به گزارش خبرنگارمهر در کرج، به خبرفاکس شده نگاه می کنیم، تنها سه پاراگراف دارد که یک پاراگراف آن فقط توضیح نام، سمت و حوزه ارسال خبر است.
گاهی فقط پاراگرافی به بیان برگزاری برنامه می پزدازد، برنامه ای که روزها از اجرای آن گذشته است، گاهی هم که خبر ارسالی از یک پاراگرف بیشتر است، دیگر بندهای مطلب شرح کلیات خبر با بیان مفصلی از جزئیات چگونگی برگزاری جلسه یا همایش است.
وجود علامت سئوالهای فراوان تنها ویژگی خاص است که ذهن افرادی با عنوان خبرنگار را هر لحظه به خود مشغول می کند و تا زمانی که پاسخی برای آن نیابد آرام نمی گیرد.
هر چه بیشتر خبر را می خوانی و هرچه ارکان خبری را به قسمتهای مختلفش می چسبانی کمتر متوجه هدف و ماهیت خبر می شوی و از آنجا هم که پاسخگویی به خبرنگاران در حوصله و صبر برخی مسئولان نمی گنجد، جوابی برای سئوالهای خبرنگار نیست.
بگذریم که اگر خبر سازمان، اداره یا نهادی به واسطه عدم پاسخگویی و مبهم بودن خبر منتشر نشود، خبرنگار چه اندازه مورد گلایه قرار می گیرد.
وقتی همه چیز دیجیتالی شد این ابر دنیای مجازی از عرصه رسانه نیز سردرآورد اما متاسفانه هر چه این فن آوری مدرن روز در عرصه مطبوعات پا گرفت ارتباط مستقیم خبرنگاران با منابع اگاه خبری نیز کمتر و کمتر شد.
مدیرانی که فرق خبرگزاری و هفته نامه را نمی دانند
متاسفانه هنوز کم نیستند مدیرانی که با دنیای سایبر و فضای مجازی آشنایی ندارند و در پاره ای موارد حتی نمی دانند چه فرقی بین خبرگزاری یا هفته نامه وجود دارد.
برخی از آنها پس از مصاحبه با خبرنگاران خبرگزاریها می پرسند مطلب ما در کدام روزنامه چاپ می شود و وقتی برای آنها تشریح می کنی که خبر روی سایت می رود می گویند بدهید در روزنامه هم چاپ کنند ما ببینیم!
برخی دیگر آنقدر از این فضای مجازی روبه گسترش دورند که متوجه شتاب توسعه آن نیستند و حتی از داشتن ایمیل و جی میل هم محرومند و داشتن آن را ضروری نمی دانند.
این موضوع به معنای نادیده گرفتن کارکرد روزنامه ها و هفته نامه ها نیست بلکه گلایه ای است از مدیرانی که ضرورتهای ارسال و انتشار خبر در خبرگزاری را درک نمی کنند.
خبرهای ناقصی که روی سایت است
" خبر روی سایت است " پاسخی آشنا که خبرنگاران در روز از بسیاری از مسئولان و منابع خبری می شنوند آن هم به واسطه مدرن شدن. پس از جستجو در صفحه وب سایت معرفی شده بالا می آید ولی به قول ضرب المثل معروف " پیدا کن پرتقال فروش را " پیدا کن پاسخ سوالاتت را .
کاش سازمانها و مسئولان به این واقعیت برسند که اکثر اوقات آنچه به عنوان سوژه در ذهن خبرنگار است، با اخبار پرتال خبری سازمان و یا اداره فاصله زیادی از زمین تا آسمان دارد.
پرتالهای خبری به رغم کاربری مطلوبشان به هیچ عنوان نمی توانند افکار ذهنی اصحاب رسانه را اغنا کنند زیرا اکثر این سایتها به انعکاس اخبار درون سازمانی می پردازند و در واقع آنچه را که خود تمایل دارند اطلاع رسانی می کنند نه آنچه را که هدف نهایی سوژه گزارشگران و خبرنگاران است.
مانند وقتی که با سازمانی تماس می گیری" تلفن بوق آزاد می زند، سپس ......، شما با ..... تماس گرفته اید. لطفا برای ارتباط با .....
بعد از شنیدن صدای نوار و انتظار نه چندان کوتاه، ارتباط با بخش مورد نظر میسر می شود که متاسفانه در بسیاری از مواقع به جوابهای کلیشه ای مانند، " مسئول مربوطه در اداره حضور ندارند "،" جلسه هستند" ، " تشریف بردند ناهار"، " خدمتتون تماس می گیریم "، اطلاعات رو براتون فاکس می کنیم"، " اتاق شلوغه آخر وقت تماس بگیرید " و " در حال حاضر اطلاعاتی در این خصوص نداریم بعد تماس بگیرید آمار و اعلام می کنیم" را می شنویم.
خبری که سوخته و گزارشی که دیگر داغ نیست
دنیای امروز، مهد رشد و پیشرفت لحظه به لحظه فن آوری دیجیتال است. دنیای دیجیتال این پهنه وسیع اطلاعات به سرعت فوق العاده ای در زندگی آدمی نفوذ کرده است و شاید بتوان به صراحت بیان کرد که این گستره مجازی وابستگی عمیقی نیز در زمینه های مختلف برای کاربران به ارمغان آورده است.
این پدیده در صورت ادامه، قطعا موجب می شود فرد به موضوع هایی که می تواند با تکیه بر افکار و ذهن خلاق خود برسد اشراف کمتری داشته باشد و به نوعی شاید بتوان گفت از مزایای مخرب دنیای دیجیتال قطع اراده ذهنی فرد بر روی مسائل است.
بیایید فکر کنیم اگر خبرنگاران نبودند، اگر سماجت نمی کردند، اگر بعد از شنیدن هر نه دوباره تلاش نمی کردند و اگر و اگر، روزنامه و سایت اخباری نبود. حتی هیچ ردی از جریانات مثبت و منفی پیدا نمی شد و هیچکس خبر نداشت که مقامات و مسئولان برایشان چه اقداماتی انجام می دهند.
اما اغلب اخباری که مسئولان دریافت آنها را به سایت ارجاع می دهند زمانی به خبرنگار می رد که سوخته و دیگر حتی ارزش کار کار کردن و تبدیل شدن به گزارش را ندارد.
خبر و اطلاع رسانی گفتگوی محاوره ای و تفریحی نیست پس کاش مسئولان پیغام از پیغامگیر بردارند و گوشهایشان دیگر نگوید " مشترک مورد نظر در دسترس نیست لطفا بعدا تماس بگیرید" و هم آنکه خبرنگاران را به سایتهایی با خبرهایی که خبر نیستند ارجاع ندهند و تشنگان خبر و آمار و رقم را بی پاسخ نگذارند.
........................................
آسیه چهارباغی
نظر شما