ارسلان هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر در تبریز اظهار داشت: با بهره برداری از این پروژه ها 30 میلیون متر مکعب به حجم ذخایر آبی آذربایجان شرقی افزوده می شود.
وی با تاکید بر اینکه به دلیل قرار گرفتن این استان در منطقه نیمه خشک، مهار آبهای سطحی و ذخیره آن حیاتی است افزود: همچنین در سال جاری پروژه سدهای خداآفرین، ونیار و شهریار به اتمام می رسد.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی با بیان اینکه هم اکنون 54 درصد آبهای سطحی آذربایجان شرقی مهار شده است افزود: با بهره بردرای از پروژه های در حال اجرا میزان مهار آبهای سطحجی در استان به 78 درصد خواهد رسید.
به گفته هاشمی آذربایجان شرقی هم اکنون با 152 باب تاسیسات آبی و سد بزرگ و کوچک، پس از خوزستان در مقام دوم کشور قرار دارد.
اصلاح الگوی مصرب آب؛ نیاز حیاتی جامعه
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی در ادامه سخنان خود تاکید کرد: باید با توجه به فرهنگ ایرانی و اسلامی برای تغییر فرهنگ مصرف آب اقدام کنیم چرا که آب پیشنیاز توسعه در تمام بخشها بوده و نیاز حیاتی جامعه به شمار می رود.
وی تاکید کرد: با توجه به هدر روی آب در بخشهای مختلف خانگی، کشاورزی و صنعتی، ارتقای راندمان مصرف نیاز و اولویت اساسی این بخش در کشور به شمار می آید.
هاشمی با بیان اینکه آب عنصری برگشت ناپذیراست یادآور شد: اگر 10 درصد در مصرف آب استان صرفه جویی کنیم به مانند این است که یک سد 500 میلیون متر مکعبی احداث کرده باشیم.
اجرای 70 هزار هکتار اراضی پایاب سدها در آذربایجان شرقی
یکی از مهمترین انتقادات وارد شده به بخش آب در آذربایجان شرقی ساخت سد بدون اجرای شبکه های پایاب است که عملا این پروژه ها را بلااستفاده کرده و تنها به مخازن تجمیع آب بدل شده اند.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی در این خصوص گفت: از سال جاری با تصویب شورای عالی آب اجرای پایاب سدها در اولویت پروژه های آبی قرار گرفته است.
هاشمی تصریح کرد: بر اساس سهمیه مشخص شده 70 هزار هکتار برای اجرای شبکه های پایاب سدها در استان هدفگذاری شده است.
90 ؛ سال آب شهری
هاشمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سال 90 به عنوان آب شهری نامگذاری شده و امروزه آب شرب شهری به عنوان یک نیاز مهم در جامعه تلقی میشود.
وی با اشاره به وضعیت توزیع آب شرب بهداشتی در آذربایجان شرقی افزود: 99 درصد جمعیت شهری و 95 درصد روستاییان استان از نعمت آب سالم برخوردارند.
هاشمی خاطرنشان کرد: در حالی که میزان سرانه آب در دسترس جهان هفت هزار و 500 مترمکعب است این میزان در کشور هزار و 950 ارزیابی شده اما در آذربایجان شرقی این رقم هزار و 250 مترمکعب است.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی در ادامه از برنامه ریزی برای احداث خطوط لوله جدید برای 58 شهر به صورت کوتاه مدت خبر داد و افزود: در عین حال، پروژه های آبرسانی به شهرهای میانه، مرند، جلفا و هادی شهر سال 90 به اتمام خواهد رسید.
وی همچنین طرح مطالعاتی تامین آب شمال شرق تبریز از سد کلگان و نیز تامین آب شهر قره آغاج از سد سهند را از دیگر طرحهای این شرکت در سال جاری خواند.
آبهای سطحی؛ تامین کننده 63 درصد نیازهای آذربایجان شرقی
هاشمی در خصوص وضعیت منابع آبی استان نیز گفت: کل ظرفیت آب قابل تجدیدپذیر استان 4.6 میلیارد مترمکعب بوده که 2.9 میلیارد مترمکعب سطحی (63 درصد) و 1.7 میلیارد مترمکعب زیرزمینی (37 درصد) است.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی اضافه کرد: از مجموع 1.7 میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی تقریبا کل آن مورد استفاده قرار میگیرد و از مجموع 2.9 میلیارد مترمکعب آب سطحی تاکنون هزار و 570 میلیون مترمکعب آن مهار شده است.
بخش کشاورزی؛ هدر دهنده منابع آبی
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی با بیان اینکه بیش از 75 درصد منابع آبی بخش کشاورزی به دلیل استفاده از روشهای سنتی و قدیمی به هدر می رود افزود: مسئولان و کشاورزان باید برای این بخش چاره ای اساسی اندیشه کنند.
وی یادآور شد: برای بهره برداری موثر و پایدار و نیز ارتقای بهره وری مصرف آب کشاورزی بدون شک مشارکت مصرف کنندگان انکارناپذیر است.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی اظهار داشت: باید کشاورزان به این باور برسند که درآمد و ارزش افزوده ناشی از اصلاح الگوری مصرف اب به خودشان بازخواهد گشت.
هاشمی راه اندازی تعاونیهای آب بران را یکی از راهکارهای مشارکت کشاورزان در ارتقای بهره وری منابع آبی دانست و تصریح کرد: این استان از نظر جلب مشارکت کشاورزان و راه اندازی تعاونیهای آب بران در کشور پیشتاز است.
وی خاطرنشان کرد: تعاونیهای آب بران وظیفه نگهداری، توزیع و بهره برداری از تاسیسات آب کشاورزی را بر عهده دارند.
وضعیت خط دوم آبرسانی به تبریز
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به آخرین وضعیت خط دوم انتقال آب زرینه رود به تبریز گفت: تا کنون 17 کیلومتر از این خط لوله 180 کیلومتری اجرا شده است.
وی تصریح کرد: اولویت اجرای این مقدار از خط دوم با منطقه ای است که خط لوله اول به دلیل بالا بودن میزان خوردگی با آسیبهای جدی مواجه شده و طی سالیان اخیر بارها منجر به قطعی آب تبریز شده است.
هاشمی با بیان اینکه لوله های این خط نیز در همان کارخانه احداث شده برای خط اول در شهرستان آذرشهر ساخته می شود افزود: البته فناوری و جنس لوله ها به روز شده و تا کنون نیز 35 کیلومتر از لوله های نسل جدید در این کارخانه ساخته شده است.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجانشرقی با یبان اینکه قرارگاه خاتم الانبیاء مجری خط لوله مذکور است افزود: این مجموعه تا کنون 70 میلیارد تومان برای اجرای پروژه هزینه کرده است.
نظر شما