یوسف افراش سرپرست دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مهمترین برنامههای این دفتر در زمینه صادرات و واردات به خبرنگار مهر گفت: همه ساله یکی از برنامههایی که در نمایشگاه چاپ و بستهبندی اجرا میشود مسابقه آثار چاپی است که برای این داوری نمونههای آثار چاپی را گردآوری میکنیم . در بررسی و تحلیل این آثار به این نتیجه رسیدهایم که آثار ایرانی قابلیت رقابت با نمونههای خارجی را دارند.
محصولاتمان را خوب معرفی نکردهایم
وی ادامه داد: حال با وجود تواناییهایی که ما در این عرصه داریم ولی در حوزه صادرات و معرفی آثارمان در عرصههای جهانی خوب کار نشده و بسیاری از متقاضیان کارهای چاپی از تواناییهای ما اطلاع ندارند. به همین دلیل آثارشان را به خارج از کشور سفارش میدهند.
این مدیر و فعال امور چاپ با اشاره به اینکه در این زمینه کارهای آماری نیز انجام شده بیان کرد: در دفتر امور چاپ کاری آماری درباره مجموعه کارهای چاپی که از خارج به داخل سفارش داده میشود و سفارشهای که از داخل به خارج میرود، انجام دادیم که آنچه از اعداد و ارقام برآمد این بود که سفارشهایی که به خارج میرود نسبت به آنچه از خارج به داخل میآید خیلی بیشتر است.
آمارها چه میگویند؟
افراش افزود: پس از استخراج آمارها کاری پژوهشی روی دلایل این اتفاق انجام دادیم که نشان داد یکی از دلایل این است که ما به اندازه کشورهای پیشرفته صنعت چاپ از فناوریهای روز برخوردار نیستیم و انحصار برخی تکنولوژیها در اختیار کشورهای خاصی است.
وی دستیابی به این فناوری را در برنامههای بلندمدت دفتر امور چاپ دانست و تشریح کرد: در حال حاضر از وارد کردن برخی از این فناوریها ناگزیر هستیم و به همین دلیل میزان واردات عرصه چاپ ما نسبت به صادرات رقم پایینتری به خود اختصاص داده است البته 40 تا 50 درصد از رقم واردات ما به دلیل مسائل تکنولوژیک نیست و با برنامهریزی میتوان از آن پیشگیری کرد.
سرپرست دفتر امور چاپ وزارت ارشاد اضافه کرد: تا 50 درصد وارادات ما مربوط به بخشی است که توانایی آن را در داخل داریم حال از این میزان بخشی هست که قیمت تمام شده گرانتری از نمونه خارجی دارد به همین دلیل مصرفکننده ترجیح میدهد از نمونه خارجی استفاده کند ولی بخش دیگر به محصولات و خدماتی برمی گردد که هم کیفیت بالا دارند و هم قیمت تمام شده پایینتر و یا مساوی نمونه خارجی دارند ولی به این دلیل که مصرفکننده شناختی از این تولیدات و شرکتهای ایرانی ندارد از آنها استفاده نمیکند.
افراش با تاکید بر اینکه در حال حاضر چاپخانههای ایران تواناییهای خوبی دارند تاکید کرد: یکی از سیاستهای دفتر امور چاپ این است که فرصت معرفی تواناییهای ایران در عرصه چاپ را به داخل و خارج فراهم کند تا مشتریان برای استفاده از محصولات و خدمات ایرانی ترغیب شوند. برای مشتریای که میخواهد محصولش را در ایران عرضه کند ترجیح این است که در داخل ایران هم امور چاپ و بسته بندیش را انجام دهد چراکه هزینههای کمتری را متحمل خواهد شد . در ضمن برای او امکان نظرات بر روند اجرای کار را هم دارد.
وی افزود: در آن بخش از خدمات و محصولات که کیفیت تولید داخل بالاست ولی قیمت تمام شده آن از نمونه خارجی بیشتر است و به همین دلیل مشتری ترجیح می دهد با شرکتهای خارجی معامله کند، سیاست دفتر امور چاپ این است که از اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ بخواهد که عوامل بالاتر بودن قیمت را ارزیابی و گزارش کند.
این مقام مسئول برخی دلایل بالا بودن قیمت محصولات چاپ در ایران و ارزانتر بودن نمونه های وارداتی را اینگونه تشریح کرد: تعرفه بالا برای واردات مواد اولیه یکی از دلایلی است که باعث میشود محصولات داخلی گران باشند و در سوی دیگر مواد چاپ شده خارجی با تعرفههای پایین و یا صفر وارد میشوند که طبیعی است مصرفکننده راغب است که از آنها استفاده کند.
افراش تاکید کرد: در این حوزه لازم است اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ کار کارشناسی انجام دهد تا با بررسی قوانین و مقررات ، پیشنهادهایش را برای بهتر شدن شرایط صادرات و استفاده از محصولات داخلی مطرح کند و ما در برخی از حوزههای میتوانیم با نگاه حاکمیتی ورود کرده و صنعت چاپ را یاری رسانیم.
وی با اشاره به اینکه هدف کم کردن درآمد دولت نیست عنوان کرد: شاید در برخی حوزهها تعرفهها را کم کنیم ولی در برخی دیگر حوزهها که بیشتر به واردات محصولات چاپی خارجی مربوط است، تعرفهها بالاتر میرود. ما لازم است از تولیدات داخلی در مقابل واردات محصولات و خدمات مشابه حمایت کنیم که این اتفاق در صنعت خودروسازی تجربه شده است.
برنامه ریزی برای دستیابی به فناوریهای روز جهان برنامه بلندمدت ماست
سرپرست دفتر امور چاپ وزارت ارشاد اضافه کرد: و اما برنامههای درازمدت ما در زمینه واردات ما از ابزار و محصولاتی است که مبتنی بر فناوریهایی است که ما در ایران توانایی آن را نداریم. در این زمینه برنامه های بلندمدت داریم که با آموزش بتوانیم این فناوریها را کسب کرده و به خودکفایی برسیم تا وقتی بحثهایی چون تحریم مطرح میشود آسیب کمتری ببینیم.
به گفته وی در این زمینه اقداماتی توسط بخش خصوصی انجام شده که پس از محقق شدن درباره آنها اطلاعرسانی خواهد شد.
افراش در پایان خبر داد: هر مجموعه، تشکل و اتحادیهای در صنعت چاپ که تلاشی در راستای تقویت و معرفی توانایی چاپ کشور داشته باشد و بخواهد فعالیتهای بین المللی همچون حضور اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ در نمایشگاه دوبی داشته باشد، از آنجا که این فعالیتها در راستای اهداف دولت است مورد حمایت مالی و معنوی دفتر امور چاپ قرار میگیرد.
نظر شما