنند
سرپرست محیط زیست راور در گفتگو با مهر با تاکید حمله یوزپلنگها به شترهای دامداران محلی گفت: طی دو سال گذشته بیش از 60 شتر در این شهرستان مورد حمله یوزپلنگها قرار گرفته اند به همین دلیل از دامداران می خواهیم دامهای خود را بیمه کنند.
مسعود سعید افزود: دشت راور یکی از زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی است که طبق بررسی های انجام شده بدلیل شکار بی رویه در سالهای گذشته و به خطر افتادن امنیت محیط زیست این جانور یوزپلنگ آسیایی در معرض انقراض قرار گرفته است.
حیات یوزپلنگ به شدت تهدید می شود
وی گفت: در صورت اختصاص نیافتن بودجه لازم برای حفاظت از محیط زندگی یوزآسیایی این حیوان در سالهای آینده منقرض خواهد شد.
این مسئول با اشاره به لزوم توجه بیشتر مسئولان گفت: زیستگاه این حیوان در بیابان های شهرستان راور و برخی از نقاط استان یزد است و در سالهای اخیر نیز تعداد انگشت شماری از پلنگ آسیایی در این مناطق دیده شده است و به شدت در معرض خطر انقراض قرار گرفته است و باید برای حفظ نسل این حیوان مسئولان تدابیر ویژه ای را به خصوص در زمینه حفاظت از محیط زندگی این گونه در نظر بگیرند.
جاده کرمان - راور جان یوزپلنگها را به خطر انداخته است
این مسئول افزود: متاسفانه جاده کرمان - راور درست در زیستگاه این حیوان قرار گرفته است.
وی گفت: مشخص نیست چه تعداد یوز در این زیستگاه وجود دارد و به نظر می رسد برای حفظ حیات این حیوان باید با سرشماری تعداد و محل دقیق زندگی این حیوان در خصوص انجام اقداماتی حمایتی تصمیمات جدی گرفته شود.
شکار در زیستگاه یوزپلنگها کاهش یافته است
مدیرکل محیط زیست استان کرمان نیز در گفتگو با مهر اظهار داشت: آمار دقیقی از تعداد یوزپلنگ آسیایی در کرمان وجود ندارد اما این حیوان در محیط زیست راور و بیدوئیه بردسیر دیده شده است.
عباسعلی دامنگیر خاطرنشان کرد: خشکسالی سالهای اخیر تاثیر مستقیمی بر جمعیت حیوانات مختلف وحشی گذاشته است و با وجود اجرای طرحهای مختلف توسط محیط زیست متاسفانه نمی توان خساراتی را که خشکسالی زده است به طور کامل جبران کرد.
دامنگیر افزود: اثر خشکسالی به حدی بوده که طی سال گذشته بر تعداد شکار شکارچیان نیز تاثیر گذاشته است.
وی یکی از خطرات تهدید کننده حیوانات را به خصوص حیوانات در معرض انقراض را نا امن کردن محیط زندگی حیوانات وحشی دانست که توسط شکارچیان غیرمجاز و ساخت عوارض مصنوعی در محل زندگی آنان انجام می شود.
مدیرکل محیط زیست استان کرمان افزود: در راستای حفظ گونه یوز پلنگ آسیایی و جلوگیری از انقراض این حیوان طرح شناسایی زیستگاه حیوان در دستور کار قرار گرفته است و در این منطقه پاسگاههای محیط بانی احداث شده است.
یوزپلنگها هر روز به عرصه زندگی انسانها نزدیک تر می شوند
با ابن وجود بدلیل کاهش شکار در زیستگاه یوزپلنگها به ناچار اقدام به شکار دامها و حیوانات اهلی می کنند و هر روز به عرصه زندگی انسانها نزدیک تر می شوند نمونه اتفاق هفته جاری و حمله یوزها به شترهای دشت راور دو سال پیش هم روی داد که پس از آن لاشه دو یوز که به دلیل مسمومیت کشته شده بودند در منطقه پیدا شد که همچنان بر سر اینکه این حیوانات توسط معدنچیان و یا دامدارن کشته شده اند بحث وجود دارد.
لاشه دو یوزپلنگ دوسال قبل در نزدیکی یکی از جاده های منطقه و در حالی که کنار هم قرار داشتند توسط محیط بانان کشف شد و بررسی ها نشان داد که این حیوانات به دلیل مسمومیت با یک نوع سم کشته شدند.
پرونده قضایی یوزپلنگها بدون نتیجه بسته شد
بعد از شکایت اداره حفاظت محیط زیست و به دستور دادستان راور پرونده در دست بررسی قرار گرفت اما سرانجام بدون کسب نتیجه در دستگاه قضایی بسته شد.
برخی منابع محلی از مداخله برخی معدن کاران در کشتار این دو یوزپلنگ خبر دادند اما شواهد مستندی هرگز از این موضوع بدست نیامد.
کشتار این دو یوزپلنگ در کرمان در حالی اتفاق افتاد که بارها به دلیل برخورد خودروهای عبوری با این حیوانات طی روزهای اخیر شاهد تلف شدن آنها بودیم.
راور کرمان که تا آن زمان تصور می شد دیگر زیستگاه یوزپلنگ ها نیست با این رخداد به جمع زیستگاههای یوز کشور پیوست و تلاش برای اعلام این منطقه به عنوان منطقه حفاظت با وسعتی بیش از یک میلیون هکتار آغاز شد اما هنوز اداره صنایع و معادن استان موافقت خود را با این قضیه اعلام نکرده و تنها سازمان حفاظت محیط زیست کرمان است که سرسختانه به دنبال ثبت این منطقه در شمار مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست است.
20 میلیون تومان برای هر قلاده
پاییز سال گذشته محیط بانان این منطقه موفق به مشاهده دو یوزپلنگ زنده در منطقه شدند که این رخداد بعد از 30 سال بی سابقه بود.
یوزپلنگ ایرانی یکی از گونه های در خطر انقراض ایران و جهان است که توسط برنامه عمران ملل متحد و سازمان حفاظت محیط زیست تحت حمایت قرار دارد و جریمه کشتار هر قلاده از آن طبق قانون، 20 میلیون تومان تعیین شده است.
تندیس یوزپلنگها در ورودی شهر راور
یکی از اقدامات محیط زیست و مسئولان راور برای فرهنگ سازی حفظ بقاء این حیوان در راور اجرای کارگاههای آموزشی برای افراد محلی و همچنین نصب تندیس این حیوانات در ورودی شهر راور بوده است.
به این ترتیب پس از کشته شدن چندین قلاده یوز پلنگ در راور مجسمه سنگی این حیوانات در راور نصب شد تا اهمیت حفاظت از این گونه منحصر بفرد برای مردم محلی گوشزد شود.
500 هزار دلار برای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی اختصاص یافت
مدیر پروژه حفاظت از یوز پلنگ آسیایی از اختصاص 500 هزار دلار برای حفاظت از این گونه جانوری در معرض انقراض توسط "UNDP" خبر داد.
علیرضا جورابچیان به خبرنگار مهر در کرمان گفت: این گونه جانوری در معرض خطر انقراض قرار گرفته است و در همین راستا سازمانهای بین المللی همچون سازمانهای داخل کشور در خصوص حفظ نسل این حیوان حساسیت دارند.
وی گفت: در همین راستا "UNDP"برای حفاظت از این گونه به خصوص در زمینه کارهای فرهنگی 500 هزار دلار اعتبار اختصاص داده است.
جورابچیان عنوان کرد: چون پروژه حفاظت از یوزپلنگ یک پروژه بین المللی است هم از اعتبارات ملی و هم ارزی برخوردار است.
مدیر پروژه حفاظت از یوز پلنگ آسیایی گفت: اعتبارات ملی این پروژه از طریق دفتر گارد سازمان محیط زیست اختصاص می یابد که صرف تجهیز مناطق و پاسگاه سازی و رفع نیاز امکاناتی می شود.
جورابچیان گفت: امکانات بین المللی نیز در زمینه مطالعاتی، تحقیق، آموزش و فرهنگ سازی و به خصوص چگونگی بکارگیری جوامع محلی برای حفظ این گونه منحصر بفرد صرف می شود.
وی ابراز امیدواری کرد که با فعالیتهای زیادی که استانها در زیستگاههای این حیوان انجام داده اند این مبلغ طی چند ماه آینده افزایش یابد.
با وجود تمام این مباحث همچنان طرح حفاظت پوزپلنگهای آسیایی با کمبود شدید بودجه مواجه است و حیات این حیوانات به دلیل خشکسالی های پیاپی و عوامل مختلف انسانی به شدت تهدید می شوند.
........................................
گزارش: سحر محمد تقی زاده
نظر شما