به گزارش خبرنگار مهر، اکنون که به دوران کودکی همنسلانمان نگاه و برنامههای تلویزیون آن زمان را با برنامههایی که امروز برای بچهها پخش میشود، مقایسه میکنیم به این نتیجه میرسیم که شاید از لحاظ فرم در این برنامهها تفاوت و گاهی پیشرفت حاصل شده باشد، ولی عشق و علاقهای که در آن دوران در برنامه سازان دیده می شد، اکنون آشکارا کمتر شده و در تولید برنامه های کودکان به رج زدن تعدادی موضوع از پیش تعیین شده اکتفا میشود. در حالی که کار هنری خصوصاً برای کودکان بیش از هر چیز کار دل است.
آثار شاخصی چون "محله بهداشت"، "محله برو و بیا"، "مدرسه موش ها"، "کرم شبتاب" و .. اکنون به گفتگوی دو یا چند نفره مجری و عروسک ها بدل شدهاند و از ابتدا تا انتها مشغول نصیحت کردن کودکان و دادن پیام های بهداشتی، اجتماعی و فرهنگی به آنها هستند.
برخی برنامههای کودک تلویزیون مدتهاست به لحاظ فرم گرفتار دور باطل شدهاند. ترکیب عروسک با کسی که او را خاله صدا میزند، ترکیبی قدیمی و کسالت بار است که در جدیدترین شکلش جای خاله با عمو، دایی و پدربزرگ عوض میشود و در حقیقت تغییر خارق العادهای اتفاق نیفتاده است.
اما در میان برنامههای کسالت بار گاهی هم برنامههای خوبی همچون "بچههای دیروز" در تلویزیون دیده میشود. برنامهای که پخش آن سال 89 در شبکه تهران شروع شد و در ایام نوروز هم هر روز از این شبکه روی آنتن میرود. این برنامه به دلیل بیدار کردن حس نوستالژیک بزرگسالان و یادآوری رویاهای فراموش شده دوران کودکی آنها از جذابیت خاصی برای این قشر برخوردار است. بزرگسالان با تماشای این برنامه احساس میکنند که جامعه هنوز برای آنها و دوران کودکیشان احترام قائل هستند.
یکی از آیتمهای جذاب برنامه "بچههای دیروز" پخش نقاشیها و عکسهای کودکی مخاطبان است که تاثیر مثبتی در القاء این حس به آنها دارد. از سوی دیگر این برنامه ضمن ارتباط با کودک درون بزرگسالان، نوعی خوراک روحی به آنها میرساند تا ارتباط با دنیای کودکی را در آنها زنده نگه دارد. این رابطه میتواند از بار فشارهای روانی روزمره کم کرده و فرد را بیشتر با خود آشنا کند، به همین دلیل برنامه "بچههای دیروز" به لحاظ روانشناختی توانسته است ارتباط مثبت و سازندهای با مخاطبان برقرار کند.
یکی دیگر از امتیازات برنامه این است که در تعامل والدین با کودکان نقش موثری دارد و موجب نزدیکی و همدلی آنها میشود. بزرگسالان با تماشای برنامههای کودک قدیمی حس کودکیشان زنده میشود و بهتر میتوانند با فرزندان خود ارتباط برقرار کنند. علاوه بر آن "بچههای دیروز" زمینه نمایش مقطعی از تاریخ گذشته و فضای فرهنگی و اجتماعی آن زمان را فراهم آورده است.
این برنامه توانسته بستر مشارکت فعال بینندگان را از طریق پخش پیوسته پیامکهای مخاطبان، تماس تلفنی، گزارشهای مردمی، نقاشیها و عکسهای کودکی مخاطبان فراهم آورد که بازخورد مثبتی را به دنبال داشته است. از دیگر نکات مثبت برنامه استفاده از مجریان قدیمی برنام کودک سیما الهه رضایی و گیتی خامنه است که با مخاطبان دیروز خود به صحبت دوباره مینشینند.
انتخاب هوشمندانه برنامهها و کارتونها از آرشیو سازمان صدا و سیما و نیز تدارک میان برنامهها از دیگر امتیازات این برنامه است که این امر مانع از پخش ساده، پیوسته و کم اثر برنامههای آرشیوی شده است.
---------------
فاطمه عودباشی
نظر شما