به گزارش خبرنگار تلويزيوني " مهر"، هر چند كامپيوتر پديده اي است كه پس از روزنامه، راديو، تلويزيون و ساير رسانه هاي گسترده جهاني به وجود آمده است، اما پيدايش آن تحولات بسيارعظيم و گسترده اي در زمينه ارتباطات و فن آوري پيشرفته جهاني به وجود آورد. چنان كه در كوتاه مدت كامپيوترازوسيله اي براي ضبط و نگهداري مطالب و تايپ متن، تبديل به وسيله اي كارآمد شد كه توانايي هاي زيادي درجهت پردازش اطلاعات داشت و درعرصه رسانه تبديل به يك ابزار مهم شد.
در اين ميان ايجاد شبكه جهاني اينترنت شرايطي را به وجود آورد كه كامپيوتر بتواند جايگاه ويژه اي در تمامي معادلات اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و سياسي پيدا كند. گسترش روز افزون امكانات كامپيوتري در كنار استفاده بسيار گسترده از اينترنت در كوتاه مدت اين وسيله ارتباطي را تبديل به يك نياز عمومي كرده است. ايجاد كنندگان سايت هاي مختلف اينترنتي پس از آنكه اقدام به ايجاد روزنامه اينترنتي، راديوي اينترنتي و حتي پخش فيلم هاي سينمايي از طريق اين رسانه نوظهور كردند، به تازگي مساله تلويزيون اينترنتي را در كانون توجه و مطالعات و برنامه ريزيهاي خود قرار داده اند. البته همواره اين دو رسانه (تلويزيون واينترنت) تلاش كرده اند تا به طريقي به يكديگر نزديك شوند.
البته اينترنت با همه گستردگي كه به دست آورده هنوز نتوانسته است جايگاه رسانه هاي پيش از خود را به دست بياورد. بر اساس گزارشي كه به تازگي آسوشيتد پرس منتشر كرده است، حتي 45 درصد از افرادي كه مشترك دايمي اينترنت هستند، حتي اخبار ورزشي مورد علاقه خود را از رسانه هايي مانند راديو ، روزنامه و تلويزيون به دست مي آورند. بر اساس اين گزارش فقط 27 درصد علاقمندان جدي به اينترنت نيازهاي خود براي اطلاع از اخبار يا تهيه بليت كنسرت رفع مي كنند و به طور كلي 76 درصد كاربران اينترنت ، براي دريافت اين خدمات به طور اتفاقي مراجعه مي كنند.
اينترنت با اينكه به طور مرتب در جريان زندگي و فعاليت هاي روزمره ساكنان مختلف كره زمين قرار گرفته، اما هنوز مانند تلويزيون به عنوان يكي از اعضاي خانواده و همراه هميشگي در نيامده است. به همين خاطر دست اندركاران و مديران ارشد اداره اينترنت در تلاش هستند تا جايگاه اين شبكه گسترده جهاني را با آوردن تلويزيون در اينترنت گسترش دهند. استفاده از آخرين فن آوري هاي عرصه دستگاه هاي تلويزيوني و برقراري پيوند ميان مونيتور و تلويزيون گام ديگري در اين راه به شمار مي رود.
به تازگي شركت فيليپس هلند اقدام به طراحي يك صفحه نمايشي 58 سانتي متري كرده است كه به صورت آيينه عمل مي كند و مي توان آن را با استفاده از يك مونيتور بزرگ به كامپيوتر شخصي وصل كرد. اين صفحه قرار است در آينده به شكلي ضد آب طراحي شود كه در حمام هم مورد استفاده قرار بگيرد.
همچنين يك شركت تحقيقاتي در نظر دارد مانيتورهاي صفحه تخت خود را به نوعي صفحه مسطح مسلط كند تا بر اساس آن بتواند مانيتورهاي ديجيتالي به بازار ارايه كند. اين صفحات الكترونيكي قابليت نصب و استفاده بر روي تلويزيون را هم دارند. به اين ترتيب مونيتورهايي به بازار خواهند آمد كه قابليت تبديل به تلويزيون را هم دارند.
اين فعاليت ها گامي است كه از اين طريق صاحبان اينترنت با رشد فن آوري كامپيوتري به سمت فراگيرتر شدن اين مقوله گام بردارند و از تلويزيون به عنوان يك رسانه مهم و جهاني استفاده كنند. البته در اين راه مديران تلويزيوني جهان علاقه چنداني به قرار گرفتن در اينترنت از خود نشان نمي دهند. آنها به اعتلاي رسانه خود بيش از هر چيز ديگر فكر مي كنند و حاضر به واگذاري بخشي كوچكي از اعتبار خود به اينترنت نيستند. هر چند كه خود استفاده هاي بسياري از آن مي كنند.
البته فعاليت شركت هاي بزرگ اينترنتي براي اينكه بتوانند تلويزيون را به خود جلب كنند، قابل توجه و چشمگير است. بر همين اساس شركت مايكروسافت با شركت بل كانادا به توافق رسيده است تا تصاوير تلويزيوني را روي خطوط تلفن ارسال كنند و اين طرح به طور آزمايشي در شهر تورنتو كانادا به اجرا در آمده است. با اين فن آوري ساكنان شهرها مي توانند با استفاده از خط تلفن خود و وصل كردن آن به كامپيوتر به تماشاي تلويزيون بنشينند. اين تلويزيون به كاربر اختيار مي دهد تا فيلم يا برنامه تلويزيوني مورد نظر خود را در هنگام تماشا به عقب يا جلو ببرد و يا درخواست تماشاي بخش خاصي از يك برنامه را بكند.
اين فن آوري نخستين اقدام گسترده و جدي در ايجاد تلويزيون اينترنتي است و با آنكه زمان زيادي از ايجاد اين سيستم نمي گذرد، طرفداران بسياري را به خود جلب كرده است. در اين بين آنچه از اهميت برخوردار است اينكه در صورت حضور و تداوم فعاليت تلويزيون اينترنتي تا چه اندازه بر ميزان فراگيري اين مقوله افزوده مي شود.
اگر اين نوع تلويزيون ها آن قدر در ميان مخاطبان جا باز نمايد كه استفاده كنندگان از اينترنت به آن تمايل زيادي پيدا كنند، تا چه اندازه از اهميت ساير فعاليت هاي اينترنت كاسته مي شود؟
نظر شما