به گزارش خبرنگار مهر، با آغاز شمارش معکوس برای نشستن ایران بر بام صنعت پتروشیمی منطقه خاورمیانه، رقابت با عربستان سعودی و قطر به عنوان رقبای سنتی در تولید و صادرات محصولات شیمیایی و فرآورده های پلیمری شدت گرفته است به طوری که هر یک از این اعضای این تروئیکای پتروشیمیایی جهان سعی در ربودن گوی سبقت از دیگر رقبای خود دارند.
در شرایط فعلی ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران به بیش از 50 میلیون تن در سال افزایش یافته است که پیش بینی می شود با ساخت و توسعه بیش از 60 طرح جدید این ظرفیت تا پایان برنامه پنجم توسعه از مرز 100 میلیون تن عبور کند.
در کنار برنامه ریزی برای توسعه صنایع پتروشیمی متنوع سازی بازارهای هدف صادرات محصولات پتروشیمی هم به یکی از سیاستهای اولویت دار این روزهای مدیران وزارت نفت تبدیل شده است و بر این اساس بازاریابی برای دسترسی به بازارهای جدید و تصاحب سهم سایر رقبا در بازارهای بزرگ مصرف با مشارکت بخش خصوصی در دستور کار قرار گرفته است.
در حال حاضر محصولات پتروشیمی ایران به بیش از 60 کشور جهان صادر می شود که کشورهای خاور دور و چین 37 درصد، همسایگان منطقه خاورمیانه 25 درصد، کشورهای اروپایی 11 درصد، هند 18 درصد، کشورهای جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه هفت درصد و کشورهای شمال قاره سیاه (آفریقا) حدود یک درصد از محصولات پتروشیمی کشور را خریداری می کنند.
این در حالی است که بزرگترین دارنده ذخایر هیدروکربوری جهان با تولید محصولات پتروشیمی با بالاترین استاندارد بین المللی، تحویل به موقع محموله های صادراتی، عرضه فرآوردهای پتروشیمیایی با قیمت مناسب و رعایت تمامی قواعد بازارهای هدف علاوه بر متنوع سازی بازارهای صادراتی، سهم برخی از رقبا را در بازارهای مختلف تصاحب کرده است.
در شرایط فعلی ایران به دومین صادرکننده پلی اتیلن به کشورهای اروپای غربی و چین و بزرگترین صادرکننده متانول به ترکیه و چین تبدیل شده و این در حالی است که در سالهای اخیر با افزایش صادرات این محصولات پتروشیمی، سهم عربستان و ترنیداد و توباگو به عنوان بزرگترین رقبای کشور در این بازارها به ترتیب 20 درصد و هشت درصد کاهش یافته است.
رونمایی از هاب جدید پتروشیمی در اتحادیه اروپا
در حال حاضر محصولات پتروشیمی ایران به 17 کشور اروپایی صادر می شود که به منظور محکم شدن جای پای محصولات پتروشیمی کشورمان در قاره سبز برنامه ریزی برای ایجاد یک هاب جدید ذخیره سازی و توزیع محصولات پتروشیمیایی در مرکز اتحادیه اروپا آغاز شده است.
هم اکنون انبارهای مکانیزه ای برای محصولات پلیمری در آنتورپ بلژیک و مخازن ذخیره سازی محصولات شیمیایی در روتردام هلند در مدار بهره برداری قرار دارد و پیش بینی می شود به زودی یکی از کشورهای غرب اروپا به عنوان هاب جدید برای ذخیره سازی محصولات پتروشیمی ایران انتخاب شود.
مسئولان وزارت نفت پیش بینی می کنند با ایجاد این مرکز جدید ذخیره سازی محصولات پتروشیمی ایران امکان تامین نیازهای کشورهای اروپایی در سطح منطقه تامین شود.
یوسف مسافر مدیر برنامه ریزی شرکت بازرگانی پتروشیمی با بیان اینکه ایجاد یک هاب جدید پتروشیمی در اروپا یکی از راهبردهای جدید ایران خواهد بود، تبیین کرد: هدف از ایجاد این هاب محصولات پتروشیمی بهره گیری از مزیت های حضور مستقیم در بازارهای هدف محصولات پتروشیمیایی است.
وی از مطالعه بر روی چند کشور اروپای شرقی برای ایجاد یک هاب ذخیره سازی محصولات پتروشیمی خبر داد و یادآور شد: با توجه به فاصله جغرافیایی ایران با برخی از کشورهای اروپایی ایجاد این هاب منطقه ای محصولات پتروشیمی ایران ضروری به نظر می رسد.
از سوی دیگر با ثبت نام 26 محصول پتروشیمی و پلیمری در لیست اتحادیه اروپا و دریافت نظام نامه زیست محیطی "ریچ" دربهای این بازار بزرگ پتروشیمی جهان حداقل تا دو سال آینده پیش روی ایران گشوده باقی خواهد ماند.
راه اندازی مراکز فروش پتروشیمی در چین
به گزارش مهر، در حال حاضر چین با واردات سالانه 2.5 میلیارد دلار انواع محصولات پتروشیمیایی بزرگترین بازار هدف برای ایران به شمار می رود و پیش بینی می شود با افزایش تقاضا در یکی از بزرگترین قطب های اقتصادی جهان، میزان صادرات محصولات پتروشیمی به این کشور آسیایی در سالهای آینده افزایش قابل توجه ای یابد.
بر این اساس پس از راه اندازی انبارهای مکانیزه فرآورده های پلیمری و دفاتر فروش محصولات پتروشیمی در شانگهای و تیانجین چین، افتتاح یک دفتر جدید در گوانجوی این کشور آسیایی در صدر سیاستهای وزارت نفت قرار گرفته است.
هند هم برای رقابت با اقتصاد در حال توسعه چین در یک دهه گذشته به یکی از بزرگترین خریداران محصولات پتروشیمی ایران تبدیل شده است حتی "مهارجه" برای عقب نماندن از ساکنان سرزمین اژدهای زرد در یک طرح ابتکارانه اقدام به پیش خرید برخی از محصولات استراتژیک پتروشیمیایی ایران همچون گریدهای پی.وی.سی کرده اند و حتی اولین محموله سود کاستیک مجتمع جدید ساخت اروند به این کشور صادر شده است.
ویتنام، کره جنوبی و مالزی از دیگر طرفداران محصولات پتروشیمی در شرق آسیا هستند و در حالی سهم محصولات صادراتی پتروشیمیایی کشورمان در این کشورها رو به گسترش است که برخی از رقبای منطقه ای همچون عربستان سعودی با ارزان فروشی محصولات شیمیایی خود نه تنها نتوانسته اند بازارهای هدف ایران را تصاحب کنند که با دریافت تعرفه ها و جرایمی در قالب عوارض گمرکی از سوی کشورهای مقصد به نوعی نقره داغ شده اند.
آمریکای جنوبی ویترین جدید پتروشیمی ایران
در کنار حفظ بازارهای سنتی، توسعه سبد و بازار محصولات صادراتی پتروشیمی ایران یک برنامه میان مدت استراتژیک برای ادامه بقا در بازار جهانی به شمار می رود و از این رو برنامه ریزی و بازاریابی های گسترده ای برای افزایش صادرات محصولات به کشورهای شمال قاره آفریقا و کشورهای منطقه آمریکای جنوبی (آلبا) آغاز شده است.
هم اکنون برخی از فرآورده های پلیمری ایران به تونس، مصر، مراکش و آفریقای جنوبی صادر می شود که پیش بینی می شود با بهره برداری از بزرگترین مجتمع تولیدکننده پی.وی.سی جهان در بندر ماهشهر (پتروشیمی اروند) صادرات فرآورده های این واحد به مصر و سایر کشورهای این منطقه افزایش یابد.
از سوی دیگر بازاریابی های گسترده ای برای صادرات چند محصول استراتژیک و پر طرفدار پتروشیمیایی به اروگوئه، برزیل، بولیوی و آرژانتین آغاز شده است و مسئولان از سال 2012 میلادی به عنوان زمان آغاز صادرات مستقیم محصولات پتروشیمی به کشورهای منطقه آلبا (منطقه آمریکای جنوبی) یاد می کنند.
نظر شما