به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی در درس اخلاق خود که با حضور تعداد قابل توجهی از بسیجیان و دانشگاهیان و حوزویان از استانهای مختلف کشور برگزار شد، اظهار داشت: خداوند میفرماید که در درون بسیاری از مومنان، شرک ظریفی رخنه کرده است. برای اینکه خودشان را صاحبنظر میدانند و گویا از آینده و گذشته باخبر هستند، در حالی که نه از گذشته باخبرند و نه از آینده.
وی خاطرنشان کرد: اگر کسی بگوید که من خودم زحمت کشیدم، این تفکر قارونی با شرک همراه است؛ که خیلی از ما در حوزه و دانشگاه و جاهای دیگر به این مسئله مبتلا هستیم.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه بسیاری از ما، اسلامی حرف میزنیم و قارونی فکر میکنیم، تصریح کرد: این همان شرکت ضعیف است و آنکه میگوید «إِنَّمَا أُوتِیتُهُ عَلَى عِلْمٍ عِندِی» یعنی من خودم زحمت کشیدم چون عالم بودم؛ خود را میبیند نه خدا را. اما کسی که میگوید «الهی ما بِنا مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنْک» موحد میشود.
وی یادآور شد: بسیاری از ما، گرفتار شرک رقیق هستیم و اگر از این شرک نجات پیدا کردیم و موحد شدیم، راحت زندگی میکنیم. نه بیراهه میرویم و نه راه کسی را میبندیم.
تفسیر نامههای ۲۲ و ۶۶ نهج البلاغه
آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از فرمایشات خودشان به تفسیر کوتاهی از نامههای ۲۲ و ۶۶ امیرالمومنین (ع) در کتاب شریف نهج البلاغه پرداخت و افزود: امیرالمومنین (ع) این نامهها را برای ابن عباس استاندار بصره مرقوم فرمودند و ابن عباس گفته بود که بعد از کلام رسول خدا (ص) هیچ کلامی به اندازه سخن امیرالمومنین (ع) که در این نامه است برای من نافع نبود.
وی افزود: امیرالمومنین (ع) در نامه ۲۲ خودشان به ابن عباس فرمودند: «فَإِنَّ الْمَرْءَ قَدْ یَسُرُّهُ دَرْکُ مَا لَمْ یَکُنْ لِیَفُوتَهُ وَ یَسُوؤُهُ فَوْتُ مَا لَمْ یَکُنْ لِیُدْرِکَهُ فَلْیَکُنْ سُرُورُکَ بِمَا نِلْتَ مِنْ آخِرَتِکَ وَ لْیَکُنْ أَسَفُکَ عَلَى مَا فَاتَکَ مِنْهَا وَ مَا نِلْتَ مِنْ دُنْیَاکَ فَلاَ تُکْثِرْ بِهِ فَرَحاً وَ مَا فَاتَکَ مِنْهَا فَلاَ تَأْسَ عَلَیْهِ جَزَعاً وَ لْیَکُنْ هَمُّکَ فِیمَا بَعْدَ اَلْمَوْتِ»
این مرجع تقلید در تفسیر کوتاهی از این نامه امیرالمومنین(ع)، تصریح کرد: در زندگی بعضی از مسایل است که انسان چه بخواهد، چه نخواهد با آنها روبرو میشود، ولی وقتی به آنها میرسد خیلی خوشحال میشود و اما به بعضی از چیزها نمیرسد که روزیاش نیست و از دستش گرفته میشود، یا به ما داده نمیشود، که برای از دست دادنش نگران میشود.
اگر از فیض خدمت به مردم محروم شدی غمگین باش
آیت الله جوادی آملی تاکید کرد: اگر کاری کردی که برای آخرتت مفید بود، خوشحال باش، اما اگر از فیض و انجام وظیفه و خدمت کردن محروم شدی، متاسف و غمگین باش. اگر تکاثر نصیبت شد، خوشحال نباش، اما اگر کوثر نصیب تو شد خرسند باش. چیزی که از دنیا از تو گرفته شد نگران نباش و باید تمام همّ تو به کارهاى پس از مرگ باشد.
وی اظهار داشت: امیرالمومنین (ع) همچنین در نامه ۶۶ به ابن عباس فرمودند: «فَإِنَّ اَلْمَرْءَ لَیَفْرَحُ بِالشَّیْءِ اَلَّذِی لَمْ یَکُنْ لِیَفُوتَهُ وَ یَحْزَنُ عَلَى اَلشَّیْءِ اَلَّذِی لَمْ یَکُنْ لِیُصِیبَهُ فَلاَ یَکُنْ أَفْضَلَ مَا نِلْتَ فِی نَفْسِکَ مِنْ دُنْیَاکَ بُلُوغُ لَذَّةٍ أَوْ شِفَاءُ غَیْظٍ وَ لَکِنْ إِطْفَاءُ بَاطِلٍ أَوْ إِحْیَاءُ حَقٍّ وَ لْیَکُنْ سُرُورُکَ بِمَا قَدَّمْتَ وَ أَسَفُکَ عَلَى مَا خَلَّفْتَ وَ هَمُّکَ فِیمَا بَعْدَ اَلْمَوْتِ»
استاد برجسته حوزه علمیه در تشریح فرمایشات امیرالمومنین (ع)، افزود: خیلی از افراد برای رسیدن به چیزی که روزی حتمی آنهاست، خیلی خوشحال میشوند و برای چیزی که مقّدر نیست و سهمشان نیست، غمگین میشوند. مبادا فکر کنی که بهترین بهرهای که خیال میکنی نصیب توست، این است که رقیبی را از پای در آوری یا به لذتی برسی. بلکه اگر توانستی باطلی را از بین ببری یا حقی را احیا کنی، اینها وسیله نشاط توست. و آنچه برای آخرتت فرستادی مایه خوشنودی تو باشد.
قم - خبرگزاری مهر: مرجع تقلید شیعیان گفت: بسیاری از ما، اسلامی حرف میزنیم و قارونی فکر میکنیم که این همان شرک ضعیف است.
کد خبر 1295139
نظر شما