۳ اردیبهشت ۱۳۹۰، ۹:۵۰

گزارش خبری/

"بیمه" تنها تضمین بخش کشاورزی/ حوادث طبیعی دست بردار نیست

"بیمه" تنها تضمین بخش کشاورزی/ حوادث طبیعی دست بردار نیست

رشت - خبرگزاری مهر: وقوع حوادث غیر مترقبه در کشور به ویژه استان گیلان که "کشاورزی" از ارکان اقتصادی آن است می تواند به آسیب های جدی منجر شود، لذا بیمه محصولات کشاورزی راهکاری مناسب برای کاستن از آثار سوء حوادث پیش بینی نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، توسعه بیمه محصولات کشاورزی می تواند یکی ازراه های مهم برای کاهش خطر پذیری شغل کشاورزی درکشورباشد به گونه ای که مسئولان با تحت پوشش قراردادن محصولات کشاورزی،‌ می توانند امنیت را برای کشاورزان فراهم آورند.

فعالیت در بخش کشاورزی به دلیل اتکای زیاد به طبیعت و وابستگی آن به عوامل و شرایط جوی و محیطی، فعالیتی همراه با ریسک محسوب می شود و تولید کنندگان این بخش همواره با خسارات ناشی از بروز حوادث قهری و بلایای طبیعی روبه رویند و زندگی اقتصادی آنها در معرض خطرات جدی قرار دارد، به طوری که این امر موجب می شود کشاورزان و دامداران همواره نگران بازپرداخت هزینه های مختلف تولید و حتی هزینه های ضروری زندگی و معاش خود باشند از این رو بقا و دوام فعالیت های تولیدی در این بخش نیازمند حمایت های جدی از تولید کنندگان و سرمایه گذاران این بخش است.

بیمه محصولات کشاورزی مدیریتی پایدار برای کاهش ریسک تولیدات کشاورزان 

در بین سیاست های مختلف حمایتی بیمه محصولات کشاورزی به عنوان راه حل مفید و مناسب برای مقابله با این خطرات همواره مورد توجه و تاکید بوده است، بیمه محصولات کشاورزی به کشاورزان کمک می کند تا به منظور کاهش ریسک، بهترین برنامه های مدیریتی و استراتژی های پایدار را به کار ببرند.

ایران جزو 10 استان حادثه خیز جهان و گیلان هم جزو پنج استان حادثه خیز ایران است، این به معنی آن است که وقوع حوادث غیرمترقبه در گیلان یعنی استانی که کشاورزی از ارکان اقتصادی آن است می تواند به آسیب های جدی منجر شود لذا بیمه محصولات کشاورزی راهکاری مناسب برای کاستن از آثار سوء حوادث پیش بینی نشده است.

مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی استان گیلان در این باره گفت: در حال حاضر 45 محصول مهم استان در زیر بخش های زراعی، باغی، دام، طیور، آبزیان و منابع طبیعی تحت پوشش بیمه هستند.

واله آزاد پیما افزود: سال زراعی گذشته 80 درصد از بهره بردارانی که در استان ظرفیت بیمه پذیری داشتند، تحت پوشش قرار گرفتند.

وی همچنین در خصوص " کشاورزانی که مایل نیستند محصولات کشاورزی خود را بیمه کنند " نیز اظهارداشت: مولفه های زیادی در این زمینه دخیل بوده یکی خرد مالکیت است، برخی از واحدهای خیلی کوچک اند نه اینکه کشاورزان متقاضی نیستند بلکه کشاورزان متقاضی هستند ولی بیمه محدودیت دارد یعنی کشاورز هزار متر مربع زمین دارد، هزینه که برای رفت و آمد، بیمه و بررسی کردن خسارت محصول وجود دارد نه برای بیمه نه برای کشاورزی توجیه اقتصادی ندارد، مشکل این گونه افراد در قالب طرح های گروهی رفع خواهد شد.

مدیرگروه‌ خدمات بیمه‌ محصولات کشاورزی گیلان اظهار امیدواری کرد: براساس قانون جدید نظام بهره برداری از خرد شدن بیشتر قطعات اراضی کشاورزی استان جلوگیری و با تهیه طرح های گروهی بتوان مشکلات کشاورزان را رفع کرد.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر چهار زیر بخش کشاورزی شامل زراعی، باغی، دام و طیور و آبزیان و منابع طبیعی در استان گیلان تحت پوشش بیمه هستند.

آزادپیما با اعلام اینکه بیشتر بهره برداران کشاورزی در دو بخش زراعی و باغی هستند، افزود: در بخش زراعی بیشتر بهره برداران مربوط به برنج و در بخش باغی بیشتر چای است.

صندوق بیمه محصولات کشاورزی گیلان 12 درصد از بهره برداران کشوررا تحت پوشش دارد

وی با اشاره به اینکه صندوق بیمه محصولات کشاورزی گیلان 12 درصد از بهره برداران کشوررا تحت پوشش دارد و جزو پنج استان نخست ایران است، اظهارداشت: با توجه به قدمت 25 ساله بیمه قابل قبول است ولی مطلوب نیست.

مدیرگروه‌ خدمات بیمه‌ محصولات کشاورزی گیلان تاکید کرد: تمامی بهره برداران که در استان به نوعی تولید کننده هستند و محصولات راهبردی تولید می کنند باید از خدمات این صندوق بهره مند شوند.

وی در پاسخ به این پرسش که " شیوه محاسبه حق بیمه چگونه است آیا حق بیمه برای یک محصول در مناطق مختلف استان متفاوت است یا یکسان " گفت: متفاوت، به دلیل اینکه ضریب خسارت در کشور و استان یکسان نیست.

آزاد پیما بیان داشت: در استان گیلان مناطق به لحاظ شدت و حدت خسارت همگون نیستند، براساس این ناهمگونی ضریب خسارت تعیین می شود، مناطقی که ضریب خسارت بالاتر است یعنی در یک محدوده فرض پنج ساله تواتر خسارت آن بیشتر باشد یا تعداد دفعاتی که آن خسارت تکرارمی شود ضریب بالا می رود و خود به خود بر روی تعرفه تاثیر می گذارد.

 وی در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه  تفاوت حق بیمه ای که در شهرستان های مختلف وجود دارد آیا به نفع کشاورز است یا به نفع بیمه بیان داشت: بیمه محصولات کشاورزی صد درصد دولتی است یک صندوق انتفاعی نیست.

مدیرگروه‌ خدمات بیمه‌ محصولات کشاورزی گیلان گفت: این صندوق 25 سال در کشور و 20 سال در گیلان فعال است و در این 20 ساله هیچ وقت سودآور نبوده است یعنی همیشه یک حق بیمه ای از کشاورزان گرفته و بطور متوسط سه تا چهار برابر حق بیمه ها غرامت پرداخت می شد.

گیلان پارسال 150 میلیارد تومان در بخش بیمه محصولات کشاورزی از یارانه دولت استفاده کرد

وی همچنین با اعلام اینکه گیلان در سال گذشته 150 میلیارد تومان در بخش بیمه محصولات کشاورزی از یارانه دولت استفاده کرد، افزود: یارانه که به استان تخصیص داده بودند 120 میلیارد تومان بود و 30 میلیارد تومان دیگر از استانهای مجاور که نتوانسته بودند یارانه های خود را جذب کنند، به عنوان حق بیمه پرداختی سهم کشاورز جذب شد.

آزادپیما در پاسخ به این پرسش که " آیا بهره برداران باید تمامی حق بیمه را یکجا بپردازند یا قسطی نیز می توانند "، اظهارداشت: زمان بیمه کردن برای هر محصولی در بخش زراعی و باغی محدودیت زمانی وجود دارد و بیشتر قبل از شروع بهره برداری است.

وی ادامه داد: قطعات اراضی کشاورزی که کوچک هستند حق بیمه پائین و باید نقدی پرداخت شود ولی سطوح بهره برداری زیاد، تقسیط می شود.

به هر حال تولید کشاورزی یکی از پر مخاطره ترین فعالیت های اقتصادی است. بلایای طبیعی، آفات نباتی، انواع بیماری های گیاهی، تغییرات ناگهانی دما و گاه حتی بی موقع ممکن است خسارت زیادی به کشاورزان وارد کند و از آنجا که بخش مهمی از تولید کنندگان کشاورزی بویژه در کشورهای در حال توسعه جهان، توان مالی محدودی دارند گاه حتی کمترین خسارت ممکن است آنها را از هستی ساقط کند، شرایط زندگی فلاکت باری را بر آنها تحمیل کند.

از اینرو بیمه محصولات  کشاورزی را می توان یکی از اهرمهای توسعه کشاورزی دانست زیرا با استفاده از این ساز و کار نه تنها می توان از طریق پس اندازی های اندکی که انبوه کثیری از کشاورزان به عنوان حق بیمه می پردازند، خسارت وارد به کشاورزان خسارت دیده جبران کرد، بلکه بوسیله آن می توان امنیت بیشتری را برای تولید کنندگان کشاورزی فراهم آورد.

کد خبر 1294954

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha