به گزارش خبرنگار مهر در اهر، رضا صدیقی ظهر سه شنبه در جلسه ستاد ساماندهی شهری اهر با اشاره به اینکه شهرستان اهر و منطقه ارسباران یکی از مناطق منحصر به فرد در تولید ورنی بشمار می رود، گفت: در پی سفر سال گذشته معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به شهرستان اهر آمده و با بازدید از قابلیتهای منطقه در تولید صنایع دستی ورنی از موافقت این سازمان برای ثبت شناسنامه ای برگزاری جشنواره سراسری ورنی بنام شهرستان اهر خبر داد.
وی افزود: ورنی یکی از محصولات مهم و استراتژیک این منطقه بوده که در جامعه عشایری و روستایی یکی از مشاغل اصلی زنان غیور عشایری و روستانشینان به شمار می رود که امید است با حمایت مسئولان کشوری و استانی در حوزه صنایع دستی و تمهیدات لازم در جهت توسعه این صنعت و تأمین مواد اولیه مرغوب و ارتقاء کمی و کیفی تولیدات ورنی شاهد افزایش درآمد روستائیان و زمینه برای اشتغال پایدار و رونق اقتصادی خانوارهای عشایری و روستایی باشیم.
فرماندار اهر گفت: اگر برنامه ریزی لازم در حمایت از ورنی در منطقه و خرید مناسب محصولات تولیدی آنها صورت گیرد قطعاً رغبت به بافت ورنی دراین مناطق افزایش خواهد یافت و شاهد رشد چشمگیر در اشتغال و ارتقاء درآمد ورنی بافان خواهیم بود.
رضا صدیقی افزود: ورنی یکی از محصولات مهم صنایع دستی منطقه می باشد که علاوه بر تأمین نیاز بازار این محصول در کشور به اکثر کشورهای اروپایی، عربی و آسیایه میانه صادر می شود و این محصولات یکی از کالاهای مهم صادراتی غیر نفتی استان آذربایجان شرقی به شمار می رود.
وی تشکیل تعاونی های تولید ورنی بافی، برگزاری دوره های آموزشی بهبافی و خرید تضمینی آن را برای صادرات مهم عنوان کرد و تحقق این امر را موجب رغبت ورنی بافان برای افزایش تولیدات و ارتقاء محصولات تولیدی خود برشمرد.
فرماندار اهر: بیمه قالی بافی و ورنی بافی را یکی از ابتکارات دولت خدمتگزار و مردمی آقای احمدی نژاد در جهت تأمین آتیه این قشر زحمتکش و خدوم اعلام کرد و اظهار امیدواری کرد با اعطای تسهیلات کم بهره و تسهیلات بانکی شاهد سرمایه تأمین مواد اولیه و سرمایه در گردش ورنی بافان باشیم.
رئیس کمیته برنامهریزی اهر اعلام کرد: در هر خانواده عشایری حداقل دو نفر به بافت ورنی اشتغال دارند و برابر یک تحقیق میدانی سالانه در منطقه ارسباران بیش از 14 هزار تخته ورنی در ابعاد و اندازههای مختلف تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود که از این تولیدات 30 درصد مصرف داخلی و 70 درصد تولیدات آن به کشورهای اروپایی، آسیایی و حاشیه خلیج فارس صادر میشود که نقش موثری در ارزآوری به ایران اسلامی دارد.
هنر ورنی بافی، بومی منطقه ارسباران بوده و هنوز دارای رونق و خواستار فراوان است و عمدتاً در قشلاق عشایر کوچ رو که حجم کاری کمتری دارند توسط زنان و دختران بافته می شود. به همین سبب بیشتر نقوش و رنگ آمیزی ورنی ها بافته شده در میان عشایر کاملاً متاثر از فرهنگ، باور و روحیات آنها و در میان روستائیان، متشکل از موتیفهای روستایی، ثابت و شناخته شده است که در قالب نقشه های شکسته و هندسی متصور می شود.
در حال حاضر تولید ورنی در سطح جهانی منحصر به ایران بوده و در ایران هم فقط در مناطق فوق الذکر وجود دارد. ویژگی تولید، عمل اقتباس یا مشابه سازی نظیر بسیاری از زیراندازهای دیگر از قبیل قالی و گلیم و... را در سایر نقاط ایران و جهان دشوار و حتی غیر ممکن می سازد. ورنی های تولیدی ارسباران معمولا در زمینه رنگهای لاکی، سرمه ای، کرم، سفید، پیازی و آبی روشن با نقش حیوانات در وسط و حاشیه تولید می شود.
محصول ورنی به عنوان نوعی زیرانداز، مفرش یا وسیله حمل اسباب و اثاث منزل عمدتا در منطقه کوچ و استقرار عشایر شاهسون مغان در آذربایجان و برخی نواحی پیرامونی و مرتبط با جمعیت و جوامع مستقر در این نواحی تداوم و تکوین یافته است.
نظر شما