۲۷ فروردین ۱۳۹۰، ۱۹:۰۳

بیانیه اولین اجلاس سه جانبه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان صادر شد

بیانیه اولین اجلاس سه جانبه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان صادر شد

ارومیه - خبرگزاری مهر: بیانیه اولین اجلاس سه جانبه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان غربی طی هشت بند به امضای وزرای امور خارجه سه کشور رسید.

به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، اولین اجلاس سه جانبه وزرای امور خارجه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان در پایان نشست رسمی بیانیه ای طی هشت بند صادر کرد که با توافق وزرای امور خارجه این کشورها به امضا طرفین رسید.

وزرای امور خارجه سه کشور در این بیانیه ضمن تاکید مجدد بر بیانیه مشترک نشست وزرای خارجه سه کشور در حاشیه اجلاس سران اکو در روز دوم دیماه سال 89 در استانبول که طی آن تصمیم به برگزاری اولین اجلاس سه جانبه وزرای خارجه در جمهوری اسلامی ایران گرفته شد، آمده است: با در نظر گرفتن روابط ممتاز بین سه کشور جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و آذربایجان که ریشه در تاریخ و میراث مشترک فرهنگی و تمدنی و روابط همسایگی برادرانه آنها دارد.

در ادامه این بیانیه وزرای سه کشور با اذعان به اینکه اشتراکات ریشه دار دینی، تاریخی و ارزشهای مشترک مردم سه کشور، فرصتهای بی نظیری برای همبستگی بیشتر آنها فراهم کرده و همکاری نزدیک سه کشور امکان دستیابی به اهداف و رویارویی با چالشهای آتی را افزون تر می کند.

همچنین وزرای سه کشور با ابراز رضایت از روند رو به رشد مناسبات دو جانبه در بین سه کشور و با تاکید بر عزم جدی دولتهای متبوع خود جهت یافتن راههای جدید برای توسعه بیشتر همکاریها، بویژه در حوزه هایی که متضمن ارتقای رفاه مردم سه کشور و دیگر ملتهای منطقه از طریق رشد اقتصادی و توسعه پایدار است.

صالحی، داود اوغلو و یاردیف ضمن تاکید بر علاقه مشترک جهت تقویت صلح و ثبات پایدار در منطقه، در این بیانیه افزودند: با نظر به اینکه داشتن همکاریهای منطقه ای و احترام به تمامیت ارضی کشورها و مرزهای ملی تاثیرات مثبتی بر حل صلح آمیز مناقشات منطقه ای دارد.

در این بیانیه بر اهمیت اصل عدالت در تنظیم مناسبات بین المللی و احترام به حقوق قانونی تمامی کشورها برای دستیابی به توسعه، دانش و فناوری از جمله دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای در چارچوب معاهده ان-پی- تی، بدون هرگونه تبعیض و نابرابری، با در نظر داشتن اینکه آژانس بین المللی انرژی هسته ای تنها نهاد راستی آزمایی برای انجام نظارت تاکید شده است.

وزرای امور خارجه سه کشور همچنین در این بیانیه بر ضرورت تلاشهای مشترک برای مبارزه موثر با تروریسم، جنایات سازمان یافته فرا ملی، قاچاق مواد مخدر، اسلحه، انسان و مهاجرین به عنوان چالشهای فر روی صلح و ثبات در منطقه و جهان تاکید شده است.

تقویت رشد و توسعه اقتصادی و ارتقای سطح رفاه سه کشور، طرحهای همکاری مشترک در حوزه های مختلف تجارت، صنعت، سرمایه گذاری، حمل و نقل، ارتباطات، انرژی، دانش و فناوری و گردشگری، تشکیل کمیته سه جانبه اقتصادی با حضور نمایندگان ویژه سه کشور به منظور بررسی امکان انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی سه جانبه، تسهیل امور گمرکی، نوسازی دربهای مرزی، تاسیس شرکتهای مشترک سه جانبه به منظور فعالیت در زمینه های مختلف اقتصادی و تجاری از جمله توافقات سه طرف اجلاس بود.

تشکیل کمیته سه جانبه ای با حضور مقامات کنسولی سه کشور جهت بررسی راههای تسهیل و گسترش مراودات مردمی، برگزاری برنامه های مشترک فرهنگی همچون برگزاری بزرگداشت مفاخر مشترک فرهنگی به منظور معرفی میراث مشترک فرهنگی سه کشور از دیگر موارد مورد توافق طرفین در این بیانیه است.

اجرای اقدامات مشترک از سوی سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی در راستای مبارزه با تروریسم، جنایات سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر، سلاح و مهاجرین و انسان، رایزنی در حصوص مسائل مهم منطقه ای و جهانی در سطح وزرای امور خارجه و در قالب سازمانهای منطقه ای و بین المللی مثل سازمان ملل متحد، سازمان کنفرانس اسلامی و سازمان اکو، تاکید بر اهمیت زیاد ارتباطات مردمی در منطقه وتوسعه مراودات، تجارت، ارتباطات، حمل و نقل و گردشگری در مناطق مرزی از دیگر موارد مورد توافق وزرای امور خارجه سه کشور بود.

همچنین در این بیانیه سه طرف ضمن مخالفت با بکارگیری خشنونت بر علیه مردم، بر ضرورت احترام به حقوق ملتها و احقاق مطالبات مشروع، مسالمت آمیز مدنی و اجتماعی تاکید کردند و بر اساس این بیانیه طرفین توافق کردند اجلاس بعدی در اکتبر سال 2011 در شهر نخجوان جمهوری آذربایجان برگزار شود.

نشست رسمی اولین اجلاس سه جانبه وزرای امور خارجه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان بر اساس توافق روسای جمهور سه کشور با حضور علی اکبر صالحی، احمد داود اوغلو و المار محمد یارف و کارشناسان وزارت امور خارجه سه کشور و استاندار آذربایجان غربی در سالن جلسات شهرداری ارومیه برگزار شد.

راه های گسترش مناسبات اقتصادی، تجاری، فرهنگی و امنیت مرزی بین سه کشور از اهداف اصلی این اجلاس سه جانبه در آذربایجان غربی به عنوان استان معین توسعه مناسبات اقتصادی و فرهنگی ایران با کشور ترکیه عنوان شده که در این راستا جلسات کارشناسی اجلاس با حضور کارشناسان مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشورهای ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان در راستای آماده ساختن پیش نویس مذاکرات و توافقات قبل از نشست رسمی در ارومیه برگزار شد.

آذربایجان غربی در شمال غربی ایران بیش از 890 کیلومتر با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان مرز مشترک داشته و به دلیل همزبانی و مشترکات فرهنگی با کشورهای ترکیه و آذربایجان مبادلات و مناسبات اقتصادی و فرهنگی مطلوبی دارد.

سه کشور ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان با توجه به روابط تاریخی ریشه دار، میراث فرهنگی، تمدنی و مناسبات همسایگی در زمینه های اقتصادی، سرمایه گذاری مشترک، امور مرزی، حمل و نقل و ترانزیت و امور فرهنگی همکاریهای سه جانبه را گسترش خواهند داد. 

کد خبر 1290288

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha