۲۰ فروردین ۱۳۹۰، ۱۲:۰۳

مهر گزارش می دهد/

پیشتازی عطاری‌ها بر داروخانه‌ها/ نظارت بر عطاری‌ها کافی نیست

پیشتازی عطاری‌ها بر داروخانه‌ها/ نظارت بر عطاری‌ها کافی نیست

همدان - خبرگزاری مهر: این روزها در تمام خیابان های شهر همدان رد پایی از مرکز عرضه مجاز یا غیرمجاز گیاهان دارویی وجود دارد و این روند در سال های اخیر رو به افزایش بوده است به نحوی که هم اکنون تعداد عطاریها در استان از تعداد داروخانه ها پیشی گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر در همدان، به گفته معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان، تعداد داروخانه های دولتی در این شهر، فقط 13 واحد است و بدین ترتیب، تعداد عطاری های مجاز این شهر، حتی از تعداد داروخانه های همدان هم بیشتر است!

فروشگاه های همدان ویترین داروهای چاقی و لاغری

اما نکته مهم این است که امروز به هر جای همدان که سر می زنی، در هر خیابان حداقل به دو یا سه عطاری و محل فروش و عرضه داروهای گیاهی برخورد می کنی، فروشگاه هایی که بر روی در و دیوار آن، بریده های مقوایی و تبلیغات جالب توجه به چشم می خورد و تبلیغاتی همچون داروهای چاقی و لاغری، داروی رفع چروک، عصاره جوانی و... نظر هر شهروندی را به سوی خود جلب می کند.

در شرایطی که عرضه گیاهان دارویی می تواند حرفه ای مناسب تلقی شود و به فرهنگسازی برای مصرف گیاهان دارویی منجر شود اما به دلیل سود فراوان عرضه گیاهان دارویی در سال های اخیر، پای برخی شیادان نیز به این عرصه باز شده است و این افراد با سوءاستفاده از استقبال مردم از مصرف این نوع داروها که نسبت به داروهای شیمیایی از عوارض کمتری برخوردار است، به سودهای کلانی دست پیدا می کنند.

برخی داروهای گیاهی غیرمجاز می تواند مرگ آور باشد

در این خصوص یکی از کارشناسان فعال در داروخانه های استان همدان گفت: داروهایی که عمدتا توسط افراد و غیرمتخصص عرضه می شود کارآیی ندارد و حتی در برخی موارد نیز خطرناک است.

نسرین نوری با بیان اینکه چند سالی است که افرادی به این عرصه به دلیل سودی که عاید عرضه کنندگان می کند رو آورده اند، افزود: تا زمانی که دولت این حرفه را ساماندهی نکند باید انتظار این گونه رفتارها را داشت.

نوری ادامه داد: داروهایی که تحت عناوین چاقی، لاغری، جوانی و ترک اعتیاد در مراکز غیرمجاز و ناشناخته به مردم عرضه می شود بسیار خطرناک و گاه مرگ آور است و در پاره ای از مراکز افراد سودجو از گیاهان، ترکیباتی می سازند که حتی خود از خواص، مضرات و عوارض آن آگاهی ندارند.

در این خصوص رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نظارت بر عطاری های فعال در استان همدان از طریق حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی انجام می شود.

پراکندگی عطاری ها در همدان نظارت را مشکل کرده است

رضا صفی آریان با بیان اینکه به خاطر پراکندگی گسترده مراکز عطاری در استان همدان نظارت کامل بر این مراکز انجام نمی شود، گفت: باید با ایجاد کارخانه های داروسازی استاندارد از فعالیت مراکز غیرمجاز فروش داروهای گیاهی جلوگیری کرد.

صفی آریان با تاکید بر تهیه و ساخت گیاهان دارویی استاندارد، گفت: در ساخت داروهای گیاهی باید از آلوده نبودن دارو به قارچهای میکروبی و سایر آلودگیها مطمئن بود.

وی با اشاره به اینکه این برنامه در اولویت های وزارت بهداشت و درمان است، گفت: با راه اندازی طب سنتی در برخی دانشگاه های کشور زمینه برای تحقق این امر مهیا شده است.

مرکز تحقیقاتی طب سنتی در همدان راه اندازی می شود

وی به راه اندازی مرکز تحقیقاتی طب سنتی در آینده ای نزدیک در همدان اشاره کرد و افزود: همدان به دلیل وجود بوعلی سینا در این شهر، برای این امر انتخاب شده است.

صفی آریان ادامه داد: همدان باید قطب طب سنتی کشور شود و در این راستا هیئت اولیه تشکیل شده و در حال مکاتبه در این خصوص هستیم.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: با اختصاص بودجه مورد نیاز استارت این کار زده می شود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان نیز گفت: ارائه داروهای غیرمجاز در عطاری های استان همدان پیگیرد قضایی می شود.

عطاری ها نباید در امر پزشکی دخالت کنند

علی اصغر وحیدی نیا اظهار داشت: عطاری ها نباید در امر پزشکی دخالت کنند و نباید فرآورده های غیرمجاز گیاهی را در اختیار مردم قرار دهند.

وحیدی نیا افزود: عطاری ها فقط می توانند فرآورده های فله ای را در اختیار متقاضیان قرار دهند.

وی با بیان اینکه محل عرضه دارو تنها داروخانه است، اظهار داشت: در صورت مشاهده تخلف از سوی عطاری های فعال در استان همدان، متخلفان به مراجع قضایی معرفی می شوند.

وحیدی نیا درخصوص چگونگی نظارت و بازرسی از عطاری ها اظهار داشت: بازرسان بر مبنای شکایت مردمی به محل مورد نظر مراجعه می کنند و فرآورده های غیرمجازی که عطاری ها به متقاضیان ارائه می دهند، ضبط می کنند.

وی با توصیه به خانواده ها مبنی بر خودداری از مصرف داروهای بسته بندی شده عطاری ها که به شکل غیربهداشتی و بدون مجوز عرضه می شود، افزود: مبارزه با تخلفات صنف عطاری به همکاری بیشتر اتحادیه امور صنفی، نیروی انتظامی و دستگاه قضایی نیاز دارد و تنها بخشی از این پروسه در اختیار دانشگاه علوم پزشکی است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: در حال حاضر 152 داروخانه در استان همدان فعال است که از این تعداد 13 داروخانه دولتی است.

عطاران زیرمجموعه اتحادیه خواربارفروشان هستند

رئیس مجمع امورصنفی همدان در رابطه با صدور جواز برای صاحبان این مشاغل گفت: هر واحدی که کاری انجام می دهد، صنف شناخته شده است و مجمع به آن ها جواز می دهد و عطاران هم زیرمجموعه خواربارفروشان هستند.

رئیس اتحادیه صنف خواربارفروشان همدان نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در زمان های گذشته اتحادیه خواربارفروشی تنها مختص یک صنف بود اما به مرور زمان و با افزایش مشاغل زیرمجموعه هایی برای این اتحادیه در نظر گرفته شد.

رضا به زارع با اشاره به اینکه پیش از این عطاری ها و مراکز عرضه گیاهان دارویی و عرقیات گیاهی زیر مجموعه اتحادیه خواربارفروشان بود، گفت: در حال حاضر 17 رسته شغلی برای این اتحادیه تعریف شده و صنفی تحت عنوان عطاری ها در این 17 رسته وجود ندارد.

کشمکش بین دو اتحادیه بر سر عطاری های همدان

وی با بیان اینکه صنف خرده فروشی داروهای گیاهی جهت مصرف انسان، جایگزین صنف عطاری ها شده است، گفت: در حال حاضر اتحادیه خواربارفروشان و اتحادیه صنف لوازم بهداشتی و آرایشی همدان بر سر این مسئله که عطاری ها زیر نظر کدامیک از این دو هستند مناقشه دارند و به تفاهم نرسیده اند.

به زارع با اشاره به اینکه فعالیت این مراکز به طورمستقیم با سلامت جامعه ارتباط دارد، گفت: در حال حاضر حدود 11 عطاری در همدان دارای مجوز هستند.

وی با اشاره به اینکه نظارت بر مراکز دارای مجوز توسط اتحادیه، بازرسان مجمع امور صنفی، واحد بازرسی سازمان بازرگانی و اداره بهداشت انجام می شود، افزود: بازرسان ما نظارت ظاهری از نظر دارابودن جواز، پرداخت مالیات و این گونه مسائل را برعهده دارند و نظارت های تخصصی برعهده اداره بهداشت است.

با این اوصاف با وضعیت فعلی نظارت بر عطاری ها، روزانه ده ها نوع داروی گیاهی دست ساز که بعضا در شرایط کاملا غیربهداشتی تهیه و عرضه می شود به دست مصرف کنندگان ساده لوحی می رسد که می خواهند یک شبه خوش هیکل، جوان، چاق یا لاغر شوند و از درد بیماری یا اعتیاد خلاصی یابند. حال در این میان چند نفر مسموم می شوند یا جان خود را از دست می دهند خدا می داند. البته آمارها همچون عوامل نظارتی گم و ناپیداست!

کد خبر 1284323

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha