۲۱ فروردین ۱۳۹۰، ۱۲:۳۴

در گفتگو با مهر مطرح شد:

دو اشکال اساسی پول ملی/ اسکناسها به سکه تبدیل شوند

دو اشکال اساسی پول ملی/ اسکناسها به سکه تبدیل شوند

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی 2 اشکال اساسی برای واحد پول ملی فعلی در کشور برشمرد و پیشنهاد کرد که اسکناسهای فعلی کشور به سکه تبدیل شود.

مهدی تقوی استاد اقتصاد کلان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با مهر در مورد حذف 4 صفر از پول ملی کشور گفت: زمانیکه نرخ تورم در کشور به هر دلیل بالا است، پول ملی دچار افت ارزش می شود، پول وسیله ای برای مبادله و واسطی بین مبادله تهاتری دو کالا است.

وی با بیان اینکه با افزایش قیمت کالاها باید پول بیشتری نیز پرداخت شود، دو اشکال اساسی و عمده برای وضعیت پول ملی کشور در زمان حاضر برشمرد و افزود: حجم عظیمی از پول برای خرید کالایی که قبلا با حجم کمتری خریداری می شد، باید پرداخت که همین امر باعث فرسوده شدن اسکناسها می شود، بانک مرکزی هم مجبور به از بین بردن اسکناسهای فرسوده و در نتیجه چاپ مجدد اسکناس می شود که همین امر هزینه های زیادی را در بر دارد.

تقوی ادامه داد: همچنین اشکالاتی در دفاتر حسابداری کشور با روند فعلی پول ملی وجود دارد، به طوریکه سه ستون برای ارقام در نظر گرفته شده که این ستون ها پاسخگو نیست و بنابراین اشکالاتی را ایجاد می کند، اگر صفرها از واحد پولی کشور حذف شود، محاسبه آنها هم راحت تر است.

کارشناس مسائل بانکی و پولی کشور حذف صفرها را منجر به کاهش هزینه های چاپ اسکناس، صرفه جویی در زمان برای شمارش اسکناسها و کاهش حجم پولی که حمل می شود، برشمرد و افزود: حجم بسیاری از اسکناسهایی که هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرد و حتی از دستگاههای خودپرداز دریافت می شود، فرسوده است.

پیشنهاد تبدیل اسکناس به سکه

وی پیشنهاد کرد که اسکناسهای فعلی کشور به سکه تبدیل شود زیرا علاوه بر اینکه دیرتر فرسوده می شوند، هزینه ضرب کمتری نسبت به چاپ اسکناس دارند و تمام این موارد صرفه جویی محسوب می شود. 

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی حذف صفرها را باعث تسهیل مبادلات دانست و عنوان کرد: ایران اولین کشوری نیست که برنامه حذف صفرها از پول ملی را اجرا می کند، بلکه برخی از کشورها پس از جنگ جهانی دوم همچون آلمان اقدام به حذف صفرها از پول ملی کردند، پس از آن هم فرانسه و کشورهای آمریکای لاتین بودند، آخرین کشوری که اقدام به حذف صفرها کرد ترکیه بود که 6 صفر از پول ملی خود را حذف کرد.

وی با تاکید بر اینکه حذف صفرها همزمان با اجرای هدفمندی یارانه ها، ارتباطی با یکدیگر ندارند، تصریح کرد: دولت می تواند هم اکنون برنامه حذف صفرها را اجرا کند یا اینکه یک سال دیگر و یا اینکه می توانست مثلا 4 سال پیش انجام دهد.

تقوی این گفته برخی از کارشناسان که حذف صفرها با وجود پول الکترونیکی ضرورتی ندارد را غیر منطقی دانست و تصریح کرد: هم اکنون بسیاری از مغازه ها، تاکسی ها، روستاها و حتی شهرستانها چندان از پول الکترونیکی استفاده نمی کنند، حتی در بسیاری از موارد با قطعی برق در بانکها، سیستمهای الکترونیکی آنها قطع می شود و مشکلاتی را برای مردم ایجاد می کند.

نرخ تورم با واقعیت منطبق نیست

وی در پاسخ به این سئوال که آیا حذف صفرها از پول ملی در زمانی که نرخ تورم تک رقمی نیست و در حال کاهش است، منطقی است یا خیر؟ عنوان کرد: نرخهای تورمی که از سوی بانک مرکزی اعلام می شود، با واقعیت منطبق نیست. اعلام نرخ تورم نقطه به نقطه اصلا اصولی نیست، این نرخها، نرخ تورم را پائین تر از واقعیت نشان می دهد.

استاد اقتصاد کلان اضافه کرد: اگر بخواهیم منتظر کاهش نرخ تورم برای حذف صفرها باشیم باید سالها انتظار بکشیم، زیرا اگر کاهش نرخ تورم به تک رقمی ممکن بود تاکنون انجام شده بود، بنابراین می توان در حال حاضر صفرها را از واحد پولی کشور حذف کرد و 20 سال دیگر هم چند صفر دیگر را برداشت.

وی افزود: در خرید کالاها، پرداخت کرایه تاکسی ها، پرداخت قبوض و غیره افزایش نرخ تورم و قیمتها کاملا محسوس است، نرخ تورم بر اساس فرمول خاصی محاسبه می شود که می توان هر نرخی را از آن برداشت کرد.

کد خبر 1285373

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha