۱۰ فروردین ۱۳۹۰، ۱۲:۳۱

پرونده نوروزی دانش/

دستاوردهای فضایی کشور در سال 89/ "ظفر" و "نوید" نماد توانمندی فضایی

دستاوردهای فضایی کشور در سال 89/ "ظفر" و "نوید" نماد توانمندی فضایی

محققان کشورمان در سال 89 موفقیت های بسیاری در حوزه هوا و فضا و از جمله پرتاب ماهواره ها و قرار دادن آنها در مدار کسب کردند و انواع ماهواره های تحقیقاتی از جمله "ظفر" و "نوید" نماد توانمندی فضایی کشور به شمار می روند.

قرار گرفتن ماهواره مصباح تا سال 1392 در مدار 600 کیلومتری

به گزارش خبرنگار مهر، در سال 89 خبر در مدار قرار گرفتن ماهواره مصباح که توسط محققان کشورمان و با همکاری یک کشور خارجی طراحی و ساخته شده است تا سال 1392اعلام شد. کار طراحی و ساخت این ماهواره پایان یافته و در حال حاضر آماده پرتاب است.

ماهواره مصباح دارای 60 کیلوگرم وزن است و بر خلاف ماهواره "امید" که در مدار 200 کیلومتری قرار گرفت در مدار 600 کیلومتری قرار می گیرد.

ماهواره تحقیقاتی "آت ست" حاصل تلاش محققان دانشگاه امیرکبیر

مدل مهندسی ماهواره تحقیقاتی "آت ست" که طی قراردادی با سازمان فضایی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر طراحی و در سال گذشته رونمایی شد، در سال 91 به فضا پرتاب می شود. ماهواره "آت ست" (AUTSAT) یک پایلوت تحقیقاتی برای پروژه های بزرگتر است که اجرای آن طی قراردادی در خرداد ماه سال 86 با سازمان فضایی ایران، به دانشگاه صنعتی امیرکبیر واگذار شد. مدل مهندسی آت ست پس از انجام تستهای متعدد مورد تائید نهایی سازمان فضایی قرار گرفت.

این ماهواره در ارتفاع 661 کیلومتری از سطح زمین قرار می گیرد و وزن آن 80 کیلوگرم است و برای استفاده جهت سنجش از راه دور مانند عکس برداری از زمین، پیش بینی رشد محصولات کشاورزی و ارتباط داده (ذخیزه و ارسال اطلاعات) کاربرد دارد.

تاسیس آزمایشگاه تحقیقاتی فضایی برای تهیه زیرساختهای سامانه های فضایی

یکی از موفقیت های حوزه هوا و فضا در سال 89، تاسیس آزمایشگاه تحقیقاتی فضایی در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی است. این آزمایشگاه در طراحی و ساخت سامانه کنترل وضعیت ماهواره و سنسورهای سامانه های فضایی کاربرد دارد و به زودی افتتاح می شود.

ساخت آزمایشگاه شبیه ساز 3 درجه آزادی دینامیک، کنترل وضعیت سامانه های فضایی، ساخت تونل باد، طراحی و ساخت نمونه های صنعتی و آزمایشگاهی عملگرهای سیستم های کنترل وضعیت سامانه های فضایی، ساخت آزمایشگاهی سنسورهای سامانه های فضایی نیز بخشی از دستاوردهای دانشگاه خواجه نصیر در حوزه هوا و فضا است.

ارسال فضانورد ایرانی به فضا تا سال 1404

بر اساس سند چشم انداز، جمهوری اسلامی ایران تا سال 1404 انسان به فضا می فرستد که در همین زمینه در سال گذشته در فاز موجودات زنده غیر انسانی مطالعاتی بر روی میمون انجام گرفت.

در دنیا کشورهای محدودی هستند که وارد این عرصه شده اند و ایران یکی از کشورهایی است که در این زمینه اقدام به سرمایه گذاری کرده است. این توجه ویژه به دلیل سیاستگداریهای راهبردی کشور و تاکیدات سند چشم انداز بوده است از این رو کشور در مسیر کشورهای صاحب تکنولوژی هوافضا در حرکت است.
 
"یا مهدی" اولین پیام ماهواره نوید از فضا

ساخت نمونه مهندسی دو ماهواره ملی و بومی "نوید" و "ظفر" در سال 89 از دیگر موفقیت های این حوزه بود. نمونه فضایی ماهواره نوید با 50 کیلوگرم وزن ساخته شده که طبق برنامه‌ریزی‌ها در 6 ماه اول سال 90 و ماهواره ظفر در سال 91 پرتاب می‌شود.

طراحی و ساخت ماهواره نوید و ظفر به دانشگاه علم و صنعت واگذار شد و در این راستا اقدام به طراحی جزئیات ماهواره و نمونه‌های اولیه شد که با توجه به تجربیاتی که در این راستا به دست آمد نمونه مهندسی این دو ماهواره ساخته شد.

ماهواره نوید دارای دوربین تصویربرداری است که پس از قرار گرفتن در مدار 250 تا 357 کیلومتری زمین اولین پیام خود را با عنوان "یا مهدی (عج)" به ایستگاه‌های زمینی ارسال خواهد کرد. دقت این دوربین 400 متر است و طول عمر تجهیزاتی ماهواره ملی نوید 5/1 سال است.

انرژی مورد نیاز این ماهواره از سلول‌های خورشیدی است اما زمانی که ماهواره در سایه قرار می‌گیرد از انرژی باتری‌ها استفاده خواهد شد. این ماهواره در 6 ماهه اول سال 91 به فضا پرتاب می‌شود.

4 دوربین رنگی برای ماهواره ظفر

ماهواره ظفر با پرتابگر ایرانی و بومی به فضا پرتاب خواهد شد و قرار است در مدار دایره‌ای حرکت کند. وزن این ماهواره 90 کیلوگرم است و دارای طول عمر تجهیزاتی 5/1 سال است. 4 دوربین رنگی در این ماهواره نصب شده است و این دوربین‌ها با وضوح 80 متری اقدام به تصویربرداری از سطح زمین می‌ کنند که دقت سیستم کنترل تعیین وضعیت ماهواره ظفر نسبت به نوید 300 درصد پیشرفت داشته است.

ماهواره ظفر در سال 91 پرتاب می شود. ابعاد این ماهواره 63 سانتیمتر در 63 سانتیمتر در 80 سانتیمتر است و طیف نوری آن رنگی است.

فناوریهای بومی شده از طریق دو ماهواره نوید و ظفر

محققان ایرانی با اجرای دو پروژه ماهواره نوید و ظفر به کلیه فناوری‌های زیرسیستم این دو ماهواره شامل زیرسیستم سازه، حرارت، انرژی، تصویربرداری، زیرسیستم محموله ذخیره و ارسال، الکترونیک روی بورد دست پیدا کرده اند. در بخش‌های مهمی چون شبیه ساز خورشید برای کالیبره کردن، نمونه پروازی حسگر خورشیدی و مغناطیسی، شبیه ساز در حلقه برای سیستم کنترل در وضعیت و تصویربرداری و همچنین سیستم انرژی و ذخیره آن به خودکفایی رسیده و آماده ارائه خدمات به سایر بخش‌ها هستند.

کاربردهای دیتای دو ماهواره نوید و ظفر

تصاویر ارائه شده از طریق دو ماهواره ظفر و نوید می تواند در پایش ذخایر نفت، معادن، بررسی جنگل‌ها، زمین‌های شور و قلیایی، بررسی امراض و آفات و استفاده از تصاویر در جهت بررسی بحران‌های طبیعی به کار برده می‌شود.

جزئیات 10 ماهواره و چهار ماهواره‌بر ایرانی

کشورمان که با پرتاب ماهواره امید جان تازه ای در تحقیقات فضایی احساس کرده است شاهد رونمایی چهار ماهواره "رصد"، "ظفر"، "فجر" و "امیرکبیر" با ماموریتهای مطالعه در مورد حوادث طبیعی، سنجش از راه دور و تصویر برداری بود.

ایران که تاکنون موفق به ساخت ماهواره های مصباح، زهره، سینا، امید و طلوع و ماهواره برهای سیمرغ، سفیر، سفیر امید، کاوشگر 1 و  2 شده است، گامهای دیگری را در حوزه ساخت ماهواره ها با کاربردهای متفاوت برداشته است. رونمایی از چهار ماهواره جدید "رصد"، "ظفر"، "فجر" و "امیرکبیر" حاکی از گامهای موفقیت آمیز محققان کشور است.

ماهواره فجر به همت وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اجرایی شد. این ماهواره، انرژی مورد نیاز خود را از سلولهای خورشیدی تامین می کند و از نوع ماهواره های شناسایی است که ماندگاری و پایداری خوبی دارد و می‌تواند مدت طولانی تری در فضا بماند.

ماهواره رصد نیز از دیگر پروژه های حوزه هوا و فضا است که ماموریت اصلی این ماهواره برای تصویربرداری و سنجش از دور است. تصاویر این ماهواره دارای کاربردهای هواشناسی، تشخیص مرزهای دریایی و ترسیم مسیر حرکت رودخانه ها است که از این تصاویر در طرح های ملی استفاده خواهد شد.

کد خبر 1277270

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha