۲۴ فروردین ۱۳۹۰، ۱۲:۱۱

گزارش مهر/

عمل به تفاهم نامه؛ پایانی بر مناقشه بهزیستی و آموزش و پرورش

عمل به تفاهم نامه؛ پایانی بر مناقشه بهزیستی و آموزش و پرورش

کاهش سن کودکان در پیش دبستانیها و واگذاری مهدها به آموزش و پرورش به چالشی جدی میان آموزش و پرورش و بهزیستی تبدیل و سبب افزایش نگرانی والدین و مدیران این مراکز شده است حال آنکه اجرای تفاهم نامه منعقد شده میان این دو نهاد بهترین راه حل برای پایان این مناقشه است.

به گزارش خبرنگار مهر، در مردادماه سال 87 کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس لایحه اصلاح قانون تاسیس مدارس غیر انتفاعی را تصویب و با اجرای آزمایشی آن به مدت پنج سال موافقت کرد. یکی از مواردی که در این اصلاحیه مد نظر قرار گرفت این بود که از این پس مجوز فعالیت مرکز آموزش پیش دبستانی برای کودکان 4 و 5 سال فقط باید توسط وزارت آموزش و پرورش صادر شود اما مسئولیت مهدهای کودک برای کودکان کمتر از 4 سال همچنان برعهده بهزیستی بماند. این درحالی است که تا کنون مجوز فعالیت مهدهای کودک برای کودکان زیر 5 سال توسط سازمان بهزیستی صادر می شد و آموزش این کودکان نیز برعهده این سازمان بود. 

طی این مدت سازمان بهزیستی تعاملات و بعضا مجادلاتی با وزارت آموزش و پرورش داشت که به گفته مسئولان سازمان مهمترین دغدغه آنان اختلاف بر سر سن پیش دبستانی و صدور مجوز برای مهدکودکهای فعلی بود. همچنین مسئولان بهزیستی عنوان می کردند که تفکیک سنی مهدهای کودک و پیش‌دبستانی‌ها موجب کاهش چشمگیر جامعه هدف مهدهای کودک خواهد شد و ممکن است منجر به ورشکستگی آنها شود. در نهایت این بحثها منجر به امضای تفاهم نامه ای میان این دو نهاد در بهمن ماه سال گذشته شد بطوریکه به موجب آن گروه سنی پنج و شش سال نیازمند اخذ مجوز پیش‌دبستانی شناخته شدند و آموزش و پرورش مکلف شد برای تمامی مهدهای کودک زیرمجموعه بهزیستی مجوز فعالیت پیش‌دبستانی صادر کند. 

در گذشته سن پیش دبستانی 6 سال بود و قبل از آن کودکان در مهدهای کودک بهزیستی بودند اما در مصوبه جدید کودکان 5 سال نیز باید به مراکز پیش دبستانی بروند به همین دلیل یکی از مهمترین مواردی که باعث ایجاد چالش جدی و بحثهای فراوان در این زمینه شده کاهش سن ورود کودکان به دبستان برای فراگیری آموزشهای پیش دبستانی بود.

درهمین رابطه زنگانه معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی درباره حضور کودکان در مدارس به جای مهدهای کودک می گوید: کودکان 5 و 6 ساله همچنان در مهدهای کودک و در همان فضا باقی خواهند ماند و فقط از برنامه‌های آموزشی وزارت آموزش و پرورش در حوزه پیش‌دبستانی استفاده می‌کنند.

این امر می تواند تاحدودی باعث کاهش نگرانی والدین شود اما بازهم آنها نسبت به آموزشهایی که قرار است به فرزندانشان داده شود بی اطلاع و نگرانند. البته براساس این تفاهم نامه در کمیته تولید محتوا علاوه بر برنامه های آموزشی وزارت آموزش و پرورش از نظر کارشناسان بهزیستی نیز استفاده خواهد شد اما مشخص نشده که این کودکان از چه نوع آموزشهایی برخوردار می شوند.

مفاد مندرج در تفاهم نامه تا حدودی زیادی می تواند از مشکلات بهزیستی و مهدهای کودک زیر مجموعه آن بکاهد البته شرط آن عمل به تمامی موارد توسط آموزش و پرورش بود. یکی از مواردی که در این تفاهم نامه مد نظر قرار گرفته این است که موسسان مهدهای کودک با شرط اینکه مجوز پیش دبستانی را از آموزش و پرورش اخد و از محتوای آموزشی آن استفاده کنند، می توانند به فعالیت پیش دبستانی خود ادامه دهند. 

البته در کمیته تولید محتوا از کارشناسان بهزیستی استفاده و همچنین نیروهای این سازمان نیز به کار گرفته می شوند. اما شرط سنی موسسین مهدهای کودک توسط سازمان بهزیستی 25 سال و آموزش و پرورش 30 سال عنوان شده که برای رفع این مشکل نیز در تفاهم نامه چاره ای اندیشیده شده بطوریکه تمامی افرادی که از سازمان بهزیستی مجوز مهدکودک دریافت کرده‌اند تا زمانی که به شرط سنی آموزش و پرورش دست پیدا کنند، می توانند به فعالیت خود ادامه دهند. 

همچنین درمورد شهریه پیش دبستانی ها نیز آمده است کلاس‌های پیش‌دبستانی دایر در مهد‌های کودک توسط شورای نظارت بر مدارس و مراکز غیردولتی آموزش و پرورش تعیین می‌شود. اما در روستا مهدها شرایط به گونه ای دیگر است و در این مناطق دیگر نیازی به ارائه مجوز از سوی آموزش و پرورش برای مراکز پیش دبستانی نیست بطوریکه در مناطق روستایی توسعه و ادامه فعالیت‌های کلاس‌های پیش‌دبستانی در روستامهدها تحت نظارت سازمان بهزیستی کشور کما فی‌السابق بلامانع است. 

یکی از مفاد این تفاهم نامه که تا حدودی از نگرانی مدیران مهدها می کاهد این است که موسسین مهدهای کودک که بر اساس مجوزهای قبلی سازمان بهزیستی اقدام به تأسیس و راه‌اندازی مهد‌کودک‌ها نموده‌اند و از کودکان 4 و 5 ساله برای آموزش‌های قبل از دبستان ثبت‌نام کرده‌اند تا پایان مهلت انقضاء مجوز فوق الاشاره می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند.
 
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی برای رفع نگرانیهای موجود که درمیان مدیران مهدها و مادران وجود دارد، می گوید: بهزیستی هیچیک از مهدهای کودک را به آموزش و پرورش واگذار نکرده و قانون نیز چنین چیزی را تکلیف نکرده است.
 
به گفته علی محمد زنگانه براساس تفاهم صورت گرفته از این پس فقط آموزش و پرورش باید برای مهدهای کودک زیر نظر بهزیستی مجوز پیش‌دبستانی صادر کند و این تفاهم‌نامه از تاریخ امضا به مدت 3 سال دارای اعتبار است.
 
وی عنوان می کند: هرگونه تخلف موسسان مهدهای کودک که فعالیت پیش‌دبستانی دارند، در زمینه نیروی انسانی، غذا، تجهیزات، شهریه و سایر موارد، ابتدا در کمیته استان با حضور نمایندگان بهزیستی و آموزش و پرورش بررسی و سپس در شورای نظارت استان تصمیم‌گیری خواهد شد.
 
 معاون امور اجتماعی بهزیستی می گوید: در صورتی که تفاهم‌نامه از سوی آموزش و پرورش به درستی اجرا نشود، بهزیستی نیز خود را ملزم به اجرای آن نمی‌داند و در چنین شرایطی پس از ارجاع موضوع به معاون حقوقی رییس‌جمهور، سازمان بهزیستی به صورت یک طرفه این تفاهم‌نامه را ملغی خواهد کرد.
 
همچنین معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش نیزدر این رابطه به خبرنگار مهر می گوید: دریافت مجوز پیش دبستانی های وابسته به مهدهای کودک بهزیستی، از آموزش و پرورش در سال جاری اجباری شده است. 

فاطمه قربان می افزاید: همچنین تمام مهدکودکهای جدیدی که در نظر دارند دوره پیش دبستانی دایر کنند باید از آموزش و پرورش مجوز لازم را کسب کنند.
 
به گفته وی، مهلت خاصی برای ارائه مجوز قرار نداده ایم و آموزش و پرورش استانها باید در این زمینه تصمیم گیری کنند چرا که برای ارائه مجوز نیاز به بازدید از فضای آموزشی و امکانات آن را دارند.
 
نظارت بر مراکز پیش دبستانی تا کنون فقط توسط سازمان بهزیستی صورت می گرفت اما از این پس با امضای تفاهم نامه وزارت آموزش و پرورش نیز به عملکرد این مراکز نظارت خواهد کرد. بنابراین به نظر می رسد که مدیران مراکز پیش دبستانی باید کار خود را بهتر و دقیق تر از قبل انجام دهند چون باید پاسخگوی دو نهاد باشند.
 
در هرحال به نظر نمی رسد در صورت اجرای درست این تفاهم نامه مشکل جدی ایجاد نشود و بتواند ابهامات موجود را برطرف کند اما فعلا تمامی این موارد در حد امضا بر روی کاغذ است و تا اجرای کامل فاصله زیادی دارد...

کد خبر 1287923

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha