۱۶ فروردین ۱۳۹۰، ۱۶:۵۰

همزمان با فصل بهار/

"کنگر" بر سر سفره های مردم ایلام آمد

"کنگر"  بر سر سفره های مردم ایلام آمد

ایلام - خبرگزاری مهر: کارشناس داروهای گیاهی ایلام گفت: گیاه خوراکی کنگر به وفور در ایلام یافت می شود و همزمان با فصل بهار مورد توجه مردم این استان قرار می گیرد.

احمد صالحی در گفتگو با خبرنگار مهر در ایلام اظهار داشت: نام علمی کنگر "CYNARA SCOLYMUS" است.

وی ادامه داد: این گیاه اولین بار در اتیوپی کشت شد و بعد در نقاط مختلف دنیا گسترش پیدا کرده است و محل اصلی رویش این سبزی مدیترانه، جزایر قناری و آمریکای جنوبی است.

این کارشناس با اشاره به اینکه زمان به گل نشستن این گیاه از بهار تا نیمه تابستان است که به عواملی چون شرایط اقلیمی و گرمای هوا وابسته است، خاطرنشان کرد: دم برگ داخلی سفید رنگ، راس ساقه و هاگدان قسمت های خوراکی این گیاه را تشکیل می دهد که در سوپ، خورش و سالاد مورد استفاده قرار می گیرد.

وی افزود: در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه قرار گرفت و در قرن 16 میلادی در اروپا یکی از سبزیجات معروفی بود که توسط اشراف مصرف می شد.

صالحی عنوان کرد: در طب سنتی اروپا، برگهای کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار (دیورتیک) و محرک کلیه ها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار می گرفت و این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است.

صالحی به میزان مواد مغذی اصلی موجود در 100 گرم کنگر خام اشاره کرد و گفت: میزان انرژی در این گیاه 18 کیلو کالری، پتاسیم 360 میلی گرم،  آهن یک میلی گرم، فولات 21 میکروگرم، کلسیم 41 میلی گرم، پتنوتنیک اسید 3.0 میلی گرم، سدیم 27 میلی گرم، بتاکاروتن 39 میکروگرم و فیبر چهار گرم  است.

این مسئول با بیان اینکه سرگلهای این گیاه به عنوان سبزی مصرف می شود که برای دستگاه گوارش مقوی بوده و به هضم مواد غذایی کمک می کند، افزود: عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان یرقان، سوء هاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بی اشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کم خونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند.

 صالحی با اشاره به اینکه با توجه شرایط اقلیمی استان ایلام این گیاه به فور در استان ایلام یافت می شود، خاطرنشان کرد: به راحتی می توان با راه اندازی مراکز علمی برای توسعه استان ایلام استفاده کرد.

وی اظهار داشت: مردم استان ایلام نیز از این گیاه در قدیم و در حال از آن به عنوان خوراکی استفاده کرده اند و در بین مردم این دیار از استقبال خوبی برخوردار است.

رویش گیاهان و سبزه های بهاری در دامنه کوه های ایلام همزمان با نخستین روزهای سال نو چنان مناطق کوهستانی ایلام را رنگین و پر جاذبه کرده که روزانه هزاران مشتاق روانه این مناطق می شوند.

استان ایلام به سبب قرار گرفتن در دامنه رشته کوه های زاگرس و شرایط آب و هوایی مناسب، از عرصه های مرتعی و پوشش گیاهی قابل توجهی برخوردار بوده که همواره مورد توجه مردمان این دیار بوده است.

رویش انواع گیاهان خوراکی نظیر کنگر، تولیه، پاغازه، شنگ، ونگی، پی شوک، کله شنگ، تره، پیچک و قارچ باعث شده که برخی افراد با رفتن به دامن طبیعت و آوردن این گیاهان خوراکی اقدام به فروش این گیاهان در بازارهای شهری می کنند و زن هنرمند ایلامی نیز با درست کردن غذاهای محلی سفره خانواده را رنگین می کند.

تاکنون بیش از هزار گونه گیاه در استان شناسایی شده که که بیش از 300 گونه آنها گیاهان خوراکی، دارویی و صنعتی هستند.

استان ایلام با گستره 20هزار کیلومتر مربع مساحت دارای یک میلیون و 700 هزار هکتار جنگل و مرتع است.


کد خبر 1282135

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha